Μουσική: 5 λόγοι που επηρεάζει θετικά τη ψυχοσύνθεσή μας

Η μουσική είναι μια από τις πιο ευχάριστες ανθρώπινες εμπειρίες. Η μουσική είναι ένας πανταχού παρών σύντροφος στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και να αλλάξει τη διάθεση, τα συναισθήματα, τα κίνητρα και την κίνησή μας. Ακούμε μουσική και βιώνουμε συναισθήματα χωρίς να υπάρχουν γεγονότα που να μας προκαλούν χαρά, λύπη ή ενθουσιασμό. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μελετητές έχουν προτείνει διάφορους σκοπούς που μπορεί να εκπληρώνει η ακρόαση μουσικής (Schäfer, 2016). Η μουσική παρέχει θετική διάθεση, προσφέρει έναν πολύτιμο σύντροφο και μας επιτρέπει να εκφράσουμε συναισθήματα.

Μουσική ευχαρίστηση

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ακούνε μουσική βρίσκεται στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η ακρόαση ευχάριστης μουσικής ενεργοποιεί περιοχές του συστήματος ανταμοιβής. Το ίδιο εγκεφαλικό-χημικό σύστημα που επιτρέπει το αίσθημα ευχαρίστησης από το σεξ, τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά και το φαγητό είναι επίσης κρίσιμο για τη βίωση της μουσικής ευχαρίστησης. Η μουσική ευχαρίστηση προκύπτει όταν ένα μοτίβο διακόπτεται με κάποιο τρόπο. Οι ακροατές βιώνουν έντονα συναισθήματα όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο. Ωστόσο, δεν βιώνουν όλοι έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη μουσική. Περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού δεν βιώνει ρίγη. Αυτή η ανικανότητα να αντλήσει κανείς ευχαρίστηση ειδικά από τη μουσική έχει ονομαστεί μουσική ανηδονία (μερικές φορές αποκαλείται και τονική κώφωση).

Ρύθμιση της διάθεσης

Η μουσική παρέχει ένα μέσο διαφυγής. Η μουσική αποσπά το μυαλό μας από τον εξωτερικό κόσμο. Η χρήση της μουσικής ως ψυχαγωγίας στο παρασκήνιο χρησιμεύει για να μας βάλει σε θετική διάθεση ή για να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Η μουσική μπορεί να χαλαρώσει το σώμα επειδή τα εγκεφαλικά κύματα είναι σε θέση να συγχρονιστούν με το ρυθμό ενός τραγουδιού. Η διάθεση των ανθρώπων μπορεί να αντανακλά αυτό που επιλέγουν να ακούσουν. Η γρήγορη ή ενεργητική μουσική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται σε εγρήγορση και ανεβασμένοι, ενώ η αργή μουσική τους ηρεμεί. Για παράδειγμα, η μουσική είναι πιο γρήγορη και δυνατή την ώρα του μεσημεριανού γεύματος και στη συνέχεια αρχίζει την αργή της κάθοδο μέχρι νωρίς το βράδυ.

Νοσταλγία

Η μουσική είναι ένα από τα ισχυρότερα μέσα για την πρόκληση συναισθημάτων νοσταλγίας. Η ακρόαση μουσικής που έπαιζε πολύ κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού γεγονότος της ζωής (π.χ. μιας οικογενειακής γιορτής) πριν από πολλά χρόνια μπορεί να προκαλέσει μια βαθιά νοσταλγική συναισθηματική εμπειρία. Το συναίσθημα δεν έγκειται στη μουσική, αλλά σε αυτό που μας θυμίζει. Ίσως απλώς έχουμε καταλήξει να ακούμε ένα συγκεκριμένο τραγούδι ως λυπηρό επειδή έχουμε μάθει να το συνδέουμε με μια εμπειρία απώλειας.

Αισθητική απόλαυση

Η μουσική ακρόαση εξηγείται επίσης από την αισθητική επίδραση της μουσικής: απόλαυση, συγκίνηση ή έμπνευση. Η υποκειμενικότητα έχει κεντρικό ρόλο στις αισθητικές αντιδράσεις. Ένα μουσικό κομμάτι που είναι αισθητικά ελκυστικό για ένα άτομο μπορεί να είναι απωθητικό για ένα άλλο. Αυτές οι διαφορές προέρχονται από την προσωπική εμπειρία και τη στάση απέναντι στη μουσική, καθώς και από την τρέχουσα διάθεση. Η αισθητική εμπειρία περιλαμβάνει επίσης το πλαίσιο, όπως το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το άτομο κατά τη διάρκεια μιας μουσικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η εμπειρία ακρόασης αλλάζει ανάλογα με το αν καταναλώνεται μόνη ή με συνομηλίκους, σε μια αίθουσα συναυλιών ή στο σπίτι.

Κίνητρο εύρεσης προσωπικής ταυτότητας

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική για να εκφράσουν την ταυτότητα και τις αξίες τους στους άλλους. Η μουσική μας βοηθά να δείξουμε ότι ανήκουμε σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Η μουσική αποτελεί μέρος του ποιοι είμαστε. Για παράδειγμα, η ακρόαση καινοτόμου μουσικής μπορεί να χρησιμεύσει για να επικοινωνήσει την πεποίθηση ότι κάποιος είναι δημιουργικός και αντισυμβατικός.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια