Kατάθλιψη: Πώς το oικογενειακό ιστορικό επηρεάζει την εμφάνιση συμπτωμάτων

 Μια νέα μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει ότι, οι νευρωνικοί μηχανισμοί που διέπουν την κοινωνική νόηση, ενδέχεται να μεταβάλλονται μεταξύ των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. 

Η επικεφαλής της μελέτης Lindsey Tepfe δήλωσε ότι, είναι άξιο προσοχής να μπορεί να διαβαστεί ο νους – σε όλες του τις εκφάνσεις – και η ικανότητα να κατανοηθούν  τα συναισθήματα, οι προτιμήσεις, και κατά πώς επηρεάζονται τα άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη.

«Δεδομένης της υψηλής κληρονομικότητας της κατάθλιψης, ήθελα να διερευνήσω αν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, θα μπορούσαν επίσης να παρουσιάσουν συμπτώματα τροποποιημένης θεωρίας του νου, λειτουργώντας, ίσως, ως πρώιμο σημάδι ενός ενδεχόμενου καταθλιπτικού επεισοδίου».

Lindsey Tepfe, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστήμιο Dartmouth

 Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 279 συμμετέχοντες από το Human Connectome Project. Το δείγμα περιλάμβανε 71 άτομα με ιστορικό κλινικής κατάθλιψης στη διάρκεια της ζωής τους, 103 με οικογενειακό ιστορικό κλινικής κατάθλιψης και 105 υγιή άτομα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επτά νευρογνωστικά τεστ, ενώ οι οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), με σκοπό τη καταγραφή της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. 

Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα μεταξύ των ατόμων με ιστορικό κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ζωής τους και εκείνων με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης. Παρατηρήθηκε, όμως, διαφορά μεταξύ εκείνων με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης και των ατόμων χωρίς καμία σύνδεση με τη ψυχική νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα, έτειναν να έχουν αυξημένη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ του κοιλιομετωπιαίου προμετωπιαίου φλοιού και του εγκεφαλικού πυρήνα. Επίσης, παρατηρήθηκε σύνδεση μεταξύ του αριστερού ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού και των υποπεριοχών της παρεγκεφαλίδας, κατά τη διάρκεια του έργου κοινωνικής νόησης. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου, έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών μέσω ερεθισμάτων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι, τα υγιή άτομα που προέρχονται από γονέα με ιστορικό κατάθλιψης επεξεργάζονται τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τρόπο που διαφέρει από τα υγιή άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης»

David V. Smith, Επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροοικονομίας

Ως εκ τούτου, η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική, διότι δείχνει ότι η ύπαρξη ενός γονέα με ιστορικό κατάθλιψης, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός επεξεργάζεται τα εξωτερικά ερεθίσματα και μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης.

Όμως, η διατομεακή φύση των δεδομένων εμποδίζει τους ερευνητές να εξάγουν συμπεράσματα για την αιτιότητα. Χρειάζεται διαχρονική έρευνα, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα πώς αυτές οι νευρικές μεταβολές επηρεάζουν την ανάπτυξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

«Μια σημαντική επιφύλαξη με τα ευρήματά μας είναι ότι αντικατοπτρίζουν ένα στιγμιότυπο στο χρόνο. Δεν γνωρίζουμε πώς εξελίσσονται αυτά τα μοτίβα της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου, για όποιον εμφανίσει κατάθλιψη, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν οι περιοχές του εγκεφάλου που εντοπίστηκαν στη μελέτη μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο παρεμβάσεων», εξήγησε ο Smith.

Το Human Connectome Project, το οποίο χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας εγκεφαλικές σαρώσεις για τη μέτρηση της αρχιτεκτονικής, της δραστηριότητας, της συνδεσιμότητας και της τοπογραφίας του εγκεφαλικού φλοιού. Παράλληλα, η μελέτη συλλέγει μια ποικιλία δεδομένων συμπεριφοράς από τους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Αλκόολ: Κατά πόσο επιδεινώνει την κατάθλιψη – Είναι ικανό να την προκαλέσει

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει κατάθλιψη και, αντίθετα, μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει σε κατάχρηση αλκοόλ; Εάν εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει παλεύετε…

Ακόμη και η ήπια νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη

Με περισσότερους από 18 μήνες πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 σωματικά και νοητικά. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες…

Αγχώδης διαταραχή: Aλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά από θεραπεία εικονικής πραγματικότητας

Σε ένα πείραμα που δημοσιεύθηκε στο JMIR Mental Health, τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων , ύστερα από μια θεραπεία έκθεσης με…

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια