Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV στη Βρετανία πρόκειται να απαλλαγούν από το βάρος της καθημερινής λήψης χαπιών, αφού οι υπεύθυνοι για την υγεία έδωσαν το πράσινο φως για μια επαναστατική θεραπεία με ένεση κάθε δύο μήνες.
Το σχέδιο οδηγιών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (Νίκαια) συνιστά την προσφορά των αντιρετροϊκών φαρμάκων καμποτεγκραβίρη και ριλπιβιρίνη στην Αγγλία και την Ουαλία, αφού οι δοκιμές απέδειξαν ότι λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά με τα καθημερινά δισκία.
Η κοινοπραξία φαρμάκων της Σκωτίας έχει επίσης εγκρίνει τις ενέσεις για ενήλικες που ζουν με HIV στη Σκωτία.
Αν και ο HIV, ο οποίος επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, εξακολουθεί να είναι ανίατος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία μπορούσαν να φτάσουν σε ένα σημείο όπου τα σωματίδια του ιού στο αίμα τους (το ιικό φορτίο) ήταν τόσο χαμηλά ώστε τα σωματίδια αυτά να μην μπορούν να ανιχνευθούν ή να μεταδοθούν μεταξύ των ανθρώπων.
“Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε στην εκπαίδευση γύρω από τον HIV, αλλά η σημερινή ανακοίνωση δείχνει πόσο μακριά έχουμε φτάσει από την επιδημία της δεκαετίας του 1980”, δήλωσε ο Garry Brough από το Positively UK. “Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Η καθημερινή λήψη δισκίων μπορεί να είναι σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά επαχθής για ορισμένους ανθρώπους. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη δίκαιη ανάγκη να έχουν οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV την ελευθερία να διαχειρίζονται τον HIV τους με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί καλύτερα, βοηθώντας τους να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο”.
Η Debbie Laycock, επικεφαλής πολιτικής στο Terrence Higgins Trust
Η θεραπεία είναι η πρώτη μακράς δράσης, ενέσιμη θεραπεία για ενήλικες με HIV. Είναι επίσης η πρώτη σύσταση που κάνει η Νίκαια σχετικά με τη χρήση των θεραπειών για τον HIV από τότε που περιήλθαν στην αρμοδιότητά της πριν από δύο χρόνια.
Η καμποτεγκραβίρη με ριλπιβιρίνη συνιστάται πλέον ως επιλογή για ενήλικες με λοίμωξη από τον ιό HIV όταν τα αντιρετροϊκά φάρμακα που ήδη λαμβάνουν έχουν διατηρήσει τον ιό σε χαμηλά επίπεδα και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποψιάζουν ιική αντίσταση και δεν έχει προηγηθεί αποτυχία άλλων φαρμάκων κατά του HIV.
Περίπου 100.000 άτομα έχουν HIV στη Βρετανία. Εκτιμάται ότι αρχικά τουλάχιστον 13.000 άτομα θα είναι επιλέξιμα για το νέο εμβόλιο μόνο στην Αγγλία.
Επί του παρόντος, η θεραπεία για τον HIV περιλαμβάνει αντιρετροϊκές αγωγές που διαρκούν εφ’ όρου ζωής και λαμβάνονται σε μορφή δισκίων κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι η καμποτεγκραβίρη με ριλπιβιρίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα στη διατήρηση του ιικού φορτίου σε χαμηλά επίπεδα. Τα αντιρετροϊκά χορηγούνται ως δύο ξεχωριστές ενέσεις κάθε δύο μήνες.
Η Chloe Orkin, καθηγήτρια της ιατρικής του HIV στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: “Οι ασθενείς με HIV είναι πολύ πιο ευάλωτοι από ό,τι νομίζαμε: “Πρόκειται για μια στιγμή που αλλάζει το παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου για πρώτη φορά είναι δυνατόν να απελευθερωθούν οι άνθρωποι με HIV από το βάρος της καθημερινής από του στόματος θεραπείας και να τους προσφερθούν αντ’ αυτού μόλις έξι θεραπείες ετησίως”.
Η Ντέμπορα Γκολντ, διευθύνουσα σύμβουλος του National AIDS Trust, δήλωσε: “Τα ενέσιμα μακράς δράσης έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο παροχής θεραπείας για τον HIV, γι’ αυτό και χαιρόμαστε που η Νίκαια ενέκρινε τη χρήση της καμποτεγκραβίρης με ριλπιβιρίνη για ενήλικες που ζουν με HIV.
“Δεν θα είναι κατάλληλο για όλους, αλλά, για ορισμένους, οι μηνιαίες ενέσεις είναι άκρως προτιμότερες από τα καθημερινά χάπια. Οι καινοτομίες που μπορούν να διευκολύνουν τους ανθρώπους να τηρούν τα θεραπευτικά τους προγράμματα βελτιώνουν αφενός την ευημερία των ανθρώπων που ζουν με τον HIV και αφετέρου μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του τερματισμού των μεταδόσεων έως το 2030”.
Μια θεραπεία που απαιτείται μόνο έξι φορές το χρόνο θα κάνει τη λήψη φαρμάκων ευκολότερη για ορισμένους ανθρώπους και είναι πιο διακριτική για όσους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να είναι ανοιχτοί σχετικά με την κατάσταση του HIV τους. Οι ειδικοί λένε ότι η κατάργηση της ανάγκης λήψης χαπιών κάθε μέρα μπορεί επίσης να μειώσει τη συναισθηματική επιβάρυνση από τη ζωή με τον HIV και να βελτιώσει τον αριθμό των ανθρώπων που τηρούν το θεραπευτικό τους πρόγραμμα.
Ο Meindert Boysen, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας της Νίκαιας, δήλωσε: “Παρά τις επιστημονικές προόδους ο HIV εξακολουθεί να είναι ανίατος, αλλά ο ιός μπορεί να ελεγχθεί με τη σύγχρονη θεραπεία. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους, το να πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά σχήματα πολλαπλών ταμπλετών μπορεί να είναι δύσκολο λόγω των παρενεργειών που σχετίζονται με τα φάρμακα, της τοξικότητας και άλλων ψυχοκοινωνικών θεμάτων, όπως το στίγμα ή οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η επιτροπή άκουσε ότι το στίγμα παραμένει ένα ζήτημα για τα άτομα που ζουν με τον HIV και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και τις σχέσεις των ατόμων.
«Επομένως, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνιστούμε την καμποτεγκραβίρη με ριλπιβιρίνη ως μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή για άτομα που έχουν ήδη καλά επίπεδα συμμόρφωσης με τα καθημερινά δισκία, αλλά που μπορεί να προτιμούν ένα ενέσιμο σχήμα με λιγότερο συχνή δοσολογία».