Σκοτεινή Τριάδα της Προσωπικότητας: Που διαφέρουν – Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Το 2002, οι ψυχολόγοι Delroy Paulhus και Kevin M. Williams εντόπισαν μια τριάδα τύπων προσωπικότητας που αναγνωρίζονται ευρέως ως παθολογικοί, αλλά δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της διαταραχής προσωπικότητας ή της παθολογίας του Άξονα Ι. Επειδή αυτό το σύνολο τύπων προσωπικότητας περιλαμβάνει την ψυχοπάθεια, τον μακιαβελισμό και τον ναρκισσισμό, ορίστηκε ως η Σκοτεινή Τριάδα. Οι άνθρωποι με οποιοδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια για ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν κακό. Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά

Πώς διαφέρουν οι προσωπικότητες της Σκοτεινής Τριάδας

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την έκφραση της προσωπικότητας της Σκοτεινής Τριάδας, πρέπει να διακρίνουμε τους τρεις ξεχωριστούς τύπους της μεταξύ τους. Πρώτον, οι ναρκισσιστές -με τη δημοφιλή έννοια- αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτό που θα περιμένατε: Είναι ματαιόδοξοι, μεγαλοπρεπείς, δικαιωματικοί και διαθέτουν μια αδικαιολόγητη αίσθηση ανωτερότητας. Αντίθετα, οι Μακιαβελικοί είναι κυρίως χειριστικοί κ και συχνά επιδιώκουν την αυτοϊκανοποίηση εις βάρος των άλλων. Το χειρότερο από όλα, οι ψυχοπαθητικοί τύποι προσωπικότητας – που μερικές φορές αποκαλούνται κοινωνιοπαθητικοί ή αντικοινωνικοί – χαρακτηρίζονται από ανάλγητη, ανελέητη παρορμητικότητα και σχεδόν πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης. Και οι τρεις αυτές προσωπικότητες, σύμφωνα με την Darlene Lancer στο Psychology Today, τείνουν να “δρουν επιθετικά από ιδιοτέλεια” και θα “παραβιάσουν τους κοινωνικούς κανόνες και τις ηθικές αξίες” λέγοντας ψέματα, εξαπατώντας, κλέβοντας και εκφοβίζοντας με τον τρόπο τους για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Οι τρεις υπότυποι της Σκοτεινής Τριάδας διαφέρουν επίσης με τρόπους που η ψυχολογική έρευνα έχει απομονώσει. Σύμφωνα με τους Paulhus & Williams (2002), ο μόνος παράγοντας προσωπικότητας Big Five που ήταν κοινός και στους τρεις υπότυπους ήταν η έλλειψη «συμφωνίας». Οι υποκλινικοί ψυχοπαθείς ξεχωρίζουν από τους άλλους δύο τύπους, καθώς είναι οι λιγότερο νευρωτικοί – δηλαδή, λιγότερο επιρρεπείς σε αισθήματα ανησυχίας ή ενοχής. Αυτό έχει κάποιο νόημα, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος των κοινωνιοπαθών έχει βρεθεί ότι παρουσιάζει λιγότερες συνδέσεις μεταξύ των νευρολογικών περιοχών από τις οποίες προέρχεται το άγχος (σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο Madison). Οι ψυχοπαθείς, καθώς και οι μακιαβελικοί, εμφάνισαν χαμηλή ευσυνειδησία (δηλαδή δεν φαίνεται να αισθάνονται καμία επιθυμία να «κάνουν το σωστό»), ενώ οι ναρκισσιστές εμφάνισαν γενικά την αναμενόμενη τάση για αυτοενίσχυση.

Τι να κάνετε αν είστε σε σχέση με μια προσωπικότητα της Σκοτεινής Τριάδας

Απομακρυνθείτε, σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Paul Hokemeyer, Ph.D. Μπορεί αρχικά να πιστεύετε ότι κάνετε τη γνωριμία με έναν χαρισματικό, γοητευτικό νέο φίλο, αλλά οι άνθρωποι με προσωπικότητες της Σκοτεινής Τριάδας δεν μπορούν να διατηρήσουν για πολύ αυτή την τόσο καλύ εντύπωση. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η νέα σας γνωριμία μιλάει συχνά για θυματοποίηση από άλλους- μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ανησυχητικές ασυνέπειες στις ιστορίες που διηγείται. Ή μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι εξυπηρετείτε τη χρόνια ανάγκη τους για επιβεβαίωση.

Αν και όταν καταλήξετε να έρθετε κοντά με τέτοιο άνθρωπο, φροντίστε να διατηρήσετε εναλλακτικές πηγές υποστήριξης στη ζωή σας (όπως άλλους στενούς φίλους, μέλη της οικογένειας ή έναν έμπιστο θεραπευτή). Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να απομονωθεί. Όπως λέει ο Hokemeyer, οι άνθρωποι με προσωπικότητες της Σκοτεινής Τριάδας δεν είναι πιθανό να αλλάξουν πολύ καθώς μεγαλώνουν, οπότε ίσως χρειαστεί να βάλετε ένα ξεκάθαρο τέλος στη σχέση. Αν χρειαστεί να διακόψετε μια τέτοια σχέση, αναζητήστε υποστήριξη από ανθρώπους που δεν σας χειραγωγούν ή δεν σας ελέγχουν, ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε και να υπερασπιστείτε την αίσθηση της αυτοκυριαρχίας σας.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια