Για πολλούς ανθρώπους, οι γιορτές είναι μια περίοδος που περιμένουν με ανυπομονησία. Ακόμη και με το άγχος του προγραμματισμού των γευμάτων και των δώρων, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι μια ευτυχισμένη εποχή του χρόνου. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Για ορισμένους ανθρώπους, οι διακοπές μπορεί να είναι μια συναισθηματικά εξαντλητική και δύσκολη περίοδος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένου ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς να διατηρηθούν οι εκδηλώσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, με ασφάλεια.
Είναι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών ένα πραγματικό φαινόμενο;
Ναι, μπορεί να είναι. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν κάτι που ονομάζεται μείζων καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ), σε με ορισμένη εποχή, όπως τα Χριστούγεννα Αυτό είναι αυτό που κάποιοι γνωρίζουν ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Είναι μια κλινική κατάθλιψη που τείνει να παρουσιάζεται από τα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Είναι γνωστό ότι συνδέεται με τις αλλαγές στο φως, οπότε είναι πιο συχνή στα βόρεια κλίματα. Έρευνες δείχνουν ότι η εποχιακή κλινική κατάθλιψη επηρεάζει έως και το 6% του πληθυσμού. Αλλά και άνθρωποι που δεν παλεύουν κανονικά με την κατάθλιψη μπορεί να έχουν προβλήματα λόγω του ότι υπάρχει λιγότερο φως της ημέρας κατά τη χειμερινή περίοδο. Η περιορισμένη έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να επηρεάσει τους ρυθμούς του σώματός μας και τη νευροχημική ισορροπία.
Μπορεί κάποιος που δεν πάσχει από κατάθλιψη να τη βιώσει κατά τη διάρκεια των διακοπών;
Ναι. Αυτό μπορεί να σχετίζεται ή να μην σχετίζεται με τη διάγνωση της ΜΔΣ με εποχιακό πρότυπο. Η περίοδος των διακοπών συνοδεύεται από το δικό της σύνολο στρεσογόνων παραγόντων και προσδοκιών, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η υπερφόρτωση από αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τις διακοπές μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Τι προκαλεί αυξημένη κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών;
Η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι αγχωτική. Οι άνθρωποι είναι συχνά πιο πολυάσχολοι. Και η προσπάθεια να ισορροπήσουν την εργασία και τις προσωπικές υποχρεώσεις μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος. Μπορεί επίσης να είναι μια οικονομικά στρεσογόνος περίοδος, καθώς η προσφορά δώρων και οι εκδηλώσεις μπορεί να επιβαρύνουν το πορτοφόλι σας.
Και ενώ οι γιορτές είναι μια περίοδος χαράς, οι άνθρωποι έχουν μερικές φορές μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο ξεχωριστό θα είναι κάτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απογοήτευσης αργότερα, αν αυτές δεν εκπληρωθούν. Ομοίως, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους. Είναι εύκολο να κοιτάξει κανείς την εορταστική κάρτα κάποιου και να σκεφτεί ότι η ζωή του είναι πιο τέλεια από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να υποθέσετε ότι όλοι οι άλλοι γύρω σας είναι ευτυχισμένοι και ότι εσείς είστε ο περίεργος.
Οι γιορτές είναι επίσης στερεοτυπικά μια εποχή που περιβάλλεται κανείς από την οικογένεια ή τους αγαπημένους του. Αυτό μπορεί να φέρει στην επιφάνεια υπενθυμίσεις άλλων συναισθημάτων. Μπορεί να υπάρχει μια οικογενειακή διαμάχη που διαρκεί εδώ και καιρό. Ή, θα μπορούσε να είναι η πρώτη περίοδος διακοπών μετά το θάνατο κάποιου αγαπημένου σας προσώπου. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου συναισθήματα θλίψης και απώλειας και να αποτελέσει απίστευτη πρόκληση.
Τι πρέπει να κάνετε όταν κάποιος αγαπημένος σας βιώνει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των γιορτών;
- Ακούστε με ενσυναίσθηση. Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται κάποιος για να το σεβαστείτε.
- Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να συναντηθεί με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτοί μπορούν να κάνουν μια εξατομικευμένη αξιολόγηση για να βοηθήσουν να καθοριστεί τι χρειάζεται το συγκεκριμένο άτομο για να γίνει καλύτερα.
Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη στις γιορτές;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε την ψυχική σας ευεξία κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ορισμένες από αυτές τις στρατηγικές μπορεί να λειτουργούν καλύτερα για εσάς από ό,τι άλλες. Αλλά φροντίστε να δοκιμάσετε μερικές για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τις ανάγκες σας.
- Βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές. Αναρωτηθείτε αν περιμένετε πάρα πολλά από τον εαυτό σας ή τους άλλους. Στη συνέχεια, δείτε πώς σας κάνουν αυτές οι προσδοκίες να αισθάνεστε. Είναι χρήσιμες ή πληγώνουν;
- Εξασκηθείτε στο να λέτε “όχι”. Είστε ένα άτομο και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά σε μια δεδομένη ημέρα ή σε μια δεδομένη γιορτή.
- Περιορίστε τις εξωτερικές πηγές πίεσης των διακοπών. Ίσως κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν η θέαση των φωτογραφιών των διακοπών των άλλων σας κάνει να εμπλακείτε σε αυτοσυγκριτικές συγκρίσεις. Βρείτε χειμερινές δραστηριότητες για να ασχοληθείτε με αυτές που δεν συνδέονται με τις διακοπές – όπως για παράδειγμα η πεζοπορία με χιονοπέδιλα.
- Φροντίστε τον εαυτό σας! Αν το να πηγαίνετε στη γιόγκα σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος, συνεχίστε να το κάνετε. Αν το να περνάτε χρόνο με φίλους σας βοηθάει, δώστε προτεραιότητα στο να περνάτε αυτόν τον χρόνο ανεξάρτητα από την εποχή. Δώστε προτεραιότητα στο να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Να είστε ανοιχτοί στο να πειραματιστείτε με νέες στρατηγικές αυτοφροντίδας.
- Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η θεραπεία συζήτησης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος που σχετίζεται με τις διακοπές. Και αν αντιμετωπίζετε ΜΔΣ με εποχιακό μοτίβο, μπορεί επίσης να σας συστήσουν θεραπεία με φωτοκουτιά ή φαρμακευτική αγωγή για να ανακουφιστείτε από κάποια από τα συμπτώματα.