Βλάβη του προμετωπιαίου φλοιού μπορεί να επιδρά αρνητικά στην ορθή λήψη αποφάσεων

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cortex δίνει στοιχεία γιαμια περιοχή του εγκεφάλου γνωστή ως κοιλιακά προμετωπιαίος φλοιός , ο οποίος συμβάλλει στις γνωστικές προκαταλήψεις κατά τη λήψη αποφάσεων. Τα άτομα με βλάβη σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου εμφανίζουν συχνά αλλαγές στην προσωπικότητα και την κοινωνική συμπεριφορά. Όμως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βλάβη του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο ορθολογικούς υπό ορισμένες συνθήκες.

Στην κλινική, οι ασθενείς συχνά αγνοούν εντελώς ότι έχουν βλάβη στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, και όμως οι φίλοι και η οικογένεια αναφέρουν ανεπαίσθητες αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης.

Sanjay Manohar, Νευρολόγος

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν ασθενείς που είχαν βλάβες στον προμετωπιαίο φλοιό ως αποτέλεσμα εγκεφαλικής αιμορραγίας. Το δείγμα περιελάμβανε έναν ασθενή (που ονομάστηκε “MJ”) με αμφοτερόπλευρες βλάβες του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού, 16 ασθενείς με βλάβες του μέσου μετωπιαίου λοβού και 33 υγιείς μάρτυρες που αντιστοιχούσαν στην ηλικία τους.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια εργασία τυχερών παιχνιδιών στην οποία τους δόθηκε η εντολή να επιλέξουν ένα από δύο χρώματα που εμφανίζονταν σε μια οθόνη υπολογιστή και στη συνέχεια να στοιχηματίσουν χρήματα για την επιλογή που είχαν κάνει. Κάθε χρώμα συσχετιζόταν με μια πιθανότητα να κερδίσουν ή να χάσουν όσο και αν είχαν ποντάρει, και οι πιθανότητες κάθε χρώματος άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά οι συμμετέχοντες δεν ενημερώθηκαν ρητά για το ποιες ήταν οι πιθανότητες. Αντ’ αυτού, έπρεπε να δίνουν προσοχή στο αποτέλεσμα κάθε στοιχήματος και να μαθαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Ο MJ ξεπέρασε όλους τους άλλους που δοκιμάστηκαν, κερδίζοντας συνολικά 114 λίρες. Η ομάδα ελέγχου κέρδισε κατά μέσο όρο 13,97 λίρες, ενώ οι ασθενείς με μονόπλευρες βλάβες κέρδισαν κατά μέσο όρο 8,24 λίρες. Σε σύγκριση με τους άλλους συμμετέχοντες, ο MJ είχε περισσότερες νίκες όταν πόνταρε υψηλά, “γεγονός που υποδηλώνει ότι ο στρατηγικός στοιχηματισμός ήταν υπεύθυνος για τα πολύ υψηλά κέρδη του”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να επαναλαμβάνουν την επιλογή τους μετά τη νίκη, μια γνωστική προκατάληψη γνωστή ως πλάνη του “καυτού χεριού”, αλλά ο MJ επηρεάστηκε λιγότερο από το προηγούμενο ιστορικό του στοιχήματος.

Όταν μια μικρή περιοχή στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου έχει υποστεί βλάβη, οι ασθενείς ήταν λιγότερο προκατειλημμένοι από το παρελθόν και από πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει αλλά δεν το έκαναν. Υποδηλώνουμε ότι οι προκαταλήψεις μας, αντί να προκύπτουν από ελλείμματα, κατασκευάζονται ενεργά από αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου

Τα ευρήματα συμφωνούν με μερικές προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έχουν παράσχει ενδείξεις ότι η βλάβη του μέσου προμετωπιαίου φλοιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ορισμένων γνωστικών προκαταλήψεων. Αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις και οι συμπεριφορές γίνονται πιο ορθολογιστικές μετά από μια τέτοια εγκεφαλική βλάβη», σημείωσαν οι ερευνητές. «Είναι σαφές ότι, αν και κατάφερε να συνεχίσει να εργάζεται σε μια απαιτητική εργασία, ο ασθενής MJ παρουσίασε ενδείξεις δυσλειτουργίας στην κοινωνική νόηση και σε ορισμένες πτυχές της λήψης αποφάσεων και της κρίσης στην καθημερινή ζωή».

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια