Όλοι οι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με το ζήτημα της αυπνοίας των παιδιών τους. Στο βιβλίο Το ξεκούραστο παιδί: Why Your Tired, Wired, or Irritable Child May Have a Sleep Disorder-and How to Help, ο νευρολόγος και ειδικός στον ύπνο Chris Winter βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους για ύπνο. Ο υπότιτλος του βιβλίου υποδηλώνει ότι απευθύνεται σε παιδιά που παρουσιάζουν ενδείξεις προβλημάτων ύπνου, αλλά, στην πραγματικότητα, νομίζω ότι απευθύνεται σχεδόν σε κάθε γονέα. Τουλάχιστον, Το ξεκούραστο παιδί απευθύνεται στους γονείς των δύο τρίτων των παιδιών που παρουσιάζουν κάποια στιγμή διαταραχή ύπνου.

Ο Winter χρησιμοποιεί μελέτες με παιδιά που έχουν προβλήματα ύπνου που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και την ευημερία τους. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου ότι ο ύπνος έχει σημασία με όλους τους τρόπους που είναι προφανείς και με πολλούς περισσότερους τρόπους που δεν είναι τόσο προφανείς. Ο Winter δηλώνει: “Χάνουμε μάχες κατά της ΔΕΠΥ, του διαβήτη, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας, αλλά όλη την ώρα αυτές οι ασθένειες προκαλούνται ή τροφοδοτούνται σιωπηλά από μη αναγνωρισμένες και μη θεραπευμένες διαταραχές του ύπνου”. Υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να δώσουν προσοχή στον ρόλο του ύπνου στα προβλήματα των παιδιών τους, αναφέροντας την εκτίμηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου ότι δύο στα τρία παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ύπνου πριν ενηλικιωθούν.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του βιβλίου είναι η έμφαση που δίνει σε πρακτικές ιδέες και προτάσεις. Για παράδειγμα, η Winter συνιστά την καλλιέργεια μιας “θετικής προοπτικής ύπνου”, το να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον ύπνο του και να συνειδητοποιήσετε ότι είναι φυσιολογικό και εντάξει να δυσκολεύεται να κοιμηθεί μερικές φορές. Αν το παιδί σας θέλει να μιλήσει για το γεγονός ότι κοιμήθηκε άσχημα, γράφει: “Αναγνωρίστε τη νύχτα, επαναπροσδιορίστε τη νύχτα ως κάτι που το σώμα σας θεωρεί σχετικά φυσιολογικό και, τέλος, διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι το σώμα του μπορεί να το διαχειριστεί και ότι οι περισσότερες νύχτες του είναι απολύτως καλές. Τελειώστε με μια νότα που εμπνέει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, όχι φόβο”.

Ο Winter είναι σθεναρά αντίθετος με τα υπνωτικά χάπια κάθε είδους, “Ένας από τους αγαπημένους μου μυστικούς νόμους του ύπνου είναι: ‘Δεν έχω συναντήσει ποτέ υπνωτικό χάπι που να μην λέει ψέματα'”. Λίγο παρακάτω γράφει: “Κανένα παιδί δεν χρειάζεται φάρμακο για να αποκοιμηθεί. Ο ύπνος είναι αναπόφευκτος. Με το να συγχωρώ αυτό το χάπι, υπονομεύω περαιτέρω την ικανότητα αυτού του παιδιού να αναπτύξει μια θετική ταυτότητα ύπνου”. Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει σε όσα έχω ήδη παραθέσει, το στυλ γραφής του είναι σίγουρο, αέρινο και καλοπροαίρετο, με πολύ χιούμορ για να ελαφρύνει αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα θλιβερό θέμα. Ολοκληρώνει το διάγγελμά του κατά των υπνωτικών χαπιών με τα εξής λόγια: “Έχω ένα άδειο φάκελο με την ένδειξη “Μελέτες για τα υπνωτικά χάπια που βελτιώνουν τον ύπνο, την υγεία και την απόδοση των παιδιών””.

Επίσης, ο συγγραφέας, ασχολείται και με τις ανησυχίες των εφήβων για τον ύπνο. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις του είναι να μην ξεκινάει το σχολείο πριν από τις 8:30 π.μ. Επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι η σχολική επίδοση και η υγεία των παιδιών βελτιώνονται όταν το σχολείο ξεκινάει αργότερα, γράφει: “Κατά τη γνώμη μου, το σχολείο είναι η πιο σαφής και πιο παρούσα απειλή για το παιδί σας. Αν η κρίση του COVID μας δίδαξε κάτι, αυτό είναι το γεγονός ότι η κατάργηση ενός αυστηρού, προσωρινού σχολικού προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του χρόνου ύπνου για πολλά παιδιά”. Εάν η ώρα έναρξης του σχολείου τρώει τις ώρες ύπνου του εφήβου σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποστηρίξετε μια μεταγενέστερη ώρα έναρξης. Πιθανότατα θα βρείτε άλλους γονείς, καθώς και δασκάλους και παιδιά, που θα συνεργαστούν μαζί σας για να γίνει κάτι γι’ αυτό.

Αφήστε μια απάντηση