Μια νέα μελέτη της Northwestern Medicine βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν πώς η νευρική δυσλειτουργία σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε εμμονικές και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που μοιάζουν πολύ με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ).
Τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ποντίκια, υπάρχει ένα κύκλωμα στον εγκέφαλο που ονομάζεται κορτικοστριαδική σύνδεση και ρυθμίζει τις συνήθεις και επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι συναπτικοί υποδοχείς είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη αυτού του εγκεφαλικού κυκλώματος. Εάν αυτοί οι υποδοχείς εξαλειφθούν στα ποντίκια, αυτά παρουσιάζουν εμμονική συμπεριφορά, όπως υπερβολική περιποίηση.
Πρόκειται για τα πρώτα ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τη βιολογική βάση για το πώς αυτά τα γονίδια που κωδικοποιούν αυτούς τους υποδοχείς μπορεί να επηρεάζουν τις εμμονικές ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές στους ανθρώπους. Αποδεικνύοντας ότι αυτοί οι υποδοχείς έχουν αυτόν τον ρόλο στην ανάπτυξη, οι ερευνητές στη συνέχεια θα έχουν έναν στόχο για την ανάπτυξη θεραπειών για την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.
“Οι παραλλαγές στα γονίδια αυτών των υποδοχέων σχετίζονται με ανθρώπινες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός και οι νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η ΙΨΔ. Τα άτομα με ΙΨΔ είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν ανωμαλίες στη λειτουργία των κορτικοστριαδικών κυκλωμάτων”.
Anis Contractor, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Cell Reports. Τα ευρήματα ρίχνουν φως στη σημασία αυτών των υποδοχέων στη διαμόρφωση των κορτικοστριαδικών κυκλωμάτων, δήλωσε ο Contractor
Πολλές μελέτες έχουν βρει μεταλλάξεις στα γονίδια των καϊνικών υποδοχέων που σχετίζονται με την ΙΨΔ ή άλλες νευροψυχιατρικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές στον άνθρωπο”, δήλωσε ο Contractor, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας στο Weinberg College of Arts and Sciences στο Northwestern. “Πιστεύω ότι η μελέτη μας, η οποία διαπίστωσε ότι ένα ποντίκι με στοχευμένες μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια παρουσίασε συμπεριφορές που μοιάζουν με την ΙΨΔ, συμβάλλει στην υποστήριξη των τρεχουσών γενετικών μελετών για τις νευροψυχιατρικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές στον άνθρωπο.
Τα χαρακτηριστικά της ΙΨΔ που παρουσίασαν τα ποντίκια της μελέτης περιλάμβαναν υπερβολική περιποίηση, συνεχές σκάψιμο και συνεχή αποτυχία σε μια απλή δοκιμασία εναλλασσόμενης επιλογής σε λαβύρινθο.