Πώς οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι επηρεάζουν τη γονιμότητα

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν αλάτι.

Ενώ ο FDA συνιστά μόνο την κατανάλωση λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα, είναι δύσκολο να προσέξει κανείς αυτά τα επίπεδα, όταν είναι τόσο καλά κρυμμένα στα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 3.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα!

Αλλά παρόλο που γνωρίζουμε τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους, υπάρχει ένας άλλος τρομακτικός τρόπος που το αλάτι επηρεάζει την υγεία μας (και το σώμα μας), τον οποίο δεν είχαμε προβλέψει.

Το πώς το αλάτι επηρεάζει τη γονιμότητα είναι κάτι που δεν έχει εξεταστεί ποτέ πραγματικά, αλλά μία πρόσφατη έρευνα κρούει των κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά τις επιπτώσεις σε θέματα υπογεννητικότητας.

Dori Pytinwski

 «Τα υψηλά επίπεδα λίπους και αλατιού έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική διαδικασία, με αρχική ένδειξη την καθυστέρηση της εφηβείας».

Αυτό σημαίνει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού όχι μόνο μπορεί να καθυστερήσει την εφηβεία, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας αργότερα στη ζωή.

Πιστεύεται ότι το αλάτι προκαλεί αντιδράσεις στην ανάπτυξη, και την αναπαραγωγική λειτουργία τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά λόγω της μείωσης της ρύθμισης των ορμονών (τεστοστερόνη, FSH, LH και λεπτίνη).

Η μελέτη του Abdelnour διαπίστωσε ότι, το αλάτι προκαλεί φλεγμονές στον πλακούντα και επηρεάζει αρνητικά την εγκυμοσύνη. Αλλά η εστίαση ήταν στην απόδοση της ανάπτυξης, τη σπερματογένεση, τη μορφολογία των όρχεων και τη λειτουργία του σπέρματος.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, η υπέρταση, η κατακράτηση νερού, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αγγειακή άνοια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η μειωμένη εντερική υγεία, η μειωμένη λειτουργία των ιστών και η πρόκληση αυτοάνοσων διαταραχών. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κάποιος προσλαμβάνει αλάτι, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και προκαλεί φλεγμονή.

Έτσι, το αλάτι όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό σας, αλλά καταστέλλει τη στρατολόγηση και την ανάπτυξη των ωοθυλακίων των ωοθηκών, γεγονός που αυξάνει την υπογονιμότητα.

Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στο πώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι επηρέασε τη λειτουργία του σπέρματος, την ορμονική ρύθμιση, τη μορφολογία των όρχεων, το μειωμένο βάρος των όρχεων και τη μη φυσιολογική ορμονική ρύθμιση.

Τα ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι σε υψηλή συγκέντρωση προκαλεί οξειδωτικό στρες και τραυματισμούς στο σπέρμα, γεγονός που μειώνει την ανδρική γονιμότητα, ενώ, στις γυναίκες, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκαλεί μείωση της παραγωγής ωοθυλακίων των ωοθηκών, μείωση της ποσότητας του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και προκαλεί απόπτωση στα κύτταρα granulosa.

Ως εκ τούτου, οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ο λόγος που η ανθρώπινη φυλή βιώνει τόσο χαμηλά ποσοστά γονιμότητας αυτή τη στιγμή, λόγω των διατροφικών προτύπων που έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Πώς το άγχος επηρεάζει το πεπτικό σύστημα – Ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Στη σύγχρονη εποχή, οι λέξεις άγχος και στρες κυριαρχούν, όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση. Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού…

Σχόλια