Η έντονη κοινωνικοποίηση προκαλεί άγχος στη μετά Covid-19 εποχή

Με την άρση των περιορισμών της πανδημίας, πολλοί από εμάς επέστρεψαν βιαστικά στις κοινωνικές συναναστροφές. Αυτό ήταν ό,τι μου έλειπε όταν ήμασταν κλειδωμένοι, μπορεί να λέμε στον εαυτό μας, ή πρέπει να κάνω παρέα όσο περισσότερο μπορώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να κλείσουν ξανά τα πράγματα. Και όμως, καθώς πιέζουμε τον εαυτό μας να κοινωνικοποιηθεί, μπορεί επίσης να νιώθουμε εξαντλημένοι.

Η κοινωνική σύνδεση είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία μας. Η μοναξιά, αντίθετα, δηλητηριάζει τον οργανισμό μας με κάποιες επιπτώσεις παρόμοιες με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, όπως διαπιστώνουν μελέτες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοινωνικοποιούμαστε συνεχώς. Μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνικοποίηση και τη μοναξιά που να λειτουργεί καλύτερα για εμάς. Και η ισορροπία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο The Journal of Personality and Social Psychology.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των ποσοστών κοινωνικοποίησης και της ευημερίας σε 129.228 άτομα σε 29 ευρωπαϊκές χώρες. Όταν οι απομονωμένοι άνθρωποι άρχισαν να κοινωνικοποιούνται περισσότερο, βίωσαν μια ευλογία στην ευημερία τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, υπήρχαν μειούμενα οφέλη όταν οι άνθρωποι που είχαν κοινωνικοποιηθεί σε μέτρια επίπεδα άρχισαν να κοινωνικοποιούνται σε υψηλότερα ποσά. Με άλλα λόγια, το να κοινωνικοποιούνται συνεχώς δεν ήταν πολύ καλύτερο για την ευημερία τους από το να κοινωνικοποιούνται μόνο μερικές φορές. Τα αποτελέσματα αυτά ίσχυαν είτε κάποιος ήταν εξωστρεφής είτε εσωστρεφής.

Από την άλλη πλευρά, η κοινωνικοποίηση σε υψηλές ποσότητες δεν έβλαπτε καθόλου την ευημερία, οπότε για όσους προτιμούν να περιτριγυρίζονται από ανθρώπους όλη μέρα. Αλλά για τους υπόλοιπους από εμάς, ακόμη και αν η πανδημία μας έχει οδηγήσει να αναγνωρίσουμε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος με τους άλλους, δεν χρειάζεται να πίνουμε κατευθείαν από το κοινωνικό λάστιχο. Αφήστε τις ενοχές και την πίεση να κοινωνικοποιηθείτε. Επιβραδύνετε και δώστε προσοχή στον ρυθμό αλληλεπίδρασης που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Δεν πειράζει να απορρίψετε την πρόσκληση για happy hour για λίγο χρόνο για μένα.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια