Αλκόολ: Κατά πόσο επιδεινώνει την κατάθλιψη – Είναι ικανό να την προκαλέσει

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει κατάθλιψη και, αντίθετα, μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει σε κατάχρηση αλκοόλ; Εάν εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει παλεύετε με την κατάθλιψη και την κατάχρηση αλκοόλ, ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το πώς το αλκοόλ μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη και αντίστροφα, καθώς και για τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αλκοόλ, την κατάθλιψη και τον εθισμό.

Οι διαδρομές που οδηγούν στην ανάπτυξη συνυπάρχουσας AUD και καταθλιπτικής διαταραχής είναι πολύπλοκες και αλληλένδετες. Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι γενετικά επιρρεπή και στα δύο. Για άλλους, τα συμπτώματα μιας καταθλιπτικής διαταραχής μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη ενός AUD. Ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στη συνύπαρξη είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανακουφίζουν τα συμπτώματα μιας καταθλιπτικής διαταραχής με ουσίες όπως το αλκοόλ. Τα άτομα που βιώνουν μείζονα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να βασίζονται στο αλκοόλ για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους και να αισθανθούν καλύτερα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια πλήρως ανεπτυγμένη διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ένα άτομο δεν αναπτύσσει AUD, η αυτοθεραπεία μπορεί να μην είναι χρήσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς σχετίζεται με αυξημένη ψυχιατρική συννοσηρότητα, υψηλότερα επίπεδα άγχους και χαμηλότερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία. Η έρευνα έχει επίσης συσχετίσει το AUD με κίνδυνο όχι μόνο για την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων αλλά και καταθλιπτικών διαταραχών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνύπαρξη AUD και καταθλιπτικών διαταραχών, συγκεκριμένα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και της επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής, συνδέεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και χειρότερη πρόγνωση από ό,τι οποιαδήποτε διαταραχή μόνη της. Αυτό περιλαμβάνει αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Προκαλεί το αλκοόλ κατάθλιψη;

Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Psychiatry επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει άμεση σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της κατάχρησης και της εξάρτησης από το αλκοόλ και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής σε ορισμένες περιπτώσεις.9 Το αλκοόλ μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά και να επιδεινώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε άτομα που ήδη εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα ή σε άτομα που μπορεί να είναι γενετικά ευάλωτα σε καταθλιπτικές διαταραχές. Εάν τα καταθλιπτικά συμπτώματα προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να σταματήσουν μετά από σημαντική μείωση ή διακοπή της χρήσης αλκοόλ. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατάθλιψη που προκαλείται από ουσίες μπορεί να μετατραπεί σε ανεξάρτητη κατάθλιψη, εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά τη διακοπή του αλκοόλ ή άλλων ουσιών κατάχρησης.

Μπορεί το αλκοόλ να επιδεινώσει την κατάθλιψη;

Ναι, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη και τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, μια κλινική ανασκόπηση στο περιοδικό Professional Psychology: Research and Practice εξηγεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να παρεμποδίσει την αποκατάσταση από την κατάθλιψη. Οι καταθλιπτικοί συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν μεγάλοι πότες εμφάνισαν χειρότερα αποτελέσματα από τη θεραπεία της κατάθλιψης- επιπλέον, ακόμη και οι ήπιες έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ φάνηκε να επιδεινώνουν την κατάθλιψη, με τους καταθλιπτικούς ασθενείς που έπιναν χαμηλά επίπεδα αλκοόλ να εμφανίζουν χειρότερα αποτελέσματα από τις φαρμακολογικές θεραπείες13.

Οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο διαδεδομένες σε άτομα που πάσχουν επίσης από κατάθλιψη απ’ ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Η εμφάνιση διαταραχής χρήσης αλκοόλ και καταθλιπτικής διαταραχής συνδέεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και χειρότερη πρόγνωση και για τις δύο διαταραχές.

Πόσο διαρκεί η κατάθλιψη που προκαλείται από το αλκοόλ;

Η διάρκεια της κατάθλιψης που προκαλείται από το αλκοόλ μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Σε γενικές γραμμές, τα καταθλιπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη που προκαλείται από το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνονται σημαντικά μετά την αποχή από το αλκοόλ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 3-4 εβδομάδες σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατάθλιψη που προκαλείται από ουσίες μπορεί να μετατραπεί σε ανεξάρτητη κατάθλιψη σε περίπτωση που τα συμπτώματα της κατάθλιψης επιμένουν μετά τη διακοπή του αλκοόλ ή άλλων ουσιών κατάχρησης.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια