Ποια είναι η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και ωορρηξίας;

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, οι γυναίκες επιδεικνύουν αυξημένη δημιουργική σκέψη όταν είναι πιο γόνιμες, κατά τη φάση της ωορρηξίας του αναπαραγωγικού τους κύκλου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η δημιουργικότητα μπορεί να είναι ένα σεξουαλικά επιλεγμένο χαρακτηριστικό που σηματοδοτεί την αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέγιστη γονιμότητα των γυναικών ευθυγραμμίζεται με ορισμένα ερεθίσματα που ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά ζευγαρώματος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες γίνονται αντιληπτές ως πιο ελκυστικές κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, της φάσης του αναπαραγωγικού κύκλου με τις υψηλότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες βιώνουν επίσης μεγαλύτερη διέγερση και σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Συγκεκριμένα, προκαταρκτικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είναι πιο δημιουργικές την περίοδο της ωορρηξίας, καθώς υποδηλώνει ότι η δημιουργικότητα χρησιμεύει ως δείκτης φυσικής κατάστασης που επικοινωνεί την καλή υγεία και τα γονίδια ενός ατόμου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 751 Πολωνές γυναίκες με φυσικό κύκλο. Οι γυναίκες ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούσαν ορμονικά αντισυλληπτικά και ότι δεν ήταν έγκυες. Οι συμμετέχουσες δήλωσαν επίσης την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσεως και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν την πιθανότητα σύλληψης κάθε γυναίκας ανά ημέρα.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν επίσης μια αυτοαναφορά μέτρησης της διέγερσης και συμμετείχαν σε μια δημιουργική εργασία για τη μέτρηση της αποκλίνουσας σκέψης. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, οι γυναίκες έδειξαν μια εικόνα και τους ζητήθηκε να σκεφτούν όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούσαν σχετικά με την εικόνα μέσα σε πέντε λεπτά. Τέσσερις ανεξάρτητοι κριτές έκριναν στη συνέχεια τις απαντήσεις των συμμετεχουσών σύμφωνα με την πρωτοτυπία, την ευχέρεια και την ευελιξία.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι πιθανότητες σύλληψης των συμμετεχουσών σχετίζονταν θετικά με την πρωτοτυπία και την ευελιξία των απαντήσεών τους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που ήταν οι πιο γόνιμες σκέφτηκαν ερωτήσεις που ήταν πιο πρωτότυπες και πιο ποικίλες από τις γυναίκες που ήταν λιγότερο γόνιμες.

Οι γυναίκες με υψηλότερες πιθανότητες σύλληψης σημείωσαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία στη διέγερση, αν και η σχέση αυτή έπεσε κάτω από τη σημασία. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις υποθέσεις των συγγραφέων της μελέτης, η διέγερση δεν διαμεσολάβησε στις σχέσεις μεταξύ της πιθανότητας σύλληψης και της δημιουργικής πρωτοτυπίας ή της ευελιξίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η διέγερση δεν ήταν σχετικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι η διέγερση μπορεί ακόμη να επηρεάσει τη νόηση ενός ατόμου χωρίς να το γνωρίζει.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με το γεγονός ότι η δημιουργικότητα είναι ένα σεξουαλικά επιλεγμένο χαρακτηριστικό και ένας δείκτης καταλληλότητας, καθώς αντικατοπτρίζει αντικατοπτρίζει μια ασυνήθιστη και καινοτόμο ιδιότητα που πιθανότατα προσελκύει την προσοχή των δυνητικών συντρόφων.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σεξ: Οι άνδρες θέλουν να νιώθουν το ίδιο επιθυμητοί με τις γυναίκες

Ακόμη και στη συγχρονη εποχή ορισμένα στερεότυπα έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο. Τρανό παράδειγμα, είναι η σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών, που τους τοποθετεί, ενίοτε, αποκλειστικά…

Σχόλια