Ταξίδια: Ένα «εναλλακτικό» αντίδοτο για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν λέω “ταξίδι” – Διακοπές; Συνάντηση με νέους ανθρώπους; Ή μήπως, ηλιοβασιλέματα που μπορείτε να δείτε στο Instagram; Ενώ τα ταξίδια μπορεί να είναι συναρπαστικά και συναρπαστικά, είναι πολλά περισσότερα από το να πίνετε μαργαρίτες σε μια ηλιόλουστη παραλία.

Δεν είναι νέο ότι τα ταξίδια κάνουν καλό στη σωματική σας ευεξία, αλλά σημαντικός αριθμός επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι η εξερεύνηση ενός νέου τόπου μπορεί να κάνει θαύματα και για την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.

Ακολουθούν πέντε τεκμηριωμένοι τρόποι με τους οποίους τα ταξίδια θα σας κάνουν ευτυχισμένους:

  1. Είναι ένα μεγάλο αγχολυτικό μέσο. “Το άγχος της εργασίας και οι καθημερινές απαιτήσεις μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή από αυτά που θεωρούμε πραγματικά σημαντικά και ενδιαφέροντα”, λέει η Dr. Tamara McClintock Greenberg, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και συγγραφέας του βιβλίου Psychodynamic Perspectives on Aging and Illness. Έτσι, το να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινή φασαρία είναι απαραίτητο για το μυαλό σας να χαλαρώσει, να επαναφορτιστεί και να αναζωογονηθεί.

Και ποιος καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό από το να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και να διαγράψετε προορισμούς που αξίζουν περιπλάνησης από τη λίστα με τα αγαπημένα σας ταξίδια; Τα ταξίδια προάγουν την ευτυχία και σας βοηθούν να αποσπάσετε το μυαλό σας από τις αγχωτικές καταστάσεις. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και ικανοποιημένοι. “Μας βοηθά επίσης να σκεφτούμε τους προσωπικούς μας στόχους και τα ενδιαφέροντά μας”, προσθέτει η Greenberg. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, πάνω από το 80% των Αμερικανών, που συμμετείχαν σε έρευνα, παρατήρησαν σημαντική μείωση του στρες μόλις μετά από μια ή δύο ημέρες ταξιδιού.

  1. Σας βοηθά να ανακαλύψετε εκ νέου τον εαυτό σας. Ο συγγραφέας Patrick Rothfuss είπε: ” Μια μεγάλη διαδρομή μπορεί να σας διδάξει περισσότερα για τον εαυτό σας από εκατό χρόνια ησυχίας .” Τα βιωματικά ταξίδια, ιδιαίτερα σε μια ξένη χώρα, μπορούν να σας βοηθήσουν να επανεκτιμήσετε και να ανακαλύψετε τη ζωή σας. “Αν το επιτρέψετε, τα ταξίδια έχουν την ικανότητα να διευρύνουν το μυαλό σας με έναν τρόπο που ποτέ δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι ήταν δυνατό”, λέει η ειδικός στα σόλο ταξίδια και ιδρύτρια του Trusted Travel Girl, Valerie Wilson.

Η εξερεύνηση νέων τόπων μπορεί επίσης να σας δώσει ένα νέο ξεκίνημα αν αναρρώνετε από μια σημαντική μετάβαση στη ζωή σας. “Όταν είχα τη νόσο του Lyme, για αρκετά χρόνια, ο κόσμος μου συρρικνώθηκε. Έχασα φίλους που δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν έναν άρρωστο φίλο. Ήμουν αρκετά μόνη και έχασα μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησής μου”, λέει η Wilson, η οποία άρχισε να ταξιδεύει “από φόβο μήπως υποτροπιάσει”. “Ταξιδεύοντας και αλληλεπιδρώντας με τον κόσμο γύρω μου, βρήκα ένα νέο πάθος για τη ζωή. Έπεισα τον εαυτό μου να ταξιδεύει ακόμη και όταν δεν αισθανόμουν καλά. Μου έφερε ευτυχία, μου έδωσε έναν σκοπό και με έκανε μια δυνατή, ανεξάρτητη γυναίκα”, εξηγεί.

  1. Ενισχύει την ευτυχία και την ικανοποίηση. Πέρα από το προφανές γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πας στη δουλειά (και μπορείς νόμιμα να φας πίτσα για πρωινό), τα ταξίδια σου δίνουν την ευκαιρία να απομακρυνθείς από την καθημερινότητα. Τα νέα γεγονότα και οι νέες εμπειρίες βοηθούν στην επανασύνδεση του εγκεφάλου σας, άρα ενισχύουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή σας.
  2. Σας κάνει ψυχικά ανθεκτικούς. Το να πηγαίνεις και να ζεις κάπου όπου νιώθεις ενθουσιασμένος και εκφοβισμένος ταυτόχρονα μπορεί να σε βοηθήσει να σκληρύνεις πνευματικά και συναισθηματικά. “Όταν ήμουν νεότερη, δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ταξιδεύει μόνος του στον κόσμο. Αλλά τώρα, ταξιδεύω μόνη μου τις περισσότερες φορές. Και το λατρεύω! Δεν είναι ποτέ τόσο τρομακτικό ή επικίνδυνο όσο το φαντάζεσαι στο μυαλό σου”, λέει ο Verdegaal της Urban Pixxels.

Επίσης, το να αντιμετωπίζεις δυσκολίες σε ένα άγνωστο περιβάλλον, ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, σε αναγκάζει να μάθεις και να προσαρμοστείς σε μια ζωή που είναι έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Αυτό σας κάνει πιο ευέλικτους, υπομονετικούς και συναισθηματικά δυνατούς. “Τα ταξίδια μου έμαθαν υπομονή, να παραδίδω τον έλεγχο στο ανεξέλεγκτο και να λύνω αποτελεσματικά προβλήματα”, λέει η Wilson που περιγράφει τον εαυτό της ως “εκ φύσεως αγχωμένο και ανυπόμονο άτομο”.

  1. Ενισχύει τη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με τον Adam Galinsky, καθηγητή στο Columbia Business School, η επίσκεψη σε ένα ξένο μέρος και η εμβάπτιση στο τοπικό τους περιβάλλον (για παράδειγμα, η παρακολούθηση ενός αγώνα με “φιδόπλοια” στη νότια Ινδία ή το γλέντι με τραγανές ταραντούλες στην Καμπότζη), αυξάνει τη γνωστική σας ευελιξία. Επίσης, ενισχύει το “βάθος και την ενοποιητικότητα της σκέψης”, δίνοντας κατά συνέπεια ώθηση στη δημιουργικότητά σας. Ο Galinsky είναι ο συγγραφέας πολλαπλών μελετών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της δημιουργικότητας και των διεθνών ταξιδιών. Αν και, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ταξίδια διεγείρουν τη δημιουργικότητα μόνο όταν εμπλέκεστε με την τοπική κουλτούρα του τόπου αυτού.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Μελέτη: Η αγκαλιά μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης μετά από μια στρεσογόνο εμπειρία

Αρκετές είναι οι έρευνες που αναλύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκαλίας, καθώς κρίνεται απαραίτητη σε κάθε αναπτυξιακό μας στάδιο και μάλιστα είναι καθοριστικής σημασίας για…

Σχόλια