Μία εξέταση αίματος θα μπορεί να ανιχνεύσει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Μια νέα εξέταση αίματος που προσδιορίζει μια παραλλαγή της πρωτεΐνης P53 φαίνεται να προβλέπει την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer (ΝΑ) έως και 6 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Η ανάλυση δύο μελετών έδειξε ότι το τεστ (AlzoSure Predict), το οποίο χρησιμοποιεί λιγότερο από 1 ml αίματος, είχε πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες εξετάσεις αίματος που παρακολουθούν την παθολογία και την εξέλιξη της νόσου.

Πιστεύουμε ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ριζικά την έγκαιρη διαστρωμάτωση και τον εντοπισμό ασθενών για δοκιμές 6 χρόνια πριν από τη διάγνωση, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να επιτρέψει ταχύτερες και αποτελεσματικότερες εγκρίσεις θεραπειών

Paul Kinnon, διευθύνων σύμβουλος της Diadem

Θετικά αποτελέσματα

Η P53, η οποία υπάρχει τόσο στον εγκέφαλο όσο και σε άλλα σημεία του σώματος, «είναι μία από τις πιο στοχευμένες πρωτεΐνες» για την ανάπτυξη φαρμάκων στον καρκίνο και σε άλλες καταστάσεις, δήλωσε ο Kinnon.

Η εξέταση αίματος μετρά ένα παράγωγο της P53 (U-p53AZ). Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το παράγωγο αυτό, το οποίο επηρεάζει το αμυλοειδές και το οξειδωτικό στρες, εμπλέκεται επίσης στην παθογένεια της ΝΑ.Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω από τη μελέτη Australia Imaging, Biomarkers, and Lifestyles (AIBL), οι οποίοι είχαν διάφορα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας. Ανέλυσαν τα δείγματα σε πολλαπλές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών, “ώστε να γνωρίζουμε πότε ο δείκτης είναι πιο ακριβής στην πρόβλεψη της παρακμής”, δήλωσε ο Kinnon.

Η πρώτη από τις δύο μελέτες θεωρήθηκε “ανακαλυπτική” μελέτη και περιελάμβανε δείγματα αίματος από 224 ασθενείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τεστ προέβλεψε την έκπτωση από την ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) στην AD στο τέλος των 6 ετών, με περιοχή κάτω από την καμπύλη (AUC) μεγαλύτερη από 90%.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι “τεράστια”, δήλωσε ο Kinnon. “Είναι το πιο ακριβές τεστ που έχω δει οπουδήποτε για την πρόβλεψη της παρακμής ενός ασθενούς”.

Το τεστ μπορεί επίσης να ταξινομήσει με ακρίβεια το στάδιο της νόησης ενός ασθενούς, πρόσθεσε. «Όχι μόνο μας επιτρέπει να προβλέψουμε 6 χρόνια νωρίτερα, αλλά μας λέει επίσης αν ο ασθενής έχει SMC [υποκειμενικά παράπονα μνήμης], MCI ή AD με βεβαιότητα 95%», δήλωσε ο Kinnon.

Σημείωσε ότι η ευαισθησία του τεστ ήταν υψηλότερη από τα αποτελέσματα που βρέθηκαν από τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η θετική προγνωστική αξία (PPV) και η αρνητική προγνωστική αξία (NPV), οι οποίες ήταν στο 90% ή περισσότερο, ήταν “απολύτως φανταστικές”, δήλωσε ο Kinnon.

«Καλύτερα από τα αναμενόμενα» αποτελέσματα

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από μια εντελώς διαφορετική ομάδα 482 ασθενών. Τα “πολύ συναρπαστικά” αποτελέσματα έδειξαν AUC πάνω από 90%, PPV πάνω από 90% και “πολύ υψηλές” NPV, δήλωσε ο Kinnon.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το τεστ είναι είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν δύναται να θεωρηθεί ως το απόλυτο έγκυρο μέσο γιάγνωσης της νόσου. Επιπλέον, ο Kinnon σημείωσε ότι το τεστ δεν παρακολουθεί τα επίπεδα του αμυλοειδούς βήτα ή του tau, τα οποία συσσωρεύονται σε μεταγενέστερο στάδιο της ΝΑ. “Το αμυλοειδές και το tau σας λένε ότι το έχετε. Εμείς είμαστε εκεί πολύ πριν αυτές οι συγκεντρώσεις γίνουν ανιχνεύσιμες”, δήλωσε.

Ο εντοπισμός των ασθενών που θα εξελιχθούν σε ΝΑ χρόνια πριν εμφανίσουν συμπτώματα τους δίνει χρόνο για να λάβουν ιατρικές αποφάσεις. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν επίσης να δοκιμάσουν θεραπείες σε προγενέστερο στάδιο της νόσου, όταν αυτές οι θεραπείες είναι πιθανότερο να είναι χρήσιμες, δήλωσε ο Kinnon.

Επιπλέον, η χρήση του τεστ θα μπορούσε να επιταχύνει την έγκριση των μελλοντικών φαρμακευτικών θεραπειών για τη ΝΑ. Επί του παρόντος, οι φαρμακευτικές εταιρείες εγγράφουν χιλιάδες ασθενείς σε μια κλινική μελέτη “και δεν γνωρίζουν ποιοι από αυτούς θα έχουν ΝΑ”, σημείωσε ο Kinnon.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Covid-19: Η επαφή των εφήβων στα social media συνέβαλε θετικά στη διάθεσή τους

Στον απόηχο της ξαφνικής απώλειας των κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αρκετοί άνθρωποι στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με…

Σχόλια