Η κάνναβη φαίνεται να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην κινητική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περπατούν. Επειδή η ομιλία είναι μια σύνθετη κινητική δεξιότητα που περιλαμβάνει τον έλεγχο πολλών μυών, οι ερευνητές που συνδέονται με την Ομάδα Νευροφυσιολογίας της Ανθρώπινης Κίνησης έθεσαν ως στόχο να εξετάσουν κατά πόσον η χρήση κάνναβης σχετίζεται με μεταβολές στον συγχρονισμό της ομιλίας, τον φωνητικό έλεγχο και την ποιότητα.
“Η ομιλία είναι ευαίσθητη στην υγεία του εγκεφάλου. Οι αλλαγές που προκύπτουν από τη χρήση ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη συμπεριφορά και τις γνωστικές/κινητικές πράξεις, ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες. Η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Gabrielle Todd επικεντρώνεται στον εντοπισμό των αλλαγών στην κινητική λειτουργία που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση ναρκωτικών”, Adam Vogel καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Νευροεπιστήμης της Ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Adam Vogel, Καθηγητής Νευρολογίας
Η μελέτη συνέκρινε 31 ενήλικες με ιστορικό χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς με 40 ενήλικες χωρίς ιστορικό χρήσης ναρκωτικών. Για να καταγράψουν καλύτερα τον τυπικό πληθυσμό που κάνει χρήση κάνναβης, οι ερευνητές επιστράτευσαν άτομα , τα οποία έκαναν χαμηλή έως μέτρια χρήση κάνναβης. Οι ερευνητές εξασφάλισαν επίσης ότι οι χρήστες κάνναβης δεν είχαν ιστορικό χρήσης οπιοειδών φαρμάκων ή παράνομων διεγερτικών.
«Ελέγξαμε το αλκοόλ και το κάπνισμα τσιγάρων στις ομάδες μας, οπότε οι διαφορές που αναφέραμε δεν είναι αποτέλεσμα αυτών των δύο πτυχών του ομιλητή», σημείωσε ο Vogel.
Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν πέντε δοκιμασίες ομιλίας: έναν μη προετοιμασμένο μονόλογο διάρκειας ενός λεπτού, ένα παρατεταμένο φωνήεν, την επανάληψη του pa-ta-ka όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και καθαρά για 10 δευτερόλεπτα, την εκφώνηση των ημερών της εβδομάδας και την ανάγνωση ενός φωνητικά ισορροπημένου κειμένου. Κάθε εργασία καταγράφηκε και εξετάστηκε αντικειμενικά με τη χρήση ακουστικής ανάλυσης.
Ο Vogel και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι χρήστες κάνναβης, έτειναν να παρουσιάζουν μειωμένη φωνητική ποιότητα με τη μορφή μειωμένης φωνητικής έντασης και αυξημένης φωνητικής προσπάθειας κατά την ανάγνωση του “The Grandfather Passage”.
«Μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στη νευρολογική λειτουργία που προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση κάνναβης και αυτές μπορεί να εκδηλωθούν σε ανεπαίσθητες μεταβολές στην ομιλία. Αυτές οι αλλαγές είναι πιθανότατα μη ανιχνεύσιμες από το ανθρώπινο αυτί, αλλά απαιτούν εξειδικευμένες μεθόδους για τον εντοπισμό των μικρών αλλά ενδεχομένως γνήσιων αλλαγών στην απόδοση», δήλωσε ο Vogel στο PsyPost.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι χρήστες κάνναβης παρήγαγαν ομιλία με μεγαλύτερη μεταβλητότητα στη διάρκεια των παύσεων και ήταν λιγότερο πιθανό να διατηρήσουν σταθερή ένταση των φωνητικών εκφράσεων σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Αλλά αυτές οι διαφορές δεν ήταν πλέον σημαντικές μετά την εφαρμογή μιας στατιστικής διόρθωσης, γνωστής ως προσαρμογή του ποσοστού ψευδούς ανακάλυψης, αφήνοντας ασαφές το κατά πόσον η κάνναβη επηρεάζει ή όχι αυτά τα χαρακτηριστικά της ομιλίας.
Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης προέρχονται από ένα μόνο χρονικό σημείο, καθώς δεν υπήρχε παρακολούθηση μακράς διάρκειας των συμμετεχόντων. Τα παρόντα στοιχεία αφορούν μόνο τις διαφορές μεταξύ των χρηστών και των μη χρηστών κάνναβης τη δεδομένη περίοδο.