Αυτισμός: Η μουσική λειτουργεί ευεργητικά στην ανάπτυξη των παιδιών

Ο αριθμός των μαθητών του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό αυξάνεται σταθερά τα τελευταία εννέα χρόνια. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τονΑυτισμό, τα ποσοστά επιπολασμού των παιδιών με αυτισμό στη Βόρεια Ιρλανδία, την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία διπλασιάστηκαν το 2019, αποδεικνύοντας ότι περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, και προβλέπεται ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ΔΦΑ έχουν συχνά προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας, αλλά με την έγκαιρη παρέμβαση και τη θεραπεία, μπορούν να μάθουν σημαντικές δεξιότητες και να ευημερήσουν καθώς μεγαλώνουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία, ειδικότερα, μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη, καθώς βοηθά τα άτομα με ΔΦΑ με ολιστικό τρόπο. Αν το παιδί σας έχει ΔΦΑ, δείτε πώς το παίξιμο μουσικών οργάνων ή η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να ευδοκιμήσει.

Πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό

  • Μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας τους
  • Η κοινωνικοποίηση είναι συχνά αγχωτική για τα παιδιά με ΔΦΑ και οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε προηγμένες τεχνολογίες και παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να αποκωδικοποιούν τα συναισθήματα για να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Εν τω μεταξύ, οι γονείς χρησιμοποιούν επίσης παιχνίδια χωρίς αποκλεισμούς που καταργούν τα στερεότυπα, όπως κούκλες, είδη τέχνης και οικοδομικά υλικά, προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του χωρίς να χρειάζεται να τα προφέρει λεκτικά. Εκτός από την τεχνολογία και τα παιχνίδια, η μουσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων ενός παιδιού.

Σε μια τρίμηνη μελέτη στην οποία επιστρατεύτηκαν παιδιά με ΔΦΑ, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε μουσικές δραστηριότητες, όπως το τραγούδι ή το παίξιμο μουσικών οργάνων, είχαν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και βελτιωμένη ποιότητα ζωής στην οικογένεια σε σχέση με εκείνα που δούλευαν μόνο με έναν θεραπευτή χωρίς να συμμετέχουν σε μουσικές δραστηριότητες. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει ενδιαφέρον για τη μουσική, ξεκινήστε παρατηρώντας το για να μάθετε τι είδους μουσική του αρέσει και, στη συνέχεια, αφήστε το να ακούσει τα αγαπημένα του τραγούδια ενώ παίζει ή χαλαρώνει. Μπορείτε επίσης να τα ενθαρρύνετε να παίξουν απλά μουσικά όργανα, όπως καστανιέτες, κουδούνια χειρός, ένα ουκελέλε ή μια φλογέρα.

Η μουσική βοηθά στη διατήρηση της ήρεμης ψυχικής κατάστασης

Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΦΑ δυσκολεύονται να εκφράσουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους, και η απογοήτευσή τους για την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν σωστά μπορεί να οδηγήσει σε ένταση, άγχος, ακόμη και επιθετικότητα. Η επιθετική συμπεριφορά είναι μια από τις πιο κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών και νεαρών ενηλίκων με αυτισμό, αλλά η μουσική μπορεί να βοηθήσει, καθώς μπορεί να κρατήσει τα παιδιά ή τους εφήβους με ΔΦΑ ήρεμους μειώνοντας τα συναισθήματα θυμού τους. Το Spotify και το YouTube διαθέτουν πολυάριθμες λίστες αναπαραγωγής που έχουν φτιαχτεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, αλλά η κλασική ή η new age μουσική θα λειτουργήσει εξίσου καλά για να ηρεμήσει το παιδί σας. Τα ορχηστρικά ή οι lo-fi ρυθμοί μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν να ηρεμήσει ένα ταραγμένο παιδί, οπότε δοκιμάστε διαφορετικά είδη μουσικής και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για να ηρεμήσει το μικρό σας.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με ΔΦΑ να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του, να τα εκφράσει και να επικοινωνήσει καλύτερα με τους συνομηλίκους και τους αγαπημένους του. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη περισσότερη μουσική στη ζωή του μικρού σας και δείτε τι διαφορά μπορεί να κάνει στην ανάπτυξή του.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια