Έρευνα: Η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ανεύρυσμα στον εγκέφαλο

Σε έρευνα που έγινε σε 70.000 ενήλικους, ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση στην αϋπνία είχαν λίγο υψηλότερο κίνδυνο για ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, χρησιμοποίησε γενετικές πληροφορίες μεγάλου πληθυσμού Ευρωπαίων ενηλίκων.

Εκτός από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση, εξέτασαν τον ύπνο, την κατανάλωση καφέ, τη σωματική δραστηριότητα, τον δείκτη μάζας σώματος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τον διαβήτη τύπου 2, τη χοληστερόλη, τη χρόνια φλεγμονή και τη νεφρική λειτουργία.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η προδιάθεση για αϋπνία, το κάπνισμα και η υψηλότερη αρτηριακή πίεση σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο τόσο για IA όσο και για aSAH. Στην πραγματικότητα, η γενετική προδιάθεση για αϋπνία αύξησε τον κίνδυνο και για τις δύο εκβάσεις κατά 24%.

Ο κίνδυνος για ΙΑ ήταν σχεδόν τριπλάσιος (λόγος πιθανοτήτων 2,92) για κάθε αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 10 mm Hg και τριπλάσιος για τους καπνιστές έναντι των μη καπνιστών. Άλλοι παράγοντες που μελετήθηκαν δεν φάνηκε να σχετίζονται σημαντικά με τον κίνδυνο IA ή aSAH.

“Η συσχέτιση με την αϋπνία ήταν νέα και κάπως εκπληκτική, παρόλο που η αϋπνία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με άλλες αγγειακές παθήσεις σε προηγούμενες παρόμοιες μελέτες- υπάρχουν επίσης περιορισμένα προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν το ρόλο της υπνικής άπνοιας στην αύξηση του κινδύνου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου”, αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Susanna C. Larsson, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη μονάδα καρδιαγγειακής και διατροφικής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

“Η κατανάλωση καφέ και ο διαβήτης δεν έχουν συσχετιστεί σαφώς με το aSAH σε προηγούμενες μελέτες, οπότε τα μηδενικά ευρήματα δεν αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη”, πρόσθεσε η ίδια.

Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι δύσκολο να τροποποιηθεί και αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει την αϋπνία ως παράγοντα κινδύνου, λέει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. “Ως εκ τούτου, το πρωταρχικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης”, προσθέτει.

Ο Larry Goldstein, MD, καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι και συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Κεντάκι, λέει ότι η αϋπνία είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου που πρέπει να επικυρωθεί σε άλλα σύνολα δεδομένων. “Αυτή η Μεντελιανή τυχαιοποίηση είναι μια σχετικά νέα [ερευνητική] μεθοδολογία και δεν είναι ευρέως κατανοητή ακόμη, αλλά νομίζω ότι θα δούμε περισσότερες μελέτες που θα τη χρησιμοποιούν”, λέει.

Ακόμη και αν περαιτέρω έρευνα ενισχύσει τη σχέση της αϋπνίας με τον κίνδυνο IA ή aSAH, πρόσθεσε, “το επόμενο ερώτημα είναι τι κάνουμε γι’ αυτό και θα τροποποιήσει η αντιμετώπισή του τον κίνδυνο”.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από διάφορες μελέτες συσχέτισης γονιδιώματος με βάση την Ευρώπη για να εξετάσουν διάφορες γενετικές συσχετίσεις. Χρησιμοποιώντας γενετικές πληροφορίες από μια μετα-ανάλυση που διεξήχθη από τη Διεθνή Κοινοπραξία Γενετικής του Εγκεφαλικού Επεισοδίου, εντόπισαν περίπου 6300 περιπτώσεις ΙΑ και σχεδόν 4200 περιπτώσεις aSAH.

Οι περιπτώσεις ενδοκρανιακού ανευρύσματος και υπαραχνοειδούς αιμορραγίας συγκρίθηκαν με περισσότερες από 59.500 περιπτώσεις ελέγχου για να προσδιοριστεί η γενετική προδιάθεση για ανευρύσματα. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι υπήρχαν περιορισμένα δεδομένα για την επαρκή ανάλυση όλων των παραγόντων κινδύνου.

Με τα δεδομένα να ενισχύουν το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση ως αιτιώδεις παράγοντες κινδύνου για IA και aSAH, ο Larsson λέει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα και να αλλάξουν συνήθειες στον τρόπο ζωής τους (π.χ. να είναι αδύνατοι, να είναι σωματικά δραστήριοι, να τρώνε υγιεινή διατροφή), ή αν η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν είναι αρκετή, να υποβάλλονται σε θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο Goldstein σημείωσε ότι η διαχείριση της υπέρτασης αποτελεί πάντα επιτακτική ανάγκη. “Ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν σχετικά μικρό βαθμό υπέρτασης μπορεί να έχουν κάποιο αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο για υπαραχνοειδή αιμορραγία αλλά και για εγκεφαλικό επεισόδιο γενικά”, λέει.

Διαβάστε ακόμη

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Διαβήτης και αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι επιπλοκές που προκαλούν στον εγκέφαλο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης επιφέρουν αλλαγές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη σκέψη και τη μνήμη, σύμφωνα με έρευνες. Οι γιατροί εξέτασαν εγκεφαλικές…

Σχόλια