Ανιδιοτέλεια – Το «κλειδί» της ευτυχίας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Individual Differences δείχνει ότι η ευτυχία είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεται κανείς ικανοποιημένος με τη ζωή του. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να βιώνει κανείς τον εαυτό του ως ανεξάρτητο και αυτοτελή συνοδεύεται με αυξημένη ευτυχία και επίτευξης αρμονικών σχέσεων με τους άλλους.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η ευτυχία ενός ατόμου εξαρτάται από την αξιολόγηση της ζωής του και της ευημερίας του. Όμως οι ερευνητές της μελέτης θέλησαν να διερευνήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο ευτυχίας που ονομάζεται Μοντέλο Ευτυχίας της Ανιδιοτέλειας/Αυτοκεντρισμού (SSHM). Η προσέγγιση αυτή υποστηρίζει ότι η ανιδιοτέλεια και ο εγωκεντρισμός είναι δύο πτυχές της ψυχολογικής λειτουργίας με βάση τον εαυτό που φέρουν διαφορετικές συνέπειες για την ευτυχία.

“Δεδομένου του περιορισμού της εγωκεντρικής επιδίωξης της ευτυχίας, υπάρχει άλλος τρόπος για την επίτευξη ποιοτικής και σταθερής ευτυχίας; Σύμφωνα με ένα νέο μοντέλο ευτυχίας, το SSHM, υπάρχουν δύο διαφορετικές ψυχολογικές λειτουργίες στην πηγή της ευτυχίας”.

Ο εγωκεντρισμός περιλαμβάνει το αίσθημα του να είσαι ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο ον. Αυτή η νοοτροπία περιλαμβάνει την αναζήτηση της ευχαρίστησης μέσω της μεγιστοποίησης των θετικών αποτελεσμάτων για τον εαυτό μας, οδηγώντας σε διακυμάνσεις της ευτυχίας που εξαρτώνται από εξωτερικά ερεθίσματα. Από την άλλη πλευρά, η ανιδιοτέλεια προάγει τη διαρκή ευτυχία, καθώς η ευτυχία του ατόμου δεν υπαγορεύεται πλέον από εξωτερικά γεγονότα. Έχει προταθεί ότι η ανιδιοτέλεια προκαλεί αισθήματα αρμονίας, εσωτερικής ειρήνης και αυτό που ονομάζεται “αυθεντική-διαρκής ευτυχία”.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν το SSHM, καταγράφοντας τις αντιλήψεις των ανθρώπων σε επίπεδο στιγμής για την ευτυχία, την ανιδιοτέλεια και την αρμονία. Σε διάστημα δύο ημερών, ένα δείγμα 64 ενηλίκων συμπλήρωσε σύντομα ερωτηματολόγια πέντε φορές την ημέρα μέσω των smartphones τους. Το δείγμα αποτελούνταν από ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 62 ετών, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες (81%) και Γάλλοι.

Δύο ξεχωριστά στοιχεία ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τον βαθμό στον οποίο αισθάνονταν εσωτερική γαλήνη και ικανοποίηση (αυθεντική ευτυχία). Δύο στοιχεία αξιολόγησαν το αίσθημα ότι βρίσκονται σε αρμονία με τους άλλους και ότι βρίσκονται σε αρμονία με τον εαυτό τους (αίσθημα αρμονίας). Τέλος, τρία στοιχεία αξιολόγησαν τα συναισθήματα της ενότητας, της αντιλαμβανόμενης σημαντικότητας των ορίων του σώματος και της σύνδεσης με τους άλλους (ανιδιοτέλεια).

Πρώτον, διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις μεταβλητές – η αυθεντική ευτυχία, το αίσθημα αρμονίας και η ανιδιοτέλεια – σχετίζονταν θετικά. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι η υψηλότερη ανιδιοτέλεια προέβλεπε μεγαλύτερη ευτυχία. Δηλαδή, όσο περισσότερο ένας ερωτώμενος ανέφερε ότι αισθανόταν ανιδιοτελής, τόσο μεγαλύτερη ευτυχία έτεινε να αναφέρει και αυτός.

Το αίσθημα αρμονίας με τους άλλους προέβλεπε επίσης θετικά την ευτυχία. Επιπλέον, η αρμονία εξηγούσε το 86% της συνολικής επίδρασης μεταξύ της ανιδιοτέλειας και της ευτυχίας, η οποία δεν ήταν πλέον σημαντική όταν λαμβανόταν υπόψη η αρμονία.

Ο Pellerin και οι συνεργάτες του λένε ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το SSHM, αποκαλύπτοντας ότι η ανιδιοτέλεια συνδέεται θετικά με την ευτυχία και ότι η επίδραση αυτή οφείλεται στα συναισθήματα της αρμονίας.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο βιώνεται η ανιδιοτέλεια και της ευτυχίας. Με απλά λόγια, το να βλέπουμε τον εαυτό μας να είναι αποκομμένος από τους άλλους και το περιβάλλον μας (δηλαδή η εμπειρία του εγωκεντρισμού) συνδέεται με χαμηλότερη ευτυχία, ενώ το να βλέπουμε τον εαυτό μας να είναι στενά συνδεδεμένος με τους άλλους και τον κόσμο (δηλαδή η εμπειρία της ανιδιοτέλειας) συνδέεται με υψηλότερη ευτυχία. Φάνηκε επίσης ότι όταν τα άτομα βίωναν την ανιδιοτέλεια, ένιωθαν μια αίσθηση αρμονίας με τους άλλους και τον εαυτό τους”

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει ελέγχους κατευθυντικότητας, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υποτεθεί ότι η ανιδιοτέλεια οδηγεί σε μεγαλύτερη ευτυχία. Θα μπορούσε να επηρεάζει θετικά τόσο την ανιδιοτέλεια όσο και την ευτυχία ή ότι μια τέταρτη μεταβλητή επηρεάζει και τις τρεις μεταβλητές. Για παράδειγμα, οι καλύτεροι πόροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευτυχία και επίσης σε μικρότερο εγωκεντρισμό, καθώς οι άνθρωποι με μεγάλο αριθμό πόρων δεν θα αισθάνονταν την ανάγκη να ενεργούν εγωιστικά για να αποκτήσουν περισσότερους. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποκαλύψουν τη χρονική σειρά αυτών των μεταβλητών για να ρίξουν φως στην αιτιότητα.

“Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με δύο τρόπους. Είναι ότι οι ανιδιοτελείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εγωκεντρικούς ανθρώπους (σε επίπεδο μεταξύ προσώπων); Ή είναι ότι οι προσωρινές αλλαγές στην ανιδιοτέλεια μέσα σε ένα άτομο που συνδέονται με την ευτυχία (επίπεδο εντός του ατόμου); Είναι αδύνατο με τις αναλύσεις μας να γνωρίζουμε αν η σχέση ισχύει στο επίπεδο μεταξύ των ατόμων, στο επίπεδο εντός των ατόμων ή και στα δύο”.

“Επιπλέον, δεν εξετάσαμε αν η ανιδιοτέλεια συνδέεται με τη σταθεροποίηση της ευτυχίας. Για να απαντήσουμε σε όλα αυτά, έχουμε ξεκινήσει μια παρόμοια μελέτη με πολύ περισσότερες παρατηρήσεις ανά άτομο (η μελέτη βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση). Συνολικά, τα αποτελέσματά της συμφωνούν με τις υποθέσεις μας, με την ανιδιοτέλεια να συνδέεται με υψηλότερη και σταθερότερη ευτυχία, τόσο σε επίπεδο εντός όσο και μεταξύ των ατόμων. Όλα αυτά τα αποτελέσματα τείνουν να στηρίξουν την ιδέα ότι είναι δυνατόν να βιώσουμε υψηλή και σταθερή ευτυχία διαφορετικά από την αναζήτηση της ευχαρίστησης και την αποφυγή του πόνου”.

Παρά ορισμένους περιορισμούς, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται απλώς από την ικανοποίηση από τη ζωή κάποιου. Αντίθετα, η ευτυχία διαμορφώνεται επίσης από τον βαθμό στον οποίο κάποιος αισθάνεται αλληλοεξαρτώμενος και σε αρμονία με τους άλλους.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Covid-19: Η επαφή των εφήβων στα social media συνέβαλε θετικά στη διάθεσή τους

Στον απόηχο της ξαφνικής απώλειας των κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αρκετοί άνθρωποι στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με…

Σχόλια