Η σχιζοφρένεια «τρέφεται» από τη μειωμένη εγκεφαλική διέργεση

Η σχιζοφρένεια, η ψυχική διαταραχή η οποία μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της σκέψης και της διάθεσης – ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, θεωρείται από τις πιο εξουθενωτικές ψυχικές παθήσεις, που είναι αρκετά δύσκολο στο να τις αποκρυπτογραφήσεις.

Αρκετοί επιστήμονες, εδώ και καιρό, πιστεύουν ότι η συμπτωματολογία της σχιζοφρένειας προέρχεται βασικά από τη διαταραχή της συναπτικής λειτουργίας, δηλαδήαπό ανωμαλίες στον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους, οδηγώντας ίσως σε ανισορροπία μεταξύ διεγερτικής και ανασταλτικής μετάδοσης.

Τώρα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι η ίδια η σχιζοφρένεια συνδέεται με απώλεια εγκεφαλικής διέγερσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε παραισθήσεις και άλλα συμπτώματα, τα οποία συνδέονται με απώλεια αναστολής.

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), μια μη επεμβατική τεχνική που μετρά τα εγκεφαλικά κύματα, για να συλλέξουν δεδομένα από 107 συμμετέχοντες με διάγνωση σχιζοφρένειας, 57 συγγενείς τους και 108 συμμετέχοντες ελέγχου. Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα των ατόμων με σχιζοφρένεια εμφάνιζαν χαρακτηριστικά σημάδια, όπως αυξημένα κύματα θήτα.

Η φύση των αλλαγών των εγκεφαλικών κυκλωμάτων στη σχιζοφρένεια είναι ασαφής. Είναι υπερβολική διέγερση ή όχι αρκετή, ή υπερβολική αναστολή ή όχι αρκετή, ή κάποιος συνδυασμός;

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστική μοντελοποίηση των δεδομένων του EEG, η οποία έδειξε ότι τα άτομα που διαγιγνώσκονται με σχιζοφρένεια, είχαν μειωμένη ικανότητα να διεγείρουν ο ένας τον άλλον.

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών ψευδαισθήσεων, ωστόσο, σχετίζονταν με απώλεια της νευρικής αναστολής, ιδίως στις ακουστικές περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η απώλεια της διέγερσης και ο εγκέφαλος προσπαθεί να το αντισταθμίσει μειώνοντας την αναστολή, αλλά στη συνέχεια αυτό οδηγεί σε ψευδαισθήσεις.

Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να ακούσετε κάποιον να μιλάει στο ραδιόφωνο, αλλά το σήμα είναι πολύ ασθενές- αν ανεβάσετε την ένταση, η ομιλία είναι πιο δυνατή – αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον θόρυβο του περιβάλλοντος- και έτσι μπορεί να μπερδέψετε αυτό το θόρυβο με την πραγματική ομιλία. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει στα εγκεφαλικά κυκλώματα ενός ασθενή που πάσχει από σχιζοφρένεια.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Ακόμη και η ήπια νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη

Με περισσότερους από 18 μήνες πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 σωματικά και νοητικά. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες…

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια