5 βασικά χαρακτηριστικά των μακροχρόνιων σχέσεων

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν λίγους ανθρώπους που θα θεωρούσαν στενούς φίλους, ενώ πέντε στους δέκα γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο. Στενές, οικείες και μακροχρόνιες σχέσεις είναι δύσκολο να βρεθούν για πολλούς ανθρώπους στην κοινωνία μας. Ποια είναι μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των μόνιμων ρομαντικών σχέσεων και φιλικών σχέσεων;

Παρακάτω παρατίθενται πέντε χαρακτηριστικά των επιτυχημένων σχέσεων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι φυσικοί, συναισθηματικοί και ψυχολογικοί “πυλώνες” που συχνά κάνουν μια σχέση να διαρκεί.

1. Αμοιβαία εμπιστοσύνη

“Γιατί είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ακόμη περισσότερο από το αμοιβαίο συμφέρον, που κρατάει τις ανθρώπινες ενώσεις ενωμένες. Οι φίλοι μας σπάνια μας ωφελούν, αλλά μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς. Ο γάμος είναι ένα σχέδιο για να επιτευχθεί ακριβώς ο ίδιος σκοπός”.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι ίσως ο σημαντικότερος πυλώνας της μακροπρόθεσμης σχεσιακής επιτυχίας. Χωρίς εμπιστοσύνη, μια σχέση συχνά στερείται της ασφάλειας και της σιγουριάς που είναι απαραίτητες για τη μακροχρόνια διάρκεια. Στη ρομαντική σχέση και τη φιλία, σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Σε γενικές γραμμές, είναι ο σύντροφός σας αξιόπιστος και φερέγγυος;
Τηρεί σημαντικές υποσχέσεις και συμφωνίες;
Μπορείτε να βασίζεστε στο σύντροφό σας ως “βράχο” στη ζωή σας;
Εσείς για τον σύντροφό σας;

2. Αμοιβαίος σεβασμός και αποτελεσματική επικοινωνία

Μια υγιής σχέση δεν είναι δυνατή χωρίς αμοιβαίο σεβασμό. Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες του σεβασμού ή της έλλειψης σεβασμού σε μια σχέση είναι ο τρόπος με τον οποίο δύο άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η μη σεβαστή επικοινωνία εκφράζεται συχνά μέσω επανειλημμένων αρνητικών κρίσεων, κριτικής ή σαρκασμού σχετικά με την αξία ενός ατόμου. Στις επικοινωνιακές σπουδές, αυτό είναι γνωστό ως “σκληρή αντιμετώπιση του ατόμου, μαλακή αντιμετώπιση του ζητήματος”. Ένας αποτελεσματικός επικοινωνιολόγος γνωρίζει πώς να διαχωρίζει το πρόσωπο από το ζήτημα (ή τη συμπεριφορά) και να είναι μαλακός στο πρόσωπο και αυστηρός στο ζήτημα. Ένας αναποτελεσματικός επικοινωνιολόγος θα κάνει το αντίθετο – κυριολεκτικά “θα γίνει προσωπικός” επιτιθέμενος στο πρόσωπο, ενώ θα ελαχιστοποιήσει ή θα αγνοήσει το ζήτημα.

3. Στοργή και οικειότητα

Οι συγγραφείς Ronald Adler και Russell Proctor II[3] προσδιόρισαν τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αισθανθούμε στενά συνδεδεμένοι με κάποιον άλλο. Οι τέσσερις διαστάσεις της οικειότητας είναι οι εξής:

Σωματική – Επαφή με τα μάτια, χτύπημα στην πλάτη, αγκαλιές, φιλιά, high-five, ανοιχτή γλώσσα του σώματος, κάθισμα και περπάτημα μαζί σε συντροφιά κ.λπ.

Συναισθηματικά – Η ικανότητα να εκφράζεται και να επικυρώνει ο ένας τον άλλον αποτελεσματικά θετικά και καταφατικά και να λέει “συγγνώμη” όταν είναι απαραίτητο και κατάλληλο.

Διανοητική – Η ικανότητα να συμμετέχει κανείς σε συζητήσεις ή προσπάθειες με έναν σύντροφο τον οποίο βρίσκει διανοητικά διεγερτικό.

Κοινές αλληλεπιδράσεις που δημιουργούν μια θετική τράπεζα μνήμης κοινών εμπειριών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το παιχνίδι, το μαγείρεμα, το χορό, την άσκηση, την καλλιτεχνική δημιουργία, τα ταξίδια, τη λατρεία και την επίλυση προβλημάτων μαζί. Σε αυτή τη διάσταση, δεν είναι μόνο η δραστηριότητα που έχει σημασία, αλλά το κατά πόσο δύο άνθρωποι είναι σε θέση να δεθούν ενώ αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Οι θετικές και μακροχρόνιες ρομαντικές σχέσεις και φιλίες έχουν συνήθως τουλάχιστον μία και συχνά πολλές διαστάσεις στοργής και οικειότητας μέσω των οποίων οι σύντροφοι συνδέονται μεταξύ τους.

4. Αμοιβαία κατανοήση και υποστήριξη

Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχω παρατηρήσει σχετικά με τις ανθεκτικές ρομαντικές σχέσεις και φιλίες είναι κατά πόσο οι σύντροφοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ο ένας στον άλλον ισχυρή υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές της ζωής. Μια πραγματική δοκιμασία μιας σχέσης είναι αν δύο άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλον όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

Σκεφτείτε τα εξής:

Σε δύσκολες συνθήκες ζωής, ο σύντροφός σας θα ήταν εκεί για να σας υποστηρίξει περισσότερο από το συνηθισμένο ή λιγότερο; Εσείς για τον σύντροφό σας;
Η υποστήριξη του συντρόφου σας σας κάνει να νιώθετε πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι;

5. Αίσθημα αναντικατάστατου

Ένα από τα πιο σημαντικά και διακριτικά χαρακτηριστικά που διαχωρίζει μια στενή, δυνητικά διαρκή σχέση από μια περιστασιακή είναι το αναντικατάστατο της σχέσης. Σε μια στενή ρομαντική σχέση ή φιλία, θα υπήρχε ένα σημαντικό κενό στη ζωή και των δύο συντρόφων χωρίς τη συντροφιά και την υποστήριξη του άλλου.

Μια απλή ερώτηση που μπορεί να μετρήσει το αναντικατάστατο μιας σχέσης είναι κατά πόσο τα δύο άτομα σε μια σχέση είναι πρόθυμα να επενδύσουν το χρόνο, την ενέργεια και την προσπάθεια για να καταστήσουν τη ρομαντική σχέση ή τη φιλία προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια