Η τρυφερότητα των γονιών αποτρέπει την εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς

Νέα έρευνα αναδεικνύει ότι η τρυφερότητα που λαμβάνει ένα παιδί από τον γονιό του, προστατεύει από την ανάπτυξη ψυχοπαθητικών συμπτωμάτων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικής εγκληματικής δραστηριότητας. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Child and Family Studies.

«Με ενδιέφεραν οι προστατευτικοί παράγοντες για την ψυχοπάθεια, καθώς είχαν αγνοηθεί στο παρελθόν. Η γονική μέριμνα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και στην ψυχοκοινωνική τους υγεία. Για τους λόγους αυτούς, άρχισα να ενδιαφέρομαι για το θέμα αυτό».

Heidi Backman, PhD στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη Pathways to Desistance, μια διαχρονική μελέτη για ανήλικους παραβάτες. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.354 νέοι, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής στην κομητεία Philadelphia της Πενσυλβάνια. Οι νεαροί, κυρίως άνδρες, συμπλήρωσαν διάφορες ψυχολογικές αξιολογήσεις οκτώ φορές κατά τη διάρκεια τεσσεράμισι ετών, συμπεριλαμβανομένης της απογραφής ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών των νέων (Youth Psychopathic Traits Inventory).

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν σχετικά πιο υποστηρικτικούς και περιποιητικούς γονείς, έτειναν να έχουν λιγότερα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Ομοίως, όσοι ανέφεραν ότι βίωναν περισσότερη εχθρότητα από τους γονείς τους, είχαν την τάση να έχουν περισσότερα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Η αυξημένη γονική εχθρότητα και η χαμηλότερη ζεστασιά –ιδιαίτερα από μέρους της μητέρας- είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι “οι γονικές συμπεριφορές έχουν σημασία όχι μόνο στην παιδική ηλικία αλλά και στην εφηβεία”, δήλωσε ο Backman στο PsyPost. “Παρόλο που η ανάπτυξη των εφήβων είχε πάει προς μια δυσμενή κατεύθυνση, η γονική ζεστασιά μπορεί ακόμα να τους προστατεύει από τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και την αντικοινωνική συμπεριφορά”.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν οι έφηβοι με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά προκαλούσαν εχθρικές αντιδράσεις από τους γονείς τους, παρά αν οι εχθρικές αντιδράσεις των γονέων οδηγούσαν σε αύξηση των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις πιθανές αιτιώδεις συσχετίσεις, χρησιμοποιήσαμε μια ενδοατομική μέθοδο στη μελέτη μας. Προσαρμόζει όλους τους συγχυτικούς παράγοντες που δεν αλλάζουν εντός των ατόμων, λαμβάνοντας έτσι υπόψη όλες τις χρονικά αμετάβλητες, μεταξύ των ατόμων διαφορές

Όμως, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι «οι γονικές πρακτικές δεν αποτελούν αντίδραση στα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά στην εφηβεία, διότι η αντίστροφη σχέση των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών που προβλέπουν τη μεταγενέστερη αποδοχή από τους γονείς δεν υποστηρίχθηκε σε αυτή τη μελέτη σε ατομικό επίπεδο».

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με ορισμένες πρώιμες έρευνες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ζεστασιάς από τους γονείς, συνδέονται με την ανάπτυξη ψυχρότητας στην ενήλικη ζωή.

Παρόλα αυτά, ο Backman δήλωσε στο PsyPost ότι τα ευρήματα θα πρέπει να «ερμηνεύονται προσεκτικά». Παρόλο που ορισμένες γονικές πρακτικές προβλέπουν την ανάπτυξη ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η εχθρική γονική συμπεριφορά προκαλεί εγκληματικότητα – και αν είναι η αιτία, σίγουρα δεν αποτελεί τη μόνη.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια