Το τζίντζερ αποτελεί μια φυσική θεραπεία που είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων του κεφαλιού, μειώνει τη φλεγμονή και ενεργοποιεί φυσικές οπιούχες ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο και οι οποίες συμβάλλουν στην ελάττωση των πονοκεφάλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρές ημικρανίες καταφεύγουν στα φάρμακα, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ είναι μια φυσική εναλλακτική λύση για την ημικρανία.
Μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστημών, στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, έδειξε ότι η ρίζα τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, τη ναυτία και τον εμετό που σχετίζονται με την ημικρανία. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση του τζίντζερ ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την οξεία ημικρανία ή για την πρόληψη της ημικρανίας.
Σε αυτό το σημείο, ο συγγραφέας της μελέτης Chittaranjan Andrade, MD, καθηγητής κλινικής ψυχοφαρμακολογίας και νευροτοξικολογίας, δήλωσε στο Medscape Medical News ότι η βάση δεδομένων είναι ακόμη “πολύ μικρή” για να υποστηρίξει επίσημες κλινικές συστάσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τζίντζερ μπορεί να θεωρηθεί ως μια βιώσιμη “επιλογή κατ’ οίκον θεραπείας” για την οξεία ημικρανία.
Πιθανές χρήσεις
Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική, μεγάλο μέρος της προκλινικής και κλινικής έρευνας έχει εξετάσει τις δυνατότητες του ακατέργαστου τζίντζερ, των εκχυλισμάτων τζίντζερ και των συστατικών του τζίντζερ για την πρόληψη και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ιατρικών καταστάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ναυτία και ο εμετός που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τη χημειοθεραπεία, τις μετεγχειρητικές καταστάσεις, τη ναυτία λόγω κίνησης και άλλες ασθένειες και διαταραχές, δήλωσε ο Andrade.
Το τζίντζερ “συνιστάται εδώ και καιρό ως αποτελεσματικό σπιτικό φάρμακο για την οξεία θεραπεία της ημικρανίας, ανακουφίζοντας τόσο τον πονοκέφαλο όσο και τη σχετική ναυτία”, σημειώνει ο Andrade.
Μια συνιστώμενη συνταγή είναι να ανακατεύετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ σε ένα ποτήρι νερό και να πίνετε τον “χυμό τζίντζερ”, ενώ μια άλλη είναι να πίνετε ζεστό τσάι από ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοαλεσμένο τζίντζερ.
“Οι ασθενείς με διάφορες κοινές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας, μερικές φορές πιάνονται χωρίς φάρμακα- ή μπορεί να έχουν κακή πρόσβαση σε φάρμακα”, δήλωσε ο Andrade. “Συνάντησα μια αναφορά στη χρήση του τζίντζερ για την ημικρανία σε ένα βιβλίο για σπιτικές θεραπείες και σκέφτηκα ότι αν η ερευνητική βιβλιογραφία υποστηρίζει τη χρήση του τζίντζερ για τα επεισόδια ημικρανίας, οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν”.
Θεραπευτική δράση
Η ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση περιλάμβανε τρεις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με 227 ασθενείς που εξέταζαν το τζίντζερ έναντι του εικονικού φαρμάκου για τη θεραπεία.
Μία από τις μελέτες διερεύνησε τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα ενός συγκεκριμένου ιδιόκτητου σκευάσματος τζίντζερ, σε συνδυασμό με feverfew, ενώ δύο μελέτες ήταν ανεξάρτητες από τη βιομηχανία.
Από αυτές τις δύο, η μία εξέτασε το όφελος της προσθήκης ξηρού εκχυλίσματος τζίντζερ (400 mg- 5% ενεργές τζιντζερόλες) σε 50 ασθενείς που έπαιρναν επίσης κετοπροφαίνη για τη θεραπεία των επεισοδίων ημικρανίας, ενώ η άλλη εξέτασε την 3μηνη αποτελεσματικότητα του καθημερινού ξηρού εκχυλίσματος τζίντζερ για την προφύλαξη από την ημικρανία σε 107 ασθενείς.
Οι δύο μελέτες που εξέτασαν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα του τζίντζερ έναντι του εικονικού φαρμάκου έδειξαν ότι το τζίντζερ μείωσε τη μέση βαθμολογία πόνου σε 2 ώρες (μέση διαφορά, -1,27 [95% CI, -1,46 έως 1,07]) και επίσης αύξησε το ποσοστό των ασθενών που ήταν απαλλαγμένοι από τον πόνο σε 2 ώρες (RR, 1,79 [1,04 – 3,09]). Επιπλέον, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η πιπερόριζα μείωσε στο μισό τον κίνδυνο ναυτίας και εμέτου που σχετίζεται με την ημικρανία σε όλες τις μελέτες και δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.
Ο Andrade σημείωσε ότι το τζίντζερ έχει πολλά χημικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φαινολικών ενώσεων, τερπενίων, πολυσακχαριτών, λιπιδίων και οργανικών οξέων, εκ των οποίων η 6-σχογιόλη, η 6-τζιντζερόλη και η 10-δεϋδροτζιντζερδιόνη “μπορεί να είναι σημαντικά”.
Έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, μειώνοντας τις προσταγλανδίνες και μειώνοντας διάφορα λιπίδια του ορού και γλυκαιμικά μέτρα. Επιπλέον, έχει “υποθετικές” αγγειοπροστατευτικές επιδράσεις, πρόσθεσε.
“Το τζίντζερ έχει μεγάλο αριθμό χημικών συστατικών και δεν γνωρίζουμε ποια από αυτά, ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ημικρανία”, είπε. “Δεν θα μάθουμε την απάντηση αν δεν διεξαχθούν κλινικές δοκιμές με τα επιμέρους συστατικά και όχι με εκχύλισμα τζίντζερ”. Το παρομοίασε με τη μελέτη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αντί των ψαριών και των ξηρών καρπών για διάφορες νευροψυχιατρικές ή καρδιαγγειακές ενδείξεις.