Δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες υγιεινές – και μια συνέπεια μιας τέτοιας διατροφής θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία.
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι – και ιδιαίτερα εκείνοι με προτίμηση στα επεξεργασμένα τρόφιμα – είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από τους συνομηλίκους τους με διατροφή πλούσια σε φρέσκα προϊόντα.
Η Megan Lee, ερευνήτρια στη διατροφική ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Bond, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας του χορτοφαγικού και του vegan τρόπου ζωής, αλλά και της ολοένα αυξανόμενης προτίμησης στα συσκευασμένα τρόφιμα. Πολλά από τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, είπε η ίδια.
“Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η ακολουθία μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι εγγενώς υγιεινή, αλλά όπως κάθε δίαιτα εξαρτάται από την ποιότητα της εκάστοτε τροφής. Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε αυτομάτως σωρηδόν φρούτα και λαχανικά, αλλά τείνουν να προτιμούν παρόμοιες τροφές οι οποίες, όμως, είναι πλήρως επεξεργασμένες.”
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα της διατροφής και την ψυχική υγεία 219 χορτοφάγων και βίγκαν στην Αυστραλία. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με βάση αναγνωρισμένες μετρήσεις της ποιότητας της διατροφής και της κατάθλιψης.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους vegans και vegetarians με χαμηλής ποιότητας διατροφή.
Ο Dr. Lee δήλωσε ότι η προστατευτική επίδραση μιας υψηλής ποιότητας φυτικής διατροφής πιθανόν να οφείλεται στην παρουσία σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, προβιοτικών και αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι η μετάβαση σε μια υψηλής ποιότητας φυτική διατροφή δεν αποτελεί “θεραπεία” για όσους ήδη εμφανίζουν κατάθλιψη.
“Φαίνεται να έχει περισσότερο προστατευτικό ρόλο”, δήλωσε η ίδια. “Η έρευνά μας δεν διαπίστωσε ότι η φυτική διατροφή ήταν θεραπεία ή θεραπεία για όσους είχαν ήδη κατάθλιψη”.
Οι vegans και οι χορτοφάγοι είναι ήδη πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη
Η Δρ Lee δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην αντίληψή τους για τη ζωή και στο ότι είναι γενικά μια νεότερη ομάδα που είναι ήδη πιο επιρρεπής σε θέματα ψυχικής υγείας.
“Πιστεύουμε ότι αυτό (η ευαισθησία στην κατάθλιψη) μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι τείνουν να είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με εξωτερικά ζητήματα -την ευημερία των ζώων, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες- και μπορεί να εξοστρακιστούν κοινωνικά λόγω της επιλογής της διατροφής τους”.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 18-44 ετών, η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στην ηλικιακή ομάδα 15-44 ετών για την οποία η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία. Σχεδόν το 14% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Η έρευνα επιφυλάσσει επίσης καλά νέα για τους κρεατοφάγους που επιθυμούν να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.
“Ακόμα και αν είμαστε κρεατοφάγοι μπορούμε να επωφεληθούμε από προληπτικά και προστατευτικά τρόφιμα καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά”, δήλωσε ο Δρ Λι.