Πώς ο διαβήτης επηρεάζει τη διάθεση – Τι πρέπει να κάνετε

Ο διαβήτης επηρεάζει πολύ περισσότερα από το σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να επιβαρύνουν συναισθηματικά τις σχέσεις και την προσωπική ζωή.

Για ορισμένους ανθρώπους, το άγχος μπορεί να συμβάλει τόσο σε αλλαγές στη διάθεση όσο και σε ανησυχίες για πιθανές επιπλοκές. Οι σωματικές επιπτώσεις του διαβήτη μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευρικότητα, άγχος και σύγχυση.

Μερικές φορές, οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτές τις εναλλαγές της διάθεσης, αλλά η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και η παροχή υποστήριξης μπορεί να συμβάλει στην προώθηση μιας ισχυρότερης, υγιέστερης σχέσης.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζεται πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις σχέσεις ενός ατόμου.

Διαβήτης και διακυμάνσεις της διάθεσης

Ο διαβήτης έχει συχνά πολύπλοκο συναισθηματικό αντίκτυπο.
Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση ενός ατόμου, προκαλώντας γρήγορες και σοβαρές αλλαγές.

Τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα που μπορεί να συμβάλλουν στις εναλλαγές της διάθεσης περιλαμβάνουν:

  • σύγχυση
  • πείνα
  • δυσκολίες συντονισμού και λήψης αποφάσεων
  • επιθετικότητα και ευερεθιστότητα
  • αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά
  • Δυσκολίες συγκέντρωσης
  • Τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ένα άτομο μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν
  • δυσκολία να σκέφτεται καθαρά και γρήγορα
  • αίσθημα νευρικότητας
  • αίσθημα κόπωσης ή χαμηλής ενέργειας
  • Οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Όταν το σάκχαρο στο αίμα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, τα συμπτώματα αυτά συχνά υποχωρούν.

Οι διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ταχείες αλλαγές στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής διάθεσης και της ευερεθιστότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια υπογλυκαιμικών επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν κάτω από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο (mg/dl).

Ωστόσο, όταν ορισμένοι άνθρωποι έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, βιώνουν ένα ελαφρώς ευφορικό συναίσθημα, με τρόπο παρόμοιο με το να είναι ελαφρώς μεθυσμένοι. Η Jenn αναφέρει τα εξής με τις δικές της εμπειρίες:

Το σώμα επιτείνει αυτή την ευχάριστη αίσθηση απελευθερώνοντας αδρεναλίνη σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το όποιο διαθέσιμο γλυκογόνο στο συκώτι πίσω σε γλυκόζη για να αυξήσει τα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος.

“Οι αλλαγές στη διάθεση, όπως και τα συμπτώματα, μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς το πόσο ξαφνικά θα τις αισθανθώ και δεν είναι πάντα παράλληλες μεταξύ τους. Ωστόσο, μιλάμε για ένα θέμα λεπτών, μέχρι ίσως και μισής ώρας. Δεν είναι τόσο ξαφνικό όσο μια επιληπτική κρίση”.

Ασθενής με διαβήτη τ΄υπου 2

Τα υπεργλυκαιμικά επεισόδια, όταν τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται πάνω από 130 mg/dL κατά τη νηστεία και 180 mg/dL μετά τα γεύματα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύγχυση σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αυτό είναι λιγότερο συχνό στον διαβήτη τύπου 2.

  • Άγχος, κατάθλιψη και δυσφορία για τον διαβήτη
  • Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
  • Η ύπαρξη διαβήτη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση ψυχικής υγείας που οι γιατροί ονομάζουν δυσφορία διαβήτη. Αυτή η κατάσταση μοιράζεται ορισμένα στοιχεία της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες.

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι αρκετά σοβαρά ώστε ο γιατρός να διαγνώσει τις επιπτώσεις του διαβήτη ως ψυχική ασθένεια, τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Οι πηγές άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν τις ευθύνες της διαχείρισης της πάθησης και την ανησυχία για πιθανές επιπλοκέςΕμπιστευμένη πηγή.

Ορισμένα άτομα με διαβήτη μπορεί να αισθάνονται άγχος και αδυναμία όταν προσπαθούν να ελέγξουν την κατάστασή τους. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν κάνουν αρκετά καλή δουλειά στη διαχείριση του διαβήτη τουςΕμπιστευμένη πηγή.

Άλλοι μπορεί να βιώνουν άγχος για το αν το σάκχαρο στο αίμα τους είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό ή να ανησυχούν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το χαμηλό σάκχαρο αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουν την κοινωνική αμηχανία ή τον κίνδυνο αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά την οδήγηση.

Μερικοί άνθρωποι αγχώνονται για το τι θα σκεφτεί ένας φίλος για τον διαβήτη τους ή αν θα τους φερθεί διαφορετικά. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί να εμπλακούν υπερβολικά και να τους αντιμετωπίσουν ως εύθραυστους ή να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τη διατροφή ή την άσκησή τους για λογαριασμό τους.

Πολλά άτομα με διαβήτη έχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τους εργοδότες τους ή τις δυνατότητες απασχόλησης.

Η τήρηση ενός αυστηρού προγράμματος ινσουλίνης μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου και να προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να χάσει μια δόση, προκαλώντας δυσφορία για το σχήμα.

Η ανάγκη να κάνουν διατροφικές προσαρμογές και να ελέγχουν τακτικά το σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να προσθέσει άγχος και να διακόψει τον ελεύθερο χρόνο και τον χρόνο χαλάρωσης, οδηγώντας σε περαιτέρω αισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Πότε πρέπει να επέμβει ένας ειδικός

Ένα άτομο πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια εάν το ίδιο ή κάποιος γνωστός του έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή σκέφτεται να βλάψει τον εαυτό του.

Οι φίλοι και η οικογένεια θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν ένα άτομο να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάζει σημάδια σύγχυσης, όπου μπορεί να μην ξέρει ποιος ή πού βρίσκεται. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων γλυκόζης ή διαβητικής κετοξέωσης, μιας σοβαρής επιπλοκής των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την επανεξέταση της τρέχουσας φαρμακευτικής αγωγής τους με το γιατρό τους για να δουν εάν κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούσαν να συμβάλλουν, στις διακυμάνσεις της διάθεσης ή στον ασταθή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Πώς το άγχος επηρεάζει το πεπτικό σύστημα – Ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Στη σύγχρονη εποχή, οι λέξεις άγχος και στρες κυριαρχούν, όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση. Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού…

Σχόλια