Oπιοειδή: Η υψηλή δόση βουπρενορφίνης δίνει λύση στον εθισμό

Η χορήγηση υψηλής δόσης βουπρενορφίνης σε άτομα με μη θεραπευμένη διαταραχή χρήσης οπιοειδών (ΔΧΟ) είναι ασφαλής, με επαρκή επίδραση και μπορεί να συνδράμει στην καταπολέμηση του εθισμού όλο και περισσότερων ασθενών. 

Σύμφωνα με τη Δρ. Nora D. Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, οι θεράποντες ιατροί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ιδίως στα επείγοντα περιστατικά ατόμων με διαταραχή χρήσης οπιοειδών, καθώς είναι εκπαιδευμένοι να τους καθοδηγήσουν, ώστε να ξεπεράσουν τα πρώτα εμπόδια της ανάρρωσης, εκείνα της στέρησης.

Η παροχή βουπρενορφίνης μας παρουσιάζει «μια ευκαιρία να διευρυνθεί η πρόσβαση στη θεραπεία, ιδίως για τους υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς, λειτουργώντας συμπληρωματικά στην υπάρχουσα περίθαλψη, συμπληρώνοντας την επείγουσα περίθαλψη», πρόσθεσε η Volkow.

Η βουπρενορφίνη έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης οπιοειδών (ΔΧΟ), με τη χορήγηση χαμηλότερων δόσεων του φαρμάκου να είναι ο αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης του εθισμού έως σήμερα.

Η χορήγηση υψηλότερων δόσεων βουπρενορφίνης παρέχει μεγαλύτερη περίοδο ανακούφισης στους ανθρώπους μετά το πέρας της περίθαλψης, γεγονός που μπορεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην πρόσβαση σε περαιτέρω φροντίδα πριν εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια της μελέτης Gail D’Onofrio, MD, του Πανεπιστημίου Yale, New Haven, Connecticut, συμπλήρωσε, «Αυτή η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τη χορήγηση βουπρενορφίνης, αλλάζοντας τα δεδομένα, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς που πιθανώς θα επωφεληθούν από μια ταχεία χορήγηση κατά τη στιγμή της εισαγωγής στα επείγοντα». 

Ορισμένα νοσοκομεία, χορηγούν ήδη υψηλότερες δόσεις βουπρενορφίνης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων στέρησης οπιοειδών, ως απάντηση στην αυξανόμενη ισχύ της προσφοράς παράνομων οπιοειδών ναρκωτικών και στις συχνά εμφανιζόμενες καθυστερήσεις στην παρακολούθηση του ασθενούς.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω την επίδραση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας που τεκμηριώνουν 579 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά το 2018 από 391 ενήλικες (μέση ηλικία 36 ετών, 68% άνδρες) με διαταραχή χρήσης οπιοειδών σε ένα μόνο, αστικό, νοσοκομείο δικτύου ασφαλείας στο Oakland της Καλιφόρνιας.

Πολλοί από τους ασθενείς προέρχονταν από ευάλωτους πληθυσμούς: Το 23% ήταν άστεγοι, ενώ το 41% είχε κάποιας μορφής ψυχιατρική διαταραχή.

Στο 63% των περιπτώσεων, οι γιατροί χορήγησαν υψηλή δόση βουπρενορφίνης (> 12 mg) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα επείγοντα- στο 23% των περιπτώσεων, οι ασθενείς έλαβαν 28 mg ή περισσότερα.

Παρατηρήθηκε δε από τους ερευνητές, την ώρα της χορήγησης, οι υψηλότερες δόσεις βουπρενορφίνης ήταν ασφαλείς, χωρίς παρενέργειες αναπνευστικής καταστολής.

Ωστόσο, παρουσιάστηκαν τρεις σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, που δεν σχετίζονταν με τη θεραπεία με βουπρενορφίνη, όπως η ναυτία και ο έμετος, σε ποσοστό 2% έως 6% των περιπτώσεων, και με τους ασθενείς να παραμένουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Νέα έρευνα αναδεικνύει τις φυλετικές ανισότητες στη θεραπεία χρήσης οπιοειδών

Τα φάρμακα για τη διαταραχή χρήσης οπιοειδών (MOUD), όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η ναλτρεξόνη, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρας υπερδοσολογίας και θνησιμότητας από…

Σχόλια