Βρέφη: Γιατί η μυρωδιά τους ηρεμεί τους άνδρες και θυμώνει τις γυναίκες

Παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά των γυναικών έχει ταυτιστεί μόνο με την έκφραση συναισθημάτων φροντίδας και αυταπάρνησης, υπάρχει μία ουσία που παράγεται από το σώμα τους, που τις κάνει να συμπεριφέρονται επιθετικά.

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Weizmann.Κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 127 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 21 και 34 ετών, προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες να μυρίσουν έλαιο γαρύφαλλου μερικά από τα οποία περιείχαν σωματίδια του εξαδακανικού-hexadecanal (HEX).Τα σωματίδια του εν λόγω ελαίου εμπεριέχουν μια πτητική ένωση που μπορεί να βρεθεί στο δέρμα, τα κόπρανα και την αναπνοή μας. Στη συνέχεια, οι εθελοντές έπαιξαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή στο οποίο έπρεπε να επιτεθούν στους αντιπάλους τους με δυσάρεστους ήχους διαφορετικής έντασης.Οι γυναίκες που εισέπνευσαν το εξαδακανικό έδειξαν πιο επιθετική συμπεριφορά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες

Στις επιθετικές γυναίκες τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψαν ότι είχαν αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας στη γωνιακή έλικα του εγκεφάλου, υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την επιθετικότητα. Όσο για τους άνδρες, συμπεριφέρθηκαν με πιο χαλαρό τρόπο από ότι πριν από το πείραμα.

Γιατί μειώνει την επιθετικότητα στους άνδρες

«H ανδρική επιθετικότητα συχνά στρέφεται εναντίον των ίδιων των νεογέννητων: η παιδοκτονία είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο στο ζωικό βασίλειο, «το οποίο συχνά στρέφεται εναντίον των ίδιων των νεογέννητων», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Εύα Μίσορ, στην Daily Mail. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τη συγκεκριμένη ουσία Εξαδακανικό αλλά αυτό δεν μειώνει την επίδρασή του.«Τα μωρά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της γλώσσας, οπότε η χημική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική γι’ αυτά. Όντας μωρό, ενδιαφέρεστε να είναι η μαμά σας πιο επιθετική και να μειώσει την επιθετικότητα στον μπαμπά σας»

Noam Sobel, Ερευνητής

H ουσία Εξαδακανικό hexadecanal (HEX) παράγεται σε σημαντικές ποσότητες στο τριχωτό της κεφαλής των νεογέννητων μωρών ως μέρος ενός εξελικτικού μηχανισμού, καθώς αναγκάζει τις μητέρες τους να τα προστατεύσουν από μια πιθανή απειλή.Ενώ η μητρική επιθετικότητα συνήθως στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε ζώου ή ατόμου που απειλεί τους απογόνους τους.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια