Διαζύγιο: Πώς να το ανακοινώσετε στα παιδιά σας

Μια από τις πιο δύσκολες και επώδυνες συζητήσεις που θα αντιμετωπίσετε ποτέ είναι να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον επικέιμενο χωρισμό σας με τον/την σύντροφό σας. Στη περίπτωση, λοιπον, ενός διαζυγίου, είναι σημαντικό να μιλήσετε εσείς στα παιδιά σας πριν το μάθουν από κάποιον άλλον. Τα παιδιά πιθανότατα θα θυμούνται αυτή τη συζήτηση, τι λέτε, πότε και πού την ακούνε. Θα ήταν καλύτερο να συνεργαστείτε με τον/την σύζυγό σας για να αποφασίσετε πώς θα τα ενημερώσετε.

1. Σχεδιάστε τι θα πείτε

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον πόνο ή το θυμό σας σχεδιάζοντας (μαζί) πότε, πώς και τι θα πείτε στα παιδιά σας. Σχεδιάστε να τους το πείτε σε μια μέρα που θα αφιερώσετε λίγο χρόνο για την οικογένεια, όπως ένα Σαββατοκύριακο. Μην το κάνετε σε μια γιορτή ή άλλη ξεχωριστή ημέρα ή λίγο πριν από το σχολείο ή την ώρα του ύπνου. Αν σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσετε με τον σύζυγό σας ή αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε στον τρόπο που θα το κάνετε, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ενός διαμεσολαβητή, ενός συμβούλου ή ακόμα καλύτερα – ενός παιδοψυχίατρου.

2. Μιλήστε μαζί με τον/τη σύντροφο στα παιδιά σας

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δίνει στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι έχετε δεσμευτεί να συνεργαστείτε ως γονείς τους. Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά σας να ακούσουν αυτά τα νέα την ίδια στιγμή και απευθείας από τη μαμά και τον μπαμπά- όχι από το αδελφάκι που το άκουσε πρώτο. Έτσι, αν τα παιδιά σας είναι διαφορετικής ηλικίας, προγραμματίστε να μοιραστείτε τις βασικές πληροφορίες με όλα τα παιδιά σας μαζί. Αργότερα μπορείτε να συνεχίσετε με τα μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής συζήτησης. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε μαζί επειδή ανησυχείτε για την ασφάλεια ή τη σύγκρουση, τότε ζητήστε βοήθεια για την ανάπτυξη του σχεδίου σας.

3. Πείτε στα παιδιά σας γιατί συμβαίνει αυτό.

Δεν είναι σημαντικό, ούτε καν σκόπιμο, να δώσετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί σχεδιάζετε το διαζύγιο. Ωστόσο, τα παιδιά σας θα θέλουν να γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πιέσουν για πληροφορίες, ώστε να καταλάβουν γιατί θα αλλάξει η ζωή τους. Έτσι, ενώ δεν θέλετε να μοιραστείτε λεπτομέρειες προσωπικής φύσης, να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε κάποιου είδους γενική εξήγηση

4. Πείτε στα παιδιά σας τι θα αλλάξει και τι θα παραμείνει το ίδιο

Το πιο σημαντικό πράγμα που θέλουν να μάθουν τα παιδιά είναι πώς το διαζύγιό σας θα επηρεάσει τη ζωή τους. Τα παιδιά σας θα θέλουν να ξέρουν πού θα ζουν, με ποιον και τι πρόκειται να αλλάξει στη ζωή τους. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να είναι προετοιμασμένα για αυτές τις αλλαγές με το να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τι γνωρίζετε και τι δεν γνωρίζετε. Εάν εσείς και ο/η σύζυγός σας έχετε καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα μοιράζεστε τον χρόνο με τα παιδιά, ενημερώστε τα για το πρόγραμμα. Διαβεβαιώστε τα για τα πράγματα που θα παραμείνουν τα ίδια: το σχολείο τους, ή τους φίλους τους, ή τα αθλήματα, ή άλλες δραστηριότητες. Φροντίστε να τους δώσετε να καταλάβουν ότι η αγάπη σας γι’ αυτά δεν θα αλλάξει ποτέ. «Οι γονείς μπορούν να χωρίσουν ο ένας τον άλλον, αλλά ποτέ δεν χωρίζουν τα παιδιά τους».

5. Οι αντιδράσεις των παιδιών σας είναι απολύτως φυσιολογικές.

Η είδηση μπορεί (ή μπορεί και όχι) να είναι εντελώς απροσδόκητη και σίγουρα θα αλλάξει τη ζωή τους. Προσπαθήστε να δείξετε τόση κατανόηση για καμία αντίδραση -που στην πραγματικότητα είναι αντίδραση- όση θα δείχνατε αν έκλαιγαν ή ήταν εξαιρετικά θυμωμένα. Τα παιδιά σας μπορεί να μην ξέρουν πώς να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματά τους. Μπορεί να συγκλονιστούν και να κλείσουν τα μάτια τους. Μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αν είστε ήρεμοι όταν το λέτε στα παιδιά σας, θα έχουν λιγότερο άγχος και είναι πιο πιθανό να προβλέψουν ότι θα είναι εντάξει. Ωστόσο, είναι καλό για τα παιδιά να σας βλέπουν αναστατωμένους ή να κλαίτε, καθώς αυτό τους δίνει την “άδεια” να έχουν κι αυτά συναισθήματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να ελέγχετε τα συναισθήματά σας αρκετά ώστε να μην χρειάζεται να σας φροντίζουν. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να τα διαβεβαιώσετε ότι όλοι στην οικογένεια θα προσαρμοστούν στις αλλαγές και θα θεραπευτούν.

6. Δώστε τους χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Θα χρειαστεί χρόνος για εσάς και τα παιδιά σας να προσαρμοστούν σε αυτή την τεράστια αλλαγή και ενώ εσείς μπορεί να είστε σίγουροι για το μέλλον που οραματίζεστε για αυτά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να δουν αυτό το μέλλον να διαδραματίζεται. Εν τω μεταξύ, να είστε συναισθηματικά παρόντες και καθησυχαστικοί. Η μοντελοποίηση της δικής σας θεραπείας και ανάρρωσης με την πάροδο του χρόνου θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν και να θεραπευτούν επίσης.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια