Η κατανάλωση κρέατος «πολεμά»… την κατάθλιψη

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αποκλείσει το κρέας από το διατροφολόγιό τους, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί την κατανάλωση υγιεινών τροφών, με το κρέας να μην έχει θέσει πια στη λίστα. Και όμως, μία νέα πρόσφατη μελετή έρχεται για να πιστοποιήσει πως το κρέας, μία τροφή που είναι συνδεδεμένη με την υψηλή χοληστερόλη αλλά και τις τοξίνες, συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, το 2017, οι ψυχικές ασθένειες θεωρήθηκαν η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από κατάθλιψη και 260 εκατομμύρια ζούσαν με άγχος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σημαντική αύξηση αυτών των διαταραχών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Παράλληλα με την παρατηρούμενη αύξηση των ψυχικών διαταραχών, η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ιδιαίτερα στους νέους. Τα κίνητρα για αυτή τη διατροφική επιλογή περιλαμβάνουν ηθικές, περιβαλλοντικές και βασισμένες στα δικαιώματα των ζώων ανησυχίες, καθώς και προσπάθειες βελτίωσης της ψυχικής υγείας μέσω της διατροφής.

Η Urska Dobersek και οι συνεργάτες της άντλησαν δεδομένα από 20 υπάρχουσες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων διατομεακών και διαχρονικών μελετών, καθώς και τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου. Σε αυτές τις μελέτες, η κατάθλιψη και το άγχος αξιολογήθηκαν μέσω αξιολογήσεων αυτοαναφοράς, χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ιατρικής διάγνωσης ή διαγνωστικής συνέντευξης. Συνολικά 171.802 συμμετέχοντες ηλικίας 11 έως 105 ετών συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μετα-ανάλυση, εκ των οποίων 157.778 ταυτοποιήθηκαν ως καταναλωτές κρέατος, ενώ 13.259 ταυτοποιήθηκαν ως απέχοντες από το κρέας. Οι γεωγραφικές τοποθεσίες των συμμετεχόντων περιλάμβαναν την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν κρέας παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με τα άτομα που απείχαν από το κρέας. Διαπιστώθηκε ότι οι χορτοφάγοι παρουσίαζαν μεγαλύτερα επίπεδα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους καταναλωτές κρέατος. Το φύλο των συμμετεχόντων δεν εξηγούσε αυτές τις συσχετίσεις. Επιπλέον, οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι όσο πιο αυστηρές ήταν οι μελέτες (δηλαδή, στηρίζονταν σε διαγνωσμένες από γιατρούς ψυχικές ασθένειες σε αντίθεση με ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς), τόσο ισχυρότερα ήταν τα παρατηρούμενα οφέλη της κατανάλωσης κρέατος.

Αυτή η εργασία έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το μεγάλο μέγεθος του δείγματος και τα κριτήρια για να συμπεριληφθούν μόνο μελέτες που παρείχαν σαφή διχοτόμηση μεταξύ των καταναλωτών κρέατος και των αποστασιοποιημένων από το κρέας.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν μερικούς περιορισμούς. Αυτή η ανάλυση περιλάμβανε μόνο μελέτες που είχαν δημοσιευτεί στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που θα μπορούσε να παρουσιάζει ελλιπή τα αποτελέσματα προς τα δυτικά πρότυπα. Ο αποκλεισμός δημοσιεύσεων σε άλλες γλώσσες (όπως τα Χίντι), θα μπορούσε να έχει παραλείψει μελέτες που διεξήχθησαν σε περιοχές που ακολουθούν κυρίως χορτοφαγική ή φυτική διατροφή. Επίσης, παρά την παρατηρούμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της ψυχικής υγείας, τα αποτελέσματα αυτά αποτρέπουν συμπεράσματα σχετικά με τη χρονική σειρά αυτών των μεταβλητών και τα αιτιώδη συμπεράσματα

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια