Πρέπει οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Πολλοί γονείς που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μπορεί να αισθάνονται διχασμένοι σχετικά με το τι να πουν στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη. Ενώ ορισμένοι γονείς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ακίνδυνη παράδοση που προσθέτει λίγη επιπλέον μαγεία στα Χριστούγεννα, άλλοι γονείς επιμένουν ότι είναι λάθος να “λέτε ψέματα” στα παιδιά με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς ενδέχεται να “τραυματιστούν” όταν μάθουν την αλήθεια. Τι μας λέει λοιπόν η έρευνα; Υπάρχουν οφέλη από την πίστη στον Άγιο Βασίλη; Και πόσο πιθανό είναι να αναστατωθούν τα παιδιά όταν το μάθουν;

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1984 στο περιοδικό Contemporary Educational Psychology εξέτασε αυτό το ερώτημα, ζητήθηκε από παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξης να διηγηθούν ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη, το Πασχαλινό Λαγουδάκι ή τα κατοικίδια ζώα. Αφού διηγήθηκαν κάθε ιστορία, έλαβαν εννέα τσίχλες και ενθαρρύνθηκαν να δωρίσουν οποιαδήποτε ποσότητα τσίχλας σε παιδιά με αναπηρίες. Αν και για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, το είδος της ιστορίας που διηγήθηκαν δεν είχε καμία επίδραση στις δωρεές τσίχλας, τα παιδιά της πρώτης τάξης ήταν πιο πιθανό να δώσουν μεγαλύτερες δωρεές τσίχλας, αφού διηγήθηκαν ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη από ό,τι όταν διηγήθηκαν ιστορίες για το Πασχαλινό Λαγουδάκι ή για κατοικίδια ζώα.

Αν και η μελέτη αυτή είναι μικρή και βρήκε επίδραση μόνο για τα παιδιά της πρώτης τάξης, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο προβληματισμός για τη γενναιόδωρη φύση του Άγιου Βασίλη μπορεί να κάνει τα παιδιά να συμπεριφέρονται πιο γενναιόδωρα.

Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι οι γονείς που επιλέγουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ευγενική και γενναιόδωρη φύση του και στο πώς το παιδί τους μπορεί να μιμηθεί το πνεύμα προσφοράς του την περίοδο των γιορτών.

Τι γίνεται με τις αρνητικές επιπτώσεις του Άγιου Βασίλη; Είναι πιθανό τα παιδιά σας να “τραυματιστούν” όταν μάθουν για τον Άγιο Βασίλη; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1994 στο περιοδικό Child Psychiatry & Human Development ασχολήθηκε με αυτό το ερώτημα εξετάζοντας τις αντιδράσεις των παιδιών όταν έμαθαν την “αλήθεια” για τον Άγιο Βασίλη.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές έδωσαν συνεντεύξεις σε 52 παιδιά που δεν πίστευαν πλέον στον Άγιο Βασίλη. Οι γονείς συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τις προσπάθειές τους να προωθήσουν την πίστη στον Άγιο Βασίλη και τις δικές τους αξιολογήσεις για την αντίδραση των παιδιών τους στο άκουσμα της αλήθειας.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά σε αυτή τη μελέτη ανακάλυψαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη στην ηλικία των 7 ετών.

Τα περισσότερα παιδιά ανέφεραν θετικές αντιδράσεις στο να μάθουν για τον Άγιο Βασίλη με ελάχιστη στεναχώρια (δηλαδή, τα περισσότερα παιδιά αξιολόγησαν τη στεναχώρια τους ως ένταση μικρότερη από 10%). Οι γονείς ανέφεραν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη στεναχώρια για τη μετάβαση, με το 40% των γονέων να αναφέρουν ότι στεναχωρήθηκαν αφού τα παιδιά τους το ανακάλυψαν.

Αν και αυτή η μικρή μελέτη υποδηλώνει ότι τα περισσότερα παιδιά μπορεί να μην στεναχωριούνται όταν μαθαίνουν για τον Άγιο Βασίλη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να υπάρχει ένα μικρό υποσύνολο παιδιών που αναστατώνονται από αυτή τη συνειδητοποίηση. Όπως συμβαίνει με κάθε γονική απόφαση, κάντε μια τεκμηριωμένη επιλογή με βάση τις γνώσεις σας για το παιδί σας και το τι σας φαίνεται σωστό για εσάς ως γονέα.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια