Σχέσεις: Ένας αλγόριθμος μετρά… και την απιστία

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research, χαρακτηριστικά της σχέσης όπως η ικανοποίηση, η διάρκεια και ο ρομαντισμός είναι μεταξύ των κορυφαίων προβλεπτικών παραγόντων της απιστίας μέσα σε μια σχέση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να εντοπίσουν τους κορυφαίους παράγοντες πρόβλεψης της απιστίας ανάμεσα σε περισσότερες από 95 διαφορετικές μεταβλητές.

Ενώ πλήθος μελετών έχουν διερευνήσει τους προγνωστικούς παράγοντες της απιστίας, η έρευνα έχει αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό μικτά και συχνά αντιφατικά ευρήματα. Οι συγγραφείς της μελέτης Laura M. Vowels και οι συνεργάτες της είχαν ως στόχο να βελτιώσουν αυτές τις αντιφάσεις χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης. Η προσέγγιση αυτή θα τους επέτρεπε να συγκρίνουν τη σχετική προβλεψιμότητα διαφόρων παραγόντων της σχέσης στο πλαίσιο των ίδιων αναλύσεων.

Το θέμα της έρευνας προτάθηκε στην πραγματικότητα από τη συν-συγγραφέα μου, Δρ Kristen Mark, η οποία ενδιαφερόταν να κατανοήσει καλύτερα τους παράγοντες πρόβλεψης της απιστίας. Έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν διάφορα άρθρα σχετικά με την απιστία και ενδιαφέρεται για το θέμα

Η Vowels και η ομάδα της συγκέντρωσαν δεδομένα από δύο διαφορετικές μελέτες. Το πρώτο σύνολο δεδομένων προήλθε από μια μελέτη 891 ενηλίκων, η πλειονότητα των οποίων ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν με σύντροφο (63%). Περίπου το 54% του δείγματος προσδιορίστηκε ως στρέιτ, το 21% προσδιορίστηκε ως αμφιφυλόφιλο, το 11% προσδιορίστηκε ως ομοφυλόφιλο και το 7% προσδιορίστηκε ως λεσβία. Ένα δεύτερο σύνολο δεδομένων συλλέχθηκε και από τα δύο μέλη 202 ζευγαριών μικτού φύλου που ήταν μαζί κατά μέσο όρο 9 χρόνια, η πλειοψηφία των οποίων ήταν ετεροφυλόφιλοι (93%).

Τα δεδομένα από τις δύο μελέτες περιλάμβαναν πολλές από τις ίδιες μεταβλητές – όπως δημογραφικά μέτρα όπως η ηλικία, η φυλή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η εκπαίδευση, εκτός από τις εκτιμήσεις της σεξουαλικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, της σεξουαλικής ικανοποίησης, της ικανοποίησης από τη σχέση και των στυλ προσκόλλησης. Και οι δύο μελέτες περιλάμβαναν επίσης μια μέτρηση της προσωπικής απιστίας (έχοντας αλληλεπιδράσει σεξουαλικά με κάποιον άλλο εκτός από τον τρέχοντα σύντροφό του) και της διαδικτυακής απιστίας (έχοντας αλληλεπιδράσει σεξουαλικά με κάποιον άλλο εκτός από τον τρέχοντα σύντροφό του στο διαδίκτυο).

Χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα σύνολα δεδομένων μαζί – πρώτα για όλους τους ερωτηθέντες και στη συνέχεια ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες. Στη συνέχεια εντόπισαν τους δέκα κορυφαίους προγνωστικούς παράγοντες για την απιστία από κοντά και για την απιστία στο διαδίκτυο. Και στα δύο δείγματα και στους άνδρες και στις γυναίκες, η υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση προέβλεπε χαμηλότερη πιθανότητα εξαπάτησης από κοντά. Αντίθετα, η υψηλότερη επιθυμία για σόλο σεξουαλική δραστηριότητα, η υψηλότερη επιθυμία για σεξ με τον σύντροφο και η μεγαλύτερη διάρκεια σχέσης προέβλεπαν υψηλότερη πιθανότητα εξαπάτησης από κοντά. Μόνο στο δεύτερο σύνολο δεδομένων, η μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και η ρομαντική αγάπη προέβλεπαν χαμηλότερη πιθανότητα προσωπικής απιστίας.

Όσον αφορά τη διαδικτυακή απιστία, η μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία και η ύπαρξη μεγαλύτερης διάρκειας σχέσης προέβλεπαν μεγαλύτερη πιθανότητα απιστίας. Το να μην έχει κάνει κανείς ποτέ πρωκτικό σεξ με τον σημερινό σύντροφό του μείωσε την πιθανότητα απιστίας στο διαδίκτυο – ένα εύρημα που σύμφωνα με τους συγγραφείς πιθανώς αντανακλά πιο συντηρητικές στάσεις απέναντι στη σεξουαλικότητα. Μόνο στο δεύτερο σύνολο δεδομένων, η υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση και τη σεξουαλική ικανοποίηση προέβλεπε επίσης χαμηλότερη πιθανότητα εξαπάτησης.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, χαρακτηριστικά σχέσεων όπως ο ρομαντισμός και η σεξουαλική ικανοποίηση αναδείχθηκαν ως κορυφαίοι παράγοντες πρόβλεψης της απιστίας και στα δύο δείγματα. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό υποδηλώνει ότι οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες για την απιστία βρίσκονται συχνά μέσα στη σχέση, σημειώνοντας ότι “η αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχέσης μπορεί να αποσοβήσει την πιθανότητα ο ένας σύντροφος να βγει από τη σχέση για να αναζητήσει την εκπλήρωση”.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η παρέμβαση στις σχέσεις όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά δυσκολίες μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μελλοντικής απιστίας. Επιπλέον, επειδή η σεξουαλική επιθυμία ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης της απιστίας, η συζήτηση των σεξουαλικών αναγκών και επιθυμιών και η εξεύρεση τρόπων ικανοποίησης αυτών των αναγκών στις σχέσεις μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο απιστίας

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ανάλυσή τους περιελάμβανε την πρόβλεψη παρελθουσών εμπειριών απιστίας από μια σειρά σημερινών αξιολογήσεων. Λένε ότι αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να επηρέασε τα ευρήματά τους, καθώς τα ζευγάρια που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν την απιστία μέσα στη σχέση τους μπορεί να την είχαν ξεπεράσει μέχρι τη στιγμή που συμπλήρωσαν την έρευνα.

Η μελέτη είχε διερευνητικό χαρακτήρα και δεν περιλάμβανε όλους τους πιθανούς προγνωστικούς παράγοντες”, εξήγησε ο Vowels. “Προέβλεπε επίσης την απιστία στο παρελθόν και όχι την τρέχουσα ή μελλοντική απιστία, οπότε υπάρχουν ορισμένα στοιχεία όπως η ικανοποίηση από τη σχέση που μπορεί να έχει αλλάξει από τότε που συνέβη η απιστία. Νομίζω ότι στο μέλλον θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε και άλλες μεταβλητές και να εξετάσουμε επίσης την πρόσφατη απιστία, διότι αυτό θα έκανε το μέτρο της απιστίας πιο αξιόπιστο.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σεξ: Οι άνδρες θέλουν να νιώθουν το ίδιο επιθυμητοί με τις γυναίκες

Ακόμη και στη συγχρονη εποχή ορισμένα στερεότυπα έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο. Τρανό παράδειγμα, είναι η σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών, που τους τοποθετεί, ενίοτε, αποκλειστικά…

Σχόλια