Η μισθολογική ανισότητα έχει επιπτώσεις στη ψυχική υγεία

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες γυναίκες φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα της μισθολογικής ανισότητας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν στον εργασιακό τους χώρο. Οι ίδιες γυναίκες, απορούν πώς γίνεται τον 21ο αιώνα, με τα ίδια προσόντα, γνώσεις και εφόδια, να μην αναγνωρίζονται – τουλάχιστον μισθολογικά – από τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτού του είδους η ανισότητα, δεν εγείρει μόνο κοινωνικά ερωτήματα για τη συνύπαρξη των δύο φύλων, σίγουρα όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έχει επιπτώσεις στη ψυχική υγεία.

Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 82 σεντς για κάθε 1 δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Γυναικείου Δικαίου. Και είναι ακόμη πιο έντονο για τις περισσότερες έγχρωμες γυναίκες: οι Αφροαμερικάνες γυναίκες βγάζουν 62 σεντς και οι Λατίνες 54 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας λευκός άνδρας. Οι ιθαγενείς Αμερικανίδες κερδίζουν 57 σεντς για κάθε δολάριο, ενώ οι γυναίκες από την Ασίακερδίζουν 90 σεντς για κάθε δολάριο.

“Μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής μας προέρχεται από την εργασία μας – άλλωστε, ξοδεύουμε πολύ χρόνο και επενδύουμε πολλή ενέργεια στον εργασιακό χώρο”, λέει στο CNBC Make It η Kim Churches, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Γυναικών, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια. “Είναι αρκετά ενοχλητικό να σκεφτόμαστε ότι είμαστε υποτιμημένες. Και ποια καλύτερη ένδειξη υπάρχει γι’ αυτό από τους μισθούς μας;”.

Ακολουθούν μερικές από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

  • Προκαλεί έντονο άγχος και συνασθηματική απογοήτευση
  • Αίσθηση απώλειας ελέγχου και ανεξαρτησίας
  • Ψυχοσωματικά προβλήματα
  • Κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτές τις αρνητικές συνθήκες

Πράγματι, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών στις γυναίκες και του υψηλότερου ποσοστού ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων που υπάρχουν στη ζωή των γυναικών, και αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες περιλαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς για την ίδια εργασία και μειονεκτική κοινωνική θέση, λέει στο CNBC Make It η Maureen Sayres Van Niel, ψυχίατρος και πρόεδρος της ομάδας γυναικών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Σε μια μελέτη του 2016, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου εξέτασε τις συνέπειες των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων στην ψυχική υγεία διαπίστωσε ότι όταν οι γυναίκες κερδίζουν το ίδιο ποσό ή περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους (οι οποίοι έχουν τα ίδια προσόντα για τη δουλειά τους), η πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος είναι περίπου η ίδια. Όταν όμως οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα χρήματα, έχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος.

Με άλλα λόγια, η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι διακρίσεις και οι εμπειρίες των γυναικών που είναι “δομικά ενσωματωμένες” στην κοινωνία μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, λέει στο CNBC Make It ο Jonathan Platt, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός αξιολογητής στην επιδημιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia.

Η «δωρεάν» εργασία βλάπτει

Πέρα από το γεγονός, ότι οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο, οι έρευνες δείχνουν ότι τείνουν να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών καθηκόντων, χωρίς πληρωμή, όπως η καθαριότητα, τα ψώνια , η φροντίδα των παιδιών και άλλων μελών της οικογένειας.

Όλη η “αόρατη” και απλήρωτη εργασία που συνεπάγεται η λειτουργία ενός νοικοκυριού μπορεί να αθροιστεί: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι γυναίκες στις ΗΠΑ ηλικίας 15 έως 64 ετών ξοδεύουν 241 λεπτά την ημέρα για αυτές τις εργασίες, ενώ οι άνδρες μόνο 145 λεπτά.

“Η προσδοκία να κάνουν πολύ περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών έχει το τίμημά της με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να είναι πραγματικά μπορεί να είναι πραγματικά ολέθρια”, λέει ο Platt. Ενδεικτικά, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι όταν οι μητέρες αισθάνονται αποκλειστικά υπεύθυνες για τις δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά τους, αυτό επιβαρύνει την ευημερία τους, οδηγεί σε αισθήματα κενού και τις κάνει να αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένες από τη ζωή και τις σχέσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια