Γιατί αγωνιώδης επίτευξη της ευτυχίας δεν είναι εφικτή

Πρόσφατη έρευνα στο The Journal of Positive Psychology εξέτασε τα παράδοξα αποτελέσματα της αποτίμησης της ευτυχίας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δίνουν μεγάλη αξία στο να αισθάνονται ευτυχισμένοι τείνουν επίσης να αισθάνονται πιεσμένοι να αποφεύγουν αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες, γεγονός που με τη σειρά του συνδέεται με μειωμένη ψυχολογική ευημερία.

Η ευτυχία – μία από τις πιο περιζήτητες αξίες στον δυτικό κόσμο σήμερα – αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικός πυλώνας διαμόρφωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, τις προοπτικές καριέρας και τη συνολική ευημερία του ατόμου. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα αυτού του δυτικού πολιτισμικού ιδεώδους, αποκαλύπτοντας ότι η υψηλή αξία που δίνει κανείς στην ευτυχία του μπορεί, παραδόξως, να οδηγήσει σε δυστυχία.

Ashley Humphrey, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Federation της Αυστραλίας

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν 510 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας Mechanical Turk της Amazon. Ο Humphrey και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτειναν να δίνουν μεγάλη αξία στην ευτυχία, έτειναν επίσης να υποτιμούν τα αρνητικά συναισθήματα, γεγονός που με τη σειρά του σχετιζόταν με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, χαμηλότερη ικανοποίηση και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες που συμφωνούσαν με δηλώσεις όπως «Το πόσο ευτυχισμένος είμαι σε κάθε δεδομένη στιγμή λέει πολλά για το πόσο αξίζει η ζωή μου» ήταν πιο πιθανό να συμφωνούν με δηλώσεις όπως «Έχω την τάση να ασκώ μεγάλη πίεση στον εαυτό μου για να μην αισθάνομαι κατάθλιψη ή άγχος», γεγονός που εξηγούσε εν μέρει τη μειωμένη ψυχολογική τους ευημερία.

Από την άλλη πλευρά, η ιεράρχηση της θετικότητας (η οργάνωση της καθημερινότητας με σκοπό την επίτευξητης ευτυχίας) συσχετίστηκε με βελτιωμένη ψυχολογική ευημερία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για την αγωνιώδη επίτευξη της ευτυχίας, εξηγούνται εν μέρει από μια σχετική τάση υποτίμησης των αρνητικών συναισθημάτων, παρέχοντας στοιχεία ότι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται και χειριζεται τα αρνητικά συναισθήματα παίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα να βιώσει την ευτυχία

Βέβαια, οι ερευνητές δεν μπορούν να εξάγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ένβα άτομο να βιώνει περιόδους κατάθλιψης ή άγχους – να μην μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα και κατά συνέπεια να υποτιμούν πιο έντονα τις αρνητικές συναισθηματικές τους καταστάσεις.

Μία προθύστερη μελέτη,  το 2017, ανέδειξε ότι η πίεση για την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων οδηγούσε μεταγενέστερα σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, μια πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, έδειξε ότι η υψηλή αποτίμηση της ευτυχίας προκαλούσε αυξημένα επίπεδα άγχους μετά  από την εμπειρία μιας αποτυχίας.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Αλκόολ: Κατά πόσο επιδεινώνει την κατάθλιψη – Είναι ικανό να την προκαλέσει

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει κατάθλιψη και, αντίθετα, μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει σε κατάχρηση αλκοόλ; Εάν εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει παλεύετε…

Σχόλια