H υψηλή τεστοστερόνη στους άνδρες συνδέεται… με την ανήθικη συμπεριφορά

Οι νεαροί άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πρόθυμοι να εμπλακούν σε ανήθικη συμπεριφορά από ό,τι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά μόνο ως απάντηση σε καταστάσεις ενδοσεξουαλικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychology. Τα ευρήματα παρέχουν, επίσης, πρώτες ενδείξεις ότι το συναίσθημα του θυμού μεσολαβεί σε αυτή τη σχέση.

Οι ερευνητές της μελέτης Marcelo Vinhal Nepomuceno και Eric Stenstrom υποστηρίζουν ότι η έρευνα σχετικά με την ανήθικη συμπεριφορά έχει ως επί το πλείστον παραβλέψει φυσιολογικές μεταβλητές, όπως οι ορμόνες, που μπορεί να παίζουν ρόλο. Η τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με την αναζήτηση κύρους μεταξύ των ανδρών και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η αναζήτηση κύρους μπορεί να παρακινήσει την ανήθικη συμπεριφορά.

“Όταν προσπαθούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται γνωστικές δυνάμεις ή πολιτισμικές δυνάμεις που μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά κάποιου. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι είναι επίσης βιολογικά όντα. Έτσι, η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας υπενθυμίζει ότι ένα μέρος της συμπεριφοράς μας μπορεί να εξηγείται από τη φυσιολογία μας”

Nepomuceno, αναπληρωτής καθηγητής στο HEC Montréal

Οι ερευνητές πίστευαν ότι ο ρόλος της τεστοστερόνης στην ανήθικη συμπεριφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τη διάρκεια του ενδοσεξουαλικού ανταγωνισμού, δηλαδή του ανταγωνισμού με άλλα άτομα του ίδιου φύλου για την προσέλκυση συντρόφου.

Στη μελέτη τους, οι Nepomuceno και Stenstrom συνέλεξαν δείγματα σάλιου από 83 άνδρες και 91 γυναίκες φοιτητές πανεπιστημίου για να εξετάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. “Η μελέτη μετρά τη βασική τιμή της κυκλοφορούσας τεστοστερόνης. Δηλαδή, το επίπεδο της τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα των συμμετεχόντων όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας”, δήλωσε ο Nepomuceno.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε μία από τις δύο συνθήκες. Από τους συμμετέχοντες στη συνθήκη ελέγχου ζητήθηκε να περιγράψουν πότε έκαναν πλύσιμο ρούχων για τελευταία φορά. Οι συμμετέχοντες στη συνθήκη πειράματος κλήθηκαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους και να περιγράψουν πώς ένιωθαν όταν ενδιαφέρονταν ερωτικά για κάποιον του αντίθετου φύλου, τον οποίο επίσης κυνηγούσε ένα άλλο άτομο. (Όσοι δεν είχαν βιώσει προσωπικά αυτή την κατάσταση, κλήθηκαν να περιγράψουν πώς θα ένιωθαν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο).

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που μετρούσε την προθυμία τους να εμπλακούν σε ριψοκίνδυνες ανήθικες συμπεριφορές. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε στοιχεία όπως “Να κάνετε κάποιες αμφισβητήσιμες εκπτώσεις στη φορολογική σας δήλωση” και “Να έχετε σχέση με έναν παντρεμένο άνδρα/μια παντρεμένη γυναίκα”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονταν θετικά με την προθυμία για ανήθικες συμπεριφορές, αλλά μόνο μεταξύ των ανδρών στην κατάσταση ενδοσεξουαλικού ανταγωνισμού. Τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν συσχετίστηκαν με την προθυμία να εμπλακούν σε ανήθικες συμπεριφορές για τους άνδρες στη συνθήκη ελέγχου ή για τις γυναίκες σε καμία συνθήκη.

“Οι άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη είναι πιο πιθανό να συμπεριφερθούν ανήθικα αν σκέφτονται τον ενδοσεξουαλικό ανταγωνισμό. Οι γυναίκες με υψηλή τεστοστερόνη δεν συμπεριφέρονται πιο ανήθικα αν ανταγωνίζονται γυναίκες για να προσελκύσουν άνδρες. Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο θυμός μπορεί να μεσολαβεί εν μέρει στην επίδραση, έτσι ώστε οι άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη να θυμώνουν περισσότερο και στη συνέχεια να παρακινούνται να εμπλακούν σε ανήθικες συμπεριφορές”.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της εξέτασης του τρόπου με τον οποίο οι φυσιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την ανήθικη συμπεριφορά. “Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της τεστοστερόνης και ενός πλήθους συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης”, δήλωσε ο Nepomuceno. “Πιστεύω ότι οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν τους παράγοντες του περιβάλλοντος και της προσωπικότητας που μπορεί να αλληλεπιδρούν με την τεστοστερόνη κάποιου για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά”.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Κατά πόσο επηρεάζει τα «σκοτεινά» σημεία του χαρακτήρα μας – Νέα έρευνα εξηγεί

Νέα έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η σεξουαλική έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, εξελίχθηκε ως συνέπεια της αυξημένης κοινωνικότητας στους ανθρώπους και…

Σχόλια