Γιατί η αυτοεκτίμηση των ανδρών περνάει… από το κρεβάτι;

Nέα δεδομένα ρίχνουν φως για την αυτοεκτίμηση των ανδρών και πως αυτή διαμορφώνεται, μέσω της  σεξουαλική τους επιτυχίας. Tα στοιχεία συλλέχθηκαν, για την εκπόνηση της έρευνας, από δέκα διαφορετικές χώρες παγκοσμίως.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences, όπου οι ερευνητές David P. Schmitt και Peter K. Jonason πως το σκεπτικό της μελέτης βασίστηκε στη θεωρία του κοινωνιομέτρου της αυτοεκτίμησης. Η παραπάνω θεωρία, υποστηρίζει ότι η αυτοεκτίμηση χρησιμεύει ως «μετρητής» που μετρά τον βαθμό στον οποίο κάποιος είναι κοινωνικά αποδεκτός από τους άλλους. Λαμβάνοντας περαιτέρω μια εξελικτική-προσαρμοστική προσέγγιση αυτής της θεωρίας, οι Schmitt και Jonason θεωρούν ότι η αυτοεκτίμηση λειτουργεί ως μέτρο επιτυχίας σε προσαρμοστικές δεξιότητες που είναι σημαντικές για την επιβίωση, όπως η ανάπτυξη ερωτικών επαφών. Η επιτυχία σε τέτοιους τομείς θα πρέπει, επομένως, να οδηγεί σε βελτίωση της αυτοεκτίμησης.

Οι ερευνητές πρότειναν, κατά συνέπεια, ότι η ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Εξήγησαν, επίσης, ότι αυτή η θετική αλληλουχία μεταξύ αυτοεκτίμησης και του αριθμού των προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων, είναι ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, η ικανότητα των ανδρών να διαιωνίσουν το είδος, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού σεξουαλικών συντρόφων. Αντιθέτως, η επιτυχία των γυναικών βασίζεται στην ύπαρξη σεξουαλικών συντρόφων καλύτερης «ποιότητας», οι οποίοι θα επενδύσουν στην ανατροφή των απογόνων.

Οι ερευνητές άντλησαν τα δεδομένα από το International Sexuality Description Project (ISDP), μια παγκόσμια ερευνητική στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες. Συνολικά, περισσότεροι από 16.000 συμμετέχοντες συμμετείχαν σε 10 περιοχές – Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ανατολική Ευρώπη, Δυτική Ευρώπη, Νότια Ευρώπη, Αφρική, Ωκεανία, Ανατολική Ασία, Νότια/Νοτιοανατολική Ασία και Μέση Ανατολή. Εκτός από διάφορες δημογραφικές μετρήσεις, τα ερωτηματολόγια περιλάμβαναν αξιολόγηση της αυτοεκτίμησης και ζητούσαν από τους ερωτηθέντες να δηλώσουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που είχαν τον τελευταίο χρόνο.

Η ανάλυση των δεδομένων, αποκάλυψε ότι σε όλες τις περιοχές πλην δύο, οι άνδρες είχαν υψηλότερη αυτοεκτίμηση από τις γυναίκες. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυτοεκτίμηση των ανδρών σχετιζόταν με τον αριθμό των σεξουαλικών τους συντρόφων. Σύμφωνα με τις εικασίες των ερευνητών, σε όλες τις περιοχές, αυτή η σχέση μεταξύ της αυτοεκτίμησης και των προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων ήταν ισχυρότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. 

Οι Schmitt και Jonason καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον μεταξύ των ανδρών, η επιτυχία στη συλλογή ερωτικών συντρόφων συνδέεται με υψηλότερη αυτοεκτίμηση, η οποία μπορεί να αποτελεί, τόσο την αιτία όσο και τη συνέπεια επιλογής παρτενέρ προκειμένου να αισθανθούν περιζήτητοι.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια