Δίαιτα MIND: «Πολεμοφόδιο» κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Η τήρηση της δίαιτας MIND μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες μνήμης και σκέψης των ηλικιωμένων, ακόμη και αν πάσχουν από Αλτσχάιμερ, όπως δείχνουν νέα δεδομένα από το πρόγραμμα Rush Memory and Aging Project (MAP).

Επιπροσθέτως, συσχετίστηκε με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες ανεξάρτητα από τις παθολογίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλει στη γνωστική ανθεκτικότητα.

Επιπτώσεις στην παθολογία του εγκεφάλου

Η δίαιτα MIND διαμορφώθηκε από τη διατροφολόγο Martha Clare Morris, ScD και θεωρείται η εξέλιξη της μεσογειακής δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Ειδικότερα, περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ περιορίζει την κατανάλωση τηγανητών και fast food, γλυκών και αρτοσκευασμάτων.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε 569 ηλικιωμένους ενήλικες που πέθαναν ενώ συμμετείχαν στη μελέτη MAP, η οποία ξεκίνησε το 1997. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ως επί το πλείστον λευκοί και δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να υποβάλλονται σε ετήσιες κλινικές αξιολογήσεις και ήταν σύμφωνοι  να υποβληθούν σε αυτοψία εγκεφάλου μετά το θάνατό τους.

Από το 2004, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ετήσιο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό ενός σκορ διατροφής MIND, με βάση το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες έτρωγαν τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά αναλύσεων παλινδρόμησης για να εξετάσουν τις συσχετίσεις της δίαιτας MIND, των εγκεφαλικών παθολογιών που σχετίζονται με την άνοια και της συνολικής νόησης λίγο πριν αποβιώσουν. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη βαθμολογία της δίαιτας MIND συσχετίστηκε με καλύτερη συνολική γνωστική λειτουργία κατά τη στιγμή του θανάτου.

Η σχέση μεταξύ της τήρησης της δίαιτας και της καλύτερης νόησης παρέμεινε σημαντική, όταν η ανάλυση περιορίστηκε σε άτομα χωρίς ήπια γνωστική διαταραχή κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και σε άτομα στα οποία έγινε μεταθανάτια διάγνωση.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, στη μελέτη περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός με ετήσια αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας με τη χρήση τυποποιημένων δοκιμασιών και η συλλογή των διατροφικών πληροφοριών με τη χρήση επικυρωμένων ερωτηματολογίων. 

Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο άνοιας, προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Υπάρχουν αρκετά απλές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής που μπορεί να κάνει ένα άτομο, ώστε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης με τη γήρανση και να συμβάλλει στην ορθή εγκεφαλική λειτουργία

Μία συμπληρωματική μελέτη, με το όνομα US POINTER της Ένωσης Alzheimer διερευνά πώς οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής καθοδήγησης, όπως η δίαιτα MIND, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης ενός ατόμου. Η συλλογή στοιχείων θα γίνει μέσω απεικόνισης του εγκεφάλου για να διερευνήσει πώς αυτές οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τη βιολογία του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμη

H θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging, η υπερβαρική θεραπεία με οξυγόνο (HBOT) αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τις γνωστικές…

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια