Ελεγκτικοί γονείς: Για ποιους λόγους εξουσιάζουν τα παιδιά τους – Ποια είναι τα σημάδια

Οι γονείς έχουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού τους. Συνήθως, βάζουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ανησυχίες του παιδιού τους πάνω από τις δικές τους. Ο πλούτος της εμπειρίας που διαθέτουν μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για τα παιδιά τους και κατα συνέπεια αυτό κάνει τα παιδιά πιο συνειδητοποιημένα, με περισσότερες γνώσεις και τα προετοιμάζει για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Παρόλο που το να καθοδηγείτε τα παιδιά είναι μια σπουδαία ιδιότητα, το να περιμένετε από αυτά να συμπεριφέρονται και να κάνουν επιλογές όπως ακριβώς θέλουν οι γονείς τους, δεν δικαιολογείται. Τα παιδιά όχι μόνο γεννιούνται σε διαφορετικές εποχές από τους γονείς τους, αλλά έχουν επίσης ξεχωριστές ιδιότητες, συμπάθειες και αντιπάθειες. Είναι φυσικό να υπάρξουν διαφωνίες με. Όμως, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ καθοδήγησης, χειραγώγησης και ελέγχου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους γονείς που ασκούν έλεγχο στα παιδιά τους;

  • Οι γονείς που ελέγχουν μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στον ψυχισμό σας.
  • Μπορεί να σας κάνουν αναποφάσιστους.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Μεγαλώνοντας φοβάστε να αναλάβετε ρίσκα και προκλήσεις.
  • Χάνετε την αυτοπεποίθησή σας.
  • Νιώθετε την ανάγκη να έχετε κάποιον να σας καθοδηγεί συνεχώς.
  • Το να μην έχετε την ελευθερία να επιλέξετε μπορεί να σας κάνει να αγχώνεστε, να απογοητεύεστε και να μην είστε ικανοποιημένοι.
  • Έχετε την τάση να χάνετε την ικανότητα να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας
  • Μπορεί να καταλήξετε να είστε ένας άνθρωπος που ικανοποιεί μόνο τους άλλους.

Ποια σημάδια δείχνουν ότι οι γονείς σας είναι υπερβολικά ελεγκτικοί;

  • Οι γονείς σας συμπεριφέρονται σαν να γνωρίζουν καλύτερα από όλους. Από την επιλογή της καριέρας σας ή το πανεπιστήμιο που θα φοιτήσετε μέχρι την επιλογή του τι θα φάτε και έχουν ισχυρή γνώμη για οτιδήποτε σχετίζεται με τη ζωή σας. Υπονομεύουν πάντα τις επιλογές σας και δεν σας αφήνουν να αποφασίσετε τίποτα μόνοι σας.
  • Σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Οι γονείς που ελέγχουν μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν ξέρετε τίποτα και ότι είστε καταδικασμένοι να κάνετε λάθη αν δεν τους ακούτε. Μπορεί να βρίσκουν λάθη στα πάντα.
  • Είναι υπερβολικά δραματικοί όταν δεν κάνετε ό,τι θέλουν. Μπορεί να εξοργίζονται, να συμπεριφέρονται παράλογα και να προσποιούνται ακόμη και ότι το να μην κάνετε αυτό που σας είπαν, τους έχει βλάψει ψυχικά.
  • Έχουν την τάση να υπερβάλλουν στα λάθη σας. Οι ελεγκτικοί γονείς θα σας κάνουν να μετανιώσετε ακόμα και για το παραμικρό σας λάθος. Θα σας υπενθυμίζουν επανειλημμένα τα λάθη σας και θα προσπαθούν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι όλα συνέβησαν επειδή δεν τους ακούσατε.
  • Παρεμβαίνουν στις σχέσεις σας. Το να παίρνετε συμβουλές για τις σχέσεις σας από τους γονείς είναι φυσιολογικό. Οι γονείς που ελέγχουν, όμως, πάνε πολύ πιο πέρα από αυτό. Μπορεί να προσπαθήσουν να ελέγξουν τις σχέσεις σας και μπορεί να παρέμβουν παρά τη θέλησή σας. Η αδιάκριτη συμπεριφορά τους μπορεί ακόμη και να ενοχλήσει τον/τη σύντροφό σας. Δεν σας αφήνουν μόνους με τους φίλους σας και μπορεί να κρυφακούσουν τις συζητήσεις σας. Δεν θέτουν υγιή όρια, όπως το να χτυπούν την πόρτα σας πριν μπουν στο δωμάτιό σας.
  • Η αγάπη και η στοργή τους είναι συχνά υπό όρους. Θα σας κατακλύσουν με αγάπη και επαίνους αν κάνετε ό,τι θέλουν. Αν ποτέ ακολουθήσετε τιε επιθυμίες σας, ενοχλούνται και μπορεί ακόμη και να σας απειλήσουν ότι θα σας στερήσουν τη χρηματική τους υποστήριξη.
  • Θέτουν παράλογους κανόνες. Μπορεί να σας καθορίσουν το χρόνο σας για να διαβάσετε, να παίξετε ή να βγείτε με φίλους. Μπορεί να μην υπάρχει καμία ευελιξία σε αυτούς τους κανόνες. Μπορεί ακόμη και να σας απειλούν ή να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι αν προσπαθήσετε να παραβείτε τους κανόνες τους.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια