Σεξ: Οι άνδρες θέλουν να νιώθουν το ίδιο επιθυμητοί με τις γυναίκες

Ακόμη και στη συγχρονη εποχή ορισμένα στερεότυπα έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο. Τρανό παράδειγμα, είναι η σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών, που τους τοποθετεί, ενίοτε, αποκλειστικά και μόνο στο ρόλου του κυνηγού, δίχως να νοιάζονται για το πόσο επιθυμητοί είναι οι ίδιοι.

Όμως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy, η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών (95%) δηλώνει ότι το να αισθάνονται επιθυμητοί είναι σημαντικό για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις και το 88% λέει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι σύντροφοί τους για να τους βοηθήσουν να αισθάνονται πιο επιθυμητοί.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το αίσθημα της επιθυμίας είναι σημαντικό για τη σεξουαλική διέγερση των γυναικών. Αλλά η σεξουαλική επιθυμία έχει μελετηθεί πολύ λιγότερο στους άνδρες και λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τα συναισθήματα των ανδρών σχετικά με το να είναι επιθυμητοί από τις γυναίκες συντρόφους τους.

«Ξεκίνησα την καριέρα μου ερευνώντας τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είμαι γυναίκα (cis-gender) και είχα επίγνωση του πόσοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα των γυναικών. Αλλά ήταν επίσης επειδή όταν άρχισα να μελετώ τη σεξουαλική επιθυμία, οι ερευνητές μελετούσαν μόνο τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών»

Sarah Hunter Murray

Υπό το πρίσμα αυτού του ερευνητικού κενού, οι ερευνητές ζήτησαν από ένα δείγμα 300 ανδρών σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις σεξουαλικές τους επιθυμίες .

Η επιθυμία βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης και επικοινωνίας

Οι άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών και η διάρκεια των ρομαντικών τους σχέσεων κυμαινόταν από 7 μήνες έως 45 χρόνια. Σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, οι άνδρες ρωτήθηκαν πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτούς να είναι επιθυμητοί από τη σύντροφό τους. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να περιγράψουν τα πράγματα που κάνει σήμερα η σύντροφός τους, ώστε να τους κάνει να νιώθουν επιθυμητοί.

Ύστερα, οι μελετητές κωδικοποίησαν τις απαντήσεις των ανδρών και εντόπισαν κοινά θέματα. Σχεδόν όλοι οι άνδρες (95%) δήλωσαν ότι το να αισθάνονται επιθυμητοί από τη σύντροφό τους ήταν σημαντικό γι’ αυτούς. Οι άνδρες χρησιμοποίησαν διαφορετικές λέξεις για να εκφράσουν τη σημασία του να νιώθουν επιθυμητοί. Οι περισσότεροι από αυτούς (58%) διευκρίνισαν ότι ήταν «πολύ σημαντικό» γι’ αυτούς, ένα άλλο 20% δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά σημαντικό» και το 8% χρησιμοποίησε ακόμη πιο ισχυρούς όρους όπως «υψίστης σημασίας».

Όταν οι άνδρες ρωτήθηκαν τι κάνουν σήμερα οι σύντροφοί τους για να τους κάνουν να αισθάνονται επιθυμητοί, το 41% περιέγραψε τρόπους με τους οποίους οι σύντροφοί τους εξέφραζαν την έλξη τους λεκτικά, το 34% ανέφερε ότι οι σύντροφοί τους αναζητούσαν το άγγιγμα, το 28% ανέφερε ότι οι σύντροφοί τους ξεκινούσαν τη σωματική δραστηριότητα και το 19% περιέγραψε ότι οι σύντροφοί τους ήταν ενθουσιώδεις/ενθουσιασμένοι κατά τη διάρκεια του σεξ.

Στη συνέχεια, το 88% των ανδρών ανέφερε ότι υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι σύντροφοί τους για να τους κάνουν να αισθάνονται πιο επιθυμητοί. Σχεδόν οι μισοί άνδρες (49%) πρότειναν ότι θα ήθελαν οι σύντροφοί τους να είναι πιο κυρίαρχοι κατά τη διάρκεια του σεξ. Επιπλέον, το 17% επιθυμούσε οι σύντροφοί τους να ξεκινούσαν συχνότερα τη σεξουαλική διαδικασία, το 15% ήθελε οι σύντροφοί τους να επικοινωνούν με σαφήνεια τις σεξουαλικές τους ανάγκες και επιθυμίες και το 14% απλώς επιθυμούσε περισσότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον από τις συντρόφους τους.

Οι άνδρες αποζητούν τον ρομαντισμό και όχι απλά τη σεξουαλική διέγερση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν περιέγραφαν πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι σύντροφοί τους για να δείξουν τη σεξουαλική τους επιθυμία, πολλοί άνδρες περιέγραφαν ενέργειες που ήταν ρομαντικές και όχι αυστηρά σεξουαλικές. Για παράδειγμα, το 18% των ανδρών ήθελε περισσότερο ρομαντισμό από τις συντρόφους τους, το 16% ήθελε περισσότερο μη σεξουαλικό άγγιγμα και το 19% υπαινίχθηκε ότι ήθελε περισσότερο φλερτ από τις συντρόφους τους.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την άποψη ότι το αίσθημα σεξουαλικής επιθυμίας δεν είναι σημαντικό για τις σεξουαλικές εμπειρίες των ανδρών. Πράγματι, μόνο το 5% δήλωσε ότι το αίσθημα της επιθυμίας δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτούς. Οι θεματικές ενότητες μέσα στις απαντήσεις των ανδρών έδειξαν επίσης ότι επιθυμούσαν να αισθάνονται περισσότερο επιθυμητοί από τις συντρόφους τους και ότι επιθυμούσαν οι σύντροφοί τους να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα ευρήματα μπορεί να αποτελούν απόδειξη της επιθυμίας των ανδρών για πιο ισότιμες σεξουαλικές εμπειρίες, όπου τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες δείχνουν επιθυμία, πρωτοβουλία και ενθουσιασμό για το σεξ.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια