Έρευνα: Είναι ικανά τα «μαγικά μανιτάρια» να θεραπεύσουν την κατάθλιψη;

Μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστημίο Yale διαπίστωσε ότι μία και μόνο δόση ψιλοκυβίνης μπορεί να προκαλέσει ταχεία και μακροχρόνια αύξηση των συνδέσεων μεταξύ πυραμιδικών νευρώνων στον μέσο μετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο και τη λήψη αποφάσεων. 

Η ψιλοκυβίνη – το ενεργό συστατικό των λεγόμενων «μαγικών» μανιταριών – έχει αποδειχθεί ότι έχει βαθιές και μακροχρόνιες επιδράσεις στην προσωπικότητα και στη διάθεση. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν πιστοποιήσει ότι, η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στη θεραπεία άλλων ψυχικών διαταραχών. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Alex Kwan, μία παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κεταμίνη – μία άλλη ουσία – προκαλεί ενδιαφέρουσες επιδράσεις στην αλλαγή των νευρωνικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. Βασισμένη σε αυτό, η ερευνητική ομάδα θέλησε να μελετήσει αν οι επιδράσεις αυτές επεκτείνονται και σε άλλες ψυχεδελικές ουσίες όπως τη ψιλοκυβίνη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροσκοπία δύο φωτονίων για να παρακολουθήσουν 1.820 δενδριτικές ακίδες σε ζωντανά ποντίκια, οι οποίες είναι απολήξεις νευρώνων που δέχονται επικοινωνιακές εισροές από άλλους νευρώνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε 24 ώρες από τη χορήγηση ψιλοκυβίνης, οι δενδρίτες αυξήθηκαν σε μέγεθος και σε πλήθος. Η πυκνότητα και το πλάτος τους αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 10%, σε σύγκριση με των ποντικών που δεν είχαν λάβει ψιλοκυβίνη. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αλλαγές εξακολουθούσαν να υφίστανται ακόμα και ένα μήνα μετά τη χορήγηση της ουσίας.

Η ώρα των ψυχεδελικών;

Ο Kwan σε δήλωσή του στο  PsyPost είπε ότι «ψυχεδελικες ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη που μπορούν να χαρίσουν συναρπαστικές εμπειρίες, έχουν δυνητικά και θεραπευτικές ικανότητες, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εδώ μελετάμε τι κάνει η ψιλοκυβίνη στον εγκέφαλο ενός ποντικιού. Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη νέων νευρωνικών διασυνδέσεων στα ποντίκια μετά από μία δόση ψιλοκυβίνης. Αυτό συνέβη στον μετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη διάθεση και τη διανόηση».

Τα ευρήματα συγκλίνουν με μια προηγούμενη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο International Journal of Molecular Sciences, και είχε διαπίστωσε ότι η ψιλοκυβίνη αυξάνει τον αριθμό των νευρωνικών συνδέσεων στον προμετωπιαίο φλοιό εγκεφάλου των χοίρων. Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι η ψιλοκυβίνη αυξάνει γρήγορα την έκφραση διαφόρων γονιδίων που σχετίζονται με τη νευροπλαστικότητα στον εγκέφαλο αρουραίων.

Όμως η νέα μελέτη, όπως όλες οι έρευνες, περιλαμβάνει ορισμένους περιορισμούς. O εγκέφαλος έχει πολλούς τύπους κυττάρων. H συγκεκριμένη μελέτη αφορά σε πυραμιδικούς νευρώνες. Η ακριβέστερη και πληρέστερη γνώση των κυτταρικών τύπων που επηρεάζονται θα είναι ουσιαστική για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που ίσως αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της χρόνιας κατάθλιψης πολύ αποτελεσματικά.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια