Κι όμως υπάρχει ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο

Όταν πρόκειται για τον ύπνο, οι ιδικοί υποστηρίζουν ότι το κόλπο είναι να βρεις το κατάλληλο στρώμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει και η βέλτιστη ώρα για να κοιμηθείς – τουλάχιστον όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Ούτε πολύ νωρίς, αλλά ούτε πολύ αργά, με την κατάλληλη ώρα να είναι μεταξύ 10μμ και 11μμ.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 88.000 συμμετέχοντες της βρετανικής Biobank, υποδηλώνει ότι το να κοιμηθεί κανείς στις 10 το βράδυ ή λίγο μετά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με το να κοιμηθεί νωρίτερα ή αργότερα το βράδυ.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η πρώιμη ή η καθυστερημένη ώρα ύπνου συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων – και αυτό διότι το πότε κοιμούνται οι άνθρωποι μπορεί να συνδέεται με άλλες συνθήκες υγείας ή συμπεριφορές, όπως η αργοπορία και η κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η μελέτη δεν εξέτασε διεξοδικά την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, παρά μόνο τη διάρκεια και τον χρόνο.

Ωστόσο, ο Δρ David Plans, επικεφαλής της έρευνας στην Huma Therapeutics και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, δήλωσε ότι μια πιθανότητα είναι ότι η πρώιμη ή η καθυστερημένη ώρα ύπνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να χάνουν σημαντικές ενδείξεις, όπως το πρωινό φως της ημέρας, που βοηθούν στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού του σώματος κάθε μέρα.

Εάν το ρολόι του σώματος δεν επαναρυθμίζεται σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, “αυτή η κακή ευθυγράμμιση των συμπεριφορών και του κιρκάδιου ρολογιού αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της γλυκόζης, τα οποία και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου”, δήλωσε ο Plans.

Γράφοντας στο περιοδικό European Heart Journal – Digital Health, ο Plans και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι 3.172 από τους 88.026 συμμετέχοντες, που προσλήφθηκαν μεταξύ 2006 και 2010, ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο σε μέσο χρόνο παρακολούθησης 5,7 ετών, ενώ κανένας από αυτούς δεν είχε την πάθηση, ή διαταραχή ύπνου, κατά την έναρξη της μελέτης.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιοποίησε δεδομένα από συσκευές που φορούσαν οι συμμετέχοντες στον καρπό τους για επτά ημέρες, προκειμένου να διερευνήσει αν υπήρχε συσχέτιση με την ώρα που οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν τη νύχτα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι από τους 3.172 συμμετέχοντες, 1.371 αποκοιμήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που φορούσαν τη συσκευή, 1.196 αποκοιμήθηκαν την ώρα από τις 11 το βράδυ και 473 αποκοιμήθηκαν την ώρα από τις 10 το βράδυ. Μόνο 132 αποκοιμήθηκαν πριν από τις 10 το βράδυ.

Αφού έλαβαν υπόψη διάφορες πληροφορίες, όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση του καπνίσματος, η διάρκεια του ύπνου, η ανωμαλία του ύπνου, το αν είχαν διαβήτη, η αρτηριακή τους πίεση και η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που αποκοιμήθηκαν μεταξύ 22:00 και 22:59 είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνους που αποκοιμήθηκαν νωρίτερα ή αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι αποκοιμήθηκαν τα μεσάνυχτα ή αργότερα είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στη συνέχεια καρδιαγγειακή νόσο, ενώ όσοι αποκοιμήθηκαν πριν από τις 22:00 είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο. Ακόμη και ο ύπνος μια ώρα αργότερα συνδέθηκε με διαφορά – όσοι αποκοιμήθηκαν μεταξύ 23:00 και 23:59 είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από όσους αποκοιμήθηκαν την προηγούμενη ώρα.

“Επειδή προσαρμόσαμε επίσης όλους τους άλλους πιο κοινούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι σαφές ότι αυτή η συσχέτιση είναι σημαντική κατά κάποιο τρόπο”, δήλωσε ο Plans.

Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματα φαίνεται να είναι ισχυρότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αν και οι λόγοι γι’ αυτό παραμένουν ασαφείς.

“Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι συνέπεια φυσιολογικών επιδράσεων”, δήλωσε ο Plans. “Ενώ στην πραγματικότητα, η συμπεριφορική επιρροή στο καρδιαγγειακό σύστημα ως αποτέλεσμα της διαταραχής του κιρκάδιου κύκλου είναι τεράστια”.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η μελέτη προσθέτει υποστήριξη στη σημασία της υγιεινής του ύπνου – των συνηθειών που βοηθούν στην καλή ξεκούραση.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Αλκόολ: Κατά πόσο επιδεινώνει την κατάθλιψη – Είναι ικανό να την προκαλέσει

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει κατάθλιψη και, αντίθετα, μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει σε κατάχρηση αλκοόλ; Εάν εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει παλεύετε…

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια