Είναι ικανός ο μη ρυθμισμένος θυρεοειδής να επηρεάσει τη διάθεση;

Οι ασθενείς με συνυπάρχουσες διαταραχές άγχους και διάθεσης που έχουν μειωμένα, αν και «φυσιολογικά», επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκεντρώθηκαν κλινικά δεδομένα σχετικά με τη διάγνωση, τη χρήση φαρμάκων και τις βαθμολογίες συμπτωμάτων, καθώς και αξιολογήσεις των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδικού άξονα στο αίμα, σε ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές της διάθεσης.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, τα συμπτώματα, τη χρήση φαρμάκων και άλλους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, οι ασθενείς με αυτοκτονικό ιδεασμό είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα TSH.

Με βάση τα αποτελέσματα, η αξιολόγηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών «μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη των αυτοκτονιών και μπορεί να επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να αξιολογήσουν το δυναμικό του κινδύνου αυτοκτονικού ιδεασμού σε άτομα με [διαταραχές άγχους και διάθεσης]», σημειώνουν η ερευνήτρια Vilma Liaugaudaite, διδακτορική φοιτήτρια του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Λιθουανικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας, Palanga, και οι συνεργάτες της.

«Πολύπλοκος μηχανισμός»

Η Liaugaudaite δήλωσε στο Medscape Medical News ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι γνωστό ότι έχουν “βαθιά” επίδραση στη διάθεση και τη συμπεριφορά.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι «διάφοροι παράγοντες δυσλειτουργίας του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-θυρεοειδής συνδέονται με αυτοκτονική συμπεριφορά» σε ασθενείς με κατάθλιψη, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι οι διαταραχές στο σύστημα της σεροτονίνης «αποτελούν την πιο κοινή βιοχημική ανωμαλία που σχετίζεται με την αυτοκτονική συμπεριφορά», η Liaugaudaite δήλωσε πως θεωρείται ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες εμπλέκονται σε έναν πολύπλοκο αντισταθμιστικό μηχανισμό για τη διόρθωση της μειωμένης κεντρικής δραστηριότητας της 5-υδροξυτρυπταμίνης μέσω των χαμηλότερων επιπέδων TSH.

Επιπλέον, η υπερέκκριση της ορμόνης απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης, η οποία διεγείρει την απελευθέρωση της TSH, έχει θεωρηθεί αντισταθμιστικός μηχανισμός για τη διατήρηση της φυσιολογικής έκκρισης θυρεοειδικών ορμονών και την ομαλοποίηση της δραστηριότητας της σεροτονίνης σε καταθλιπτικούς ασθενείς.

Για να διερευνήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ των ορμονών του θυρεοειδικού άξονα και της αυτοκτονικότητας σε άτομα με συνυπάρχουσες διαταραχές άγχους και διάθεσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν διαδοχικούς ασθενείς που παρακολουθούσαν μια κλινική διαταραχών άγχους.

Συγκεντρώθηκαν κοινωνικοδημογραφικές και κλινικές πληροφορίες και οι ασθενείς συμπλήρωσαν τη Mini International Neuropsychiatric Interview, το Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) και την κλίμακα General Anxiety Disorder-7 (GAD-7).

Δείγματα αίματος νηστείας εξετάστηκαν επίσης για τα επίπεδα ελεύθερης θυροξίνης (FT4), ελεύθερης τριιωδοθυρονίνης (FT3) και TSH.

Σημαντική συσχέτιση

Στη μελέτη συμμετείχαν εβδομήντα επτά ασθενείς ηλικίας 18 έως 73 ετών. Από αυτούς, οι 59 ήταν γυναίκες. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός εντοπίστηκε σε 42 συμμετέχοντες. Τα επίπεδα FT4, FT3 και TSH στον ορό ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών με και χωρίς αυτοκτονικό ιδεασμό όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και τη χρήση φαρμάκων.

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός συσχετίστηκε με υψηλότερες βαθμολογίες στο PHQ-9 (15,5 έναντι 13,3; P = 0,085) και με χαμηλότερα επίπεδα TSH (1,54 IU/L έναντι 2,04 IU/L; P = 0,092).

Η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων TSH στον ορό και του αυτοκτονικού ιδεασμού ήταν σημαντική αφού η πολυμεταβλητή ανάλυση λογιστικής παλινδρόμησης έλαβε υπόψη την ηλικία, το φύλο, τις βαθμολογίες PHQ-9 και GAD-7, την εκπαίδευση, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και τη χρήση αντικαταθλιπτικών, ηρεμιστικών, σταθεροποιητών διάθεσης και νευροληπτικών.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια