Κοινές χημικές ουσίες σε ηλεκτρονικά και βρεφικά προϊόντα βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως επιβραδυντές φλόγας και πλαστικοποιητές ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο Environmental Health Perspectives.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεκάδες ανθρώπους, ζώα και κύτταρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα των χημικών ουσιών -που ονομάζονται οργανοφωσφορικοί εστέρες- μπορεί να βλάψει τον δείκτη νοημοσύνης, την προσοχή και τη μνήμη των παιδιών.

Η νευροτοξικότητα των οργανοφωσφορικών εστέρων που χρησιμοποιούνται ως νευροτοξικοί παράγοντες και φυτοφάρμακα είναι ευρέως αναγνωρισμένη, αλλά η νευροτοξικότητα αυτών που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας και πλαστικοποιητές έχει θεωρηθεί ότι είναι χαμηλή. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντικαταστάτες ορισμένων αλογονωμένων επιβραδυντικών φλόγας που έχουν καταργηθεί ή απαγορευτεί σταδιακά σε ηλεκτρονικά είδη, καθίσματα αυτοκινήτων και άλλα βρεφικά προϊόντα, έπιπλα και οικοδομικά υλικά. Ωστόσο, η ανάλυση των συγγραφέων αποκάλυψε ότι οι εν λόγω χημικές ουσίες είναι επίσης νευροτοξικές, αλλά μέσω διαφορετικών μηχανισμών δράσης.

«Η χρήση οργανοφωσφορικών εστέρων σε όλα, από τηλεοράσεις μέχρι καθίσματα αυτοκινήτων, έχει πολλαπλασιαστεί με την εσφαλμένη υπόθεση ότι είναι ασφαλείς”, δήλωσε η Heather Patisaul, επικεφαλής συγγραφέας και νευροενδοκρινολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.«”Δυστυχώς, αυτά τα χημικά φαίνεται να είναι εξίσου επιβλαβή με τα χημικά που προορίζονται να αντικαταστήσουν, αλλά δρουν με διαφορετικό μηχανισμό».

Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες μεταναστεύουν συνεχώς από τα προϊόντα στον αέρα και τη σκόνη. Η μολυσμένη σκόνη φτάνει στα χέρια μας και στη συνέχεια καταπίνεται κατά λάθος όταν τρώμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι χημικές ουσίες έχουν ανιχνευθεί σχεδόν σε όλους τους εξετασθέντες. Τα παιδιά εκτίθενται ιδιαίτερα από τη συμπεριφορά από χέρι σε στόμα. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν κατά συνέπεια πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ουσιών στον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια των πιο ευάλωτων παραθύρων ανάπτυξης του εγκεφάλου

Οι ερευνητές ζητούν να σταματήσει η άσκοπη χρήση όλων των οργανοφωσφορικών εστέρων. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση τους ως επιβραδυντικά φλόγας για την τήρηση αναποτελεσματικών προτύπων αναφλεξιμότητας σε καταναλωτικά προϊόντα, οχήματα και οικοδομικά υλικά.

Για τις χρήσεις όπου οι οργανοφωσφορικοί εστέρες κρίνονται απαραίτητες, συνίσταται στις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία να διεξάγουν αξιολογήσεις εναλλακτικών λύσεων και να επενδύουν σε καινοτόμες λύσεις χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες.

“Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες σε πολλά προϊόντα δεν εξυπηρετούν καμία ουσιώδη λειτουργία, ενώ ενέχουν σοβαρό κίνδυνο, ιδίως για τα παιδιά μας”, δήλωσε η Carol Kwiatkowski, συν-συγγραφέας και ανώτερη συνεργάτης Επιστήμης και Πολιτικής στο Ινστιτούτο Πράσινης Επιστημονικής Πολιτικής. “Είναι επείγον οι κατασκευαστές προϊόντων να επανεκτιμήσουν κριτικά τις χρήσεις των επιβραδυντών φλόγας και των πλαστικοποιητών οργανοφωσφορικών εστέρων – πολλοί από αυτούς μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό”.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια