Ποια είναι η ουσία που μπορεί να περιορίσει την κυρίαρχη συμπεριφορά των ψυχοπαθών

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, η ωκυτοκίνη, μια νευροορμόνη που μειώνει το στρες και προάγει τον κοινωνικό δεσμό, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της κυρίαρχης συμπεριφοράς των ψυχοπαθών παραβατών.

Ως ψυχίατρος, στο παρελθόν εργαζόμουν με θύματα οργανωμένης βίας και αντιλήφθηκα το φαινόμενο της δευτερογενούς ψυχοπαθοποίησης σε ασθενείς με τραύμα που πάσχουν από χρόνια ψυχοπαθολογία τραύματος. Η ψυχοπάθεια είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο με ποσοστά επικράτησης 0,5 έως 1% παγκοσμίως.

Ronald J.P. Rijnders, Ψυχίατρος Ιατροδικαστικής

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, τέτοιες συνθήκες ανοίγουν το δρόμο στην οργανωμένη βία που ασκείται από, κυρίως, ψυχοπαθείς, μετά την οποία αυξάνεται η πιθανότητα ψυχο τραυματισμού των θυμάτων. Αυτή η εμπειρία είναι που πρέπει να έχει κανείς επίγνωση τόσο των επιπτώσεων του ψυχοτραύματος όσο και της αντικοινωνικής, ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς.

Η μελέτη συνέκρινε τις επιδόσεις 21 ψυχοπαθητικών ασθενών με 24 μη ψυχοπαθητικά άτομα σε ένα έργο αποστροφής του βλέμματος, το οποίο αξιολογούσε πόσος χρόνος χρειαζόταν για να απομακρύνουν οι συμμετέχοντες το βλέμμα τους από πρόσωπα με ουδέτερη, χαρούμενη ή θυμωμένη έκφραση. Προηγούμενες έρευνες, έχουν δείξει ότι τα άτομα  τείνουν να είναι πιο αργά στο να αποστρέφουν το βλέμμα τους από θυμωμένα πρόσωπα.

Οι ψυχοπαθείς ασθενείς ολοκλήρωσαν το έργο αποστροφής του βλέμματος δύο φορές, μία φορά μετά τη χρήση ενός ρινικού σπρέι που περιείχε ωκυτοκίνη και μία φορά μετά τη χρήση ενός ρινικού σπρέι εικονικού φαρμάκου. Οι μάρτυρες ολοκλήρωσαν το έργο αποστροφής του βλέμματος μόνο μία φορά και δεν χρησιμοποίησαν ρινικό σπρέι.

Οι ασθενείς διέμεναν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία υψίστης ασφαλείας στις Κάτω Χώρες και είχαν συμπληρώσει μια εγκληματολογική συνέντευξη γνωστή ως Hare Psychopathy Checklist-Revised. Οι μη ψυχοπαθείς μάρτυρες, από την άλλη πλευρά, είχαν προσληφθεί από το προσωπικό των νοσοκομείων και είχαν ολοκληρώσει μια μη ιατροδικαστική αξιολόγηση της ψυχοπάθειας.

Ο Rijnders και η ομάδα του εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι οι ψυχοπαθείς ασθενείς (μετά τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου) δεν παρουσίασαν κατά μέσο όρο πιο κυρίαρχη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αποφυγής του βλέμματος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η σοβαρή ψυχοπάθεια σχετιζόταν θετικά με πιο κυρίαρχη συμπεριφορά. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ενδείξεις ότι η εφάπαξ χορήγηση οξυτοκίνης με ρινικό σπρέι μείωσε την κυρίαρχη συμπεριφορά μεταξύ των ασθενών που είχαν υψηλή βαθμολογία στο Hare Psychopathy Checklist-Revised.

Όπως ακριβώς η ψυχοπάθεια αποτελεί βάρος για την κοινωνία, έτσι μπορεί να είναι και η κοινωνικά κυρίαρχη συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι οι κοινωνικά κυρίαρχοι ψυχοπαθείς είναι ένα πρόσθετο βάρος. Η ομάδα των ψυχοπαθών ασθενών στο σύνολό της δεν φάνηκε να σημειώνει πιο κυρίαρχη βαθμολογία σε μια εργασία στον υπολογιστή που μετρά την κυριαρχία από την ομάδα των φυσιολογικών ελέγχων. Αυτό δεν ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, εντός της ομάδας των ψυχοπαθών διαπιστώσαμε ότι όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία ψυχοπάθειας, τόσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό κυριαρχίας. Πράγματι, περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα.

Η ρινική χορήγηση ωκυτοκίνης εξομάλυνε τα χαρακτηριστικά της κυριαρχικής συμπεριφοράς. Αυτό ήταν ένα εντυπωσιακό εύρημα. Οι ερευνητές, σημείωσαν ότι ο μηχανισμός πίσω από την επίδραση της ωκυτοκίνης στα ψυχοπαθητικά άτομα είναι ασαφής και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Revenge porn: Το μακροχρόνιο τραύμα και οι επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των θυμάτων

Το revenge porn, είναι η σεξουαλική κακοποίηση με βάση την εικόνα, μια μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης ή εκφοβισμού που περιλαμβάνει τη δημόσια δημοσίευση μιας προσωπικής εικόνας,…

Σχόλια