Ποιες είναι οι συναισθηματικές επιπτώσεις του περιστασιακού σεξ

Στη σύγχρονη κοινωνή υπάρχει η καθιερωμένη αντίληψη που κατατάσσει το περιστασιακό σεξ μεταξύ ενηλίκων σε διάφορες ηλικίες ως κάτι το συνηθισμένο. Για ορισμένα άτομα, είναι ένα συναισθηματικά σημαντικό γεγονός της ζωής τους- για άλλους, απλώς ένα στιγμιότυπο στην καθημερινότητά τους. Είναι αλήθεια, πως αρκετοί άνθρωποι αρέσκονται, πλέον, μόνο στο περιστασιακό σεξ ως την κύρια σεξουαλική τους δραστηριότητα. Το ερώτημα για την ψυχολόγο Rose Wesche και τους συνεργάτες της δεν ήταν αν οι ενήλικες επιδίδονται σε περιστασιακό σεξ, αλλά όταν το κάνουν, αν αυτό αποτελεί θετικό ή αρνητικό γεγονός στη ζωή τους και ποιοι παράγοντες προβλέπουν τη συναισθηματική έκβαση του περιστασιακού σεξ; Για παράδειγμα, αξιολογούν τα δύο φύλα το περιστασιακό σεξ με παρόμοιο τρόπο; Προκειμένου να δωθεί μια απάντηση, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 70 ερευνητικά άρθρα, ώστε να διερευνήσουν εις βάθος τις συναισθηματικές επιπτώσεις του περιστασιακού σεξ.

Υποκειμενικές συναισθηματικές αντιδράσεις

Το κύριο εύρημα ήταν σαφές: «Σε κάθε μελέτη όπου οι ψυχολόγοι εξέτασαν τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών συναισθημάτων, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά συναισθήματα». Δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το μέγεθος αυτής της διαφοράς, αλλά διαπιστώθηκε σταθερά σε όλες σχεδόν τις μελέτες. Αν και η υπεροχή των στοιχείων ήταν θετική, αρνητικές περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις αναφέρθηκαν από πολλά άτομα που είχαν τουλάχιστον μία αρνητική εμπειρία. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ατόμων βίωσαν λύπη, αρνητικά συναισθήματα ή αμηχανία. Έτσι, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει απαραίτητα ότι θα έχει μια θετική σεξουαλική συνεύρεσημε έναν περιστασιακό σύντροφο – αλλά οι πιθανότητες είναι υπέρ του, αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (βλ. παρακάτω). Τούτου λεχθέντος, το καλύτερο σεξ για πολλούς ήταν με τον ερωτικό σύντροφο και όχι με έναν περιστασιακό ερωτικό σύντροφο, ειδικά αν επρόκειτο για έναν άγνωστο.

Συναισθηματική υγεία

Το ζήτημα της αιτιώδους συνάφειας είναι δύσκολο να διαχωριστεί: Το περιστασιακό σεξ αυξάνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος ή απλά ενισχύει την ήδη υψηλή αυτοεκτίμηση και δεν δημιουργοί άγχος γι’αυτό και το προτιμούν; Λίγες είναι οι μελέτες που αξιολογούν αυτό το δίλημμα της σεξουαλικής συμπεριφοράς, επειδή δεν λαμβάνονται πάντα υπόψη τα κίνητρα του εκάστοτε ατόμου (συναισθηματικά, σωματικά, σεξουαλικά) και το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα το περιστασιακό σεξ. Έτσι, οι σαφείς λεπτομέρειες σχετικά με το τι προκαλεί θετικά έναντι αρνητικών αποτελεσμάτων, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Ίσως, κάποια άτομα να επιδίδονται σε περιστασιακό σεξ επειδή είναι μοναχικά ή καταθλιπτικά– άλλα επειδή αισθάνονται ευφορία- και άλλα επειδή άδραξαν την ευκαιρία. Σε προηγούμενες μελέτες, αν και η εμπλοκή σε περιστασιακό σεξ μπορεί να είχε βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική υγεία, υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις ότι ήταν επιζήμια για τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική υγεία του ατόμου.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια