Ούτε η πανδημία δεν κατάφερε να εμποδίσει τους εφήβους από τις καταχρήσεις

Παρά τις μειώσεις ρεκόρ στη διαθεσιμότητα αλκοόλ και μαριχουάνας μεταξύ των μαθητών, η χρήση αυτών των ουσιών δεν άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με δύο έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα.

Ο ατμισμός, ωστόσο, δεν παρουσίασε την ίδια εικόνα. Μεταξύ των δύο ερευνών -που διεξήχθησαν από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου και από τις 16 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου- παρατηρήθηκε μείωση της χρήσης κατά τις προηγούμενες 30 ημέρες, μαζί με την αντιληπτή μείωση της προσφοράς συσκευών ατμίσματος, δήλωσαν ο Richard A. Miech, PhD, και οι συνεργάτες του στο Drug and Alcohol Dependence.

“Το περασμένο έτος έφερε δραματικές αλλαγές στη ζωή των εφήβων, καθώς πολλοί έφηβοι παρέμειναν στο σπίτι με τους γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας με πλήρη απασχόληση”, δήλωσε η Nora D. Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών. “Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά αυτή τη μνημειώδη αλλαγή και την αντιληπτή από τους εφήβους μείωση της διαθεσιμότητας της μαριχουάνας και του αλκοόλ, τα ποσοστά χρήσης των ουσιών αυτών παρέμειναν σταθερά. Αυτό δείχνει ότι οι έφηβοι ήταν σε θέση να τις αποκτήσουν παρά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε ηλικία για να τις αγοράσουν νόμιμα”.

Στην πρώτη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της έρευνας Monitoring the Future σε μεγάλο βαθμό πριν από την κήρυξη της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το 86% των μαθητών της 12ης τάξης δήλωσε ότι ήταν “αρκετά εύκολο” ή “πολύ εύκολο” να προμηθευτεί κανείς αλκοόλ, αλλά το ποσοστό αυτό έπεσε στο 62% στη δεύτερη έρευνα. Για τη μαριχουάνα, η επικράτηση αυτού του επιπέδου διαθεσιμότητας ήταν 76% πριν και 59% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφεραν ο Miech του Πανεπιστημίου του Michigan, Ann Arbor, και οι συνεργάτες του.

Η χρήση μαριχουάνας τις τελευταίες 30 ημέρες μειώθηκε από 23% πριν από την πανδημία σε 20% κατά τη διάρκεια της, με τα αντίστοιχα ποσοστά για την κραιπάλη κατά τις τελευταίες 2 εβδομάδες στο 17% και 13%, και καμία από αυτές τις μειώσεις δεν έφτασε σε σημαντικότητα, σημείωσαν.

“Οι έφηβοι μπορεί να ενέτειναν τις προσπάθειες προμήθειας ουσιών, ώστε να συνεχίσουν να κάνουν χρήση ουσιών στα επίπεδα στα οποία έκαναν χρήση στο παρελθόν. Επιπλέον, οι έφηβοι μπορεί να προχωρήσουν σε πιο μοναχική χρήση ουσιών. Οι πολιτικές κοινωνικής απομάκρυνσης μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τη χρήση ουσιών στο βαθμό που οδηγούν σε αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, τα οποία ορισμένοι έφηβοι αντιμετωπίζουν με αυξημένη χρήση ουσιών”, πρότειναν.

Αυτή η υπόθεση δεν ισχύει για το άτμισμα. Η σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας – 73% πριν και 63% κατά τη διάρκεια – συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση του επιπολασμού της χρήσης κατά τις προηγούμενες 30 ημέρες από 24% σε 17%, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία προήλθαν από 3.770 απαντήσεις στην πρώτη δημοσκόπηση και 582 στη δεύτερη.

Στην περίπτωση του ατμίσματος, η μείωση της χρήσης μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη “έκθεση σε δίκτυα συνομηλίκων που κάνουν χρήση ουσιών… και σε ενήλικες που παρέχουν ευκαιρίες στους νέους να αρχίσουν και να συνεχίσουν τη χρήση ουσιών”, ανέφερε ο Miech.

Διαβάστε ακόμη

Αλκόολ: Κατά πόσο επιδεινώνει την κατάθλιψη – Είναι ικανό να την προκαλέσει

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει κατάθλιψη και, αντίθετα, μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει σε κατάχρηση αλκοόλ; Εάν εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει παλεύετε…

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για τους πλήρως εμβολιασμένους με διαταραχές χρήσης ουσιών

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες με διαταραχές από χρήση ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη, κοκαΐνη, οπιοειδή κ.ά.) αντιμετωπίζουν χαμηλό μεν αλλά περίπου διπλάσιο -σε σχέση με τον γενικό…

Ακόμη και η ήπια νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη

Με περισσότερους από 18 μήνες πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 σωματικά και νοητικά. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες…

Σχόλια