Ο χορός ως μέσο θεραπείας των ψυχιατρικών συμπτωμάτων

Οι παρεμβάσεις που προσφέρουν στοιχεία της σωματικής δραστηριότητας και δημιουργικότητας, σε μια εποχή που τα παιδιά και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, μπορούν να είναι ευεργετικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας . Οι δημιουργικές τέχνες που βασίζονται στην κίνηση, μπορεί να είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση όχι μόνο των συναισθηματικών αλλά και των σωματικών πτυχών της ψυχικής ασθένειας, όπως ο πόνος και η κόπωση. Αυτοί οι παράγοντες συχνά συμβάλλουν στη σημαντική δυσφορία και δυσλειτουργία που ωθούν τα άτομα να αναζητήσουν φροντίδα.

Γιατί χοροθεραπεία και κινησιοθεραπεία;

Η κίνηση του σώματος από μόνη της είναι γνωστό ότι έχει πληθώρα οφελών – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αντιλαμβανόμενου στρες, της μείωσης της φλεγμονής στο σώμα και ακόμη και της προαγωγής της υγείας του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές κατανοούν ότι η πλειονότητα της καθημερινής μας επικοινωνίας είναι μη λεκτική και οι τραυματικές αναμνήσεις κωδικοποιούνται, ή αποθηκεύονται, σε μη λεκτικά τμήματα του εγκεφάλου. Είναι γνωστό, επίσης, ότι το στρες και το τραύμα ζουν στο σώμα. Έτσι, είναι λογικό ότι, μέσω καθοδηγούμενων πρακτικών, η κίνηση μπορεί να αξιοποιηθεί για να αφηγηθεί ιστορίες, να ενσωματώσει και να απελευθερώσει συναισθήματα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να «προχωρήσουν» μπροστά.

Οι συνεδρίες χορού και κινησιοθεραπείας δίνουν έμφαση στην προώθηση της δημιουργικότητας και της προσαρμοστικότητας, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία, αυτορρύθμιση και αυτοκαθοδήγηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να τις αντιμετωπίζουν μπορεί να έχουν διαρκή αντίκτυπο στην υγεία τους μέχρι την ενηλικίωση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Child Mind για την ψυχική υγεία των παιδιών, το 80% των παιδιών με αγχώδεις διαταραχές δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εμπόδια όπως η διαθεσιμότητα και η πολιτισμική παιδεία των κλινικών, το κόστος και η προσβασιμότητα, καθώς και το στίγμα που περιβάλλει τις καταστάσεις ψυχικής υγείας και τη θεραπεία.

Διαπιστώνουμε ότι η θεραπεία χορού και κίνησης και άλλα ομαδικά προγράμματα συμπεριφορικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη σημαντικών κενών. Για παράδειγμα, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με υπηρεσίες που ήδη λαμβάνουν οι άνθρωποι. Και μπορούν να παρέχουν μια προσιτή και οικονομικά προσιτή επιλογή σε σχολικές και κοινοτικές εγκαταστάσεις. Η χοροθεραπεία και η κινησιοθεραπεία μπορούν επίσης να εμφυσήσουν δεξιότητες αντιμετώπισης και τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες, αφού μάθουν, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

Αλλά λειτουργεί;

Οι έρευνές μας και οι έρευνες άλλων δείχνουν ότι η χοροθεραπεία και η κινησιοθεραπεία μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση αυτοεκτίμησης των παιδιών, να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους και να τα ενδυναμώσουν ώστε να ξεπερνούν τα εμπόδια.

Όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, έτσι και η χοροθεραπεία και η κινησιοθεραπεία εστιάζει στη βαθιά αναπνοή μέσω του διαφράγματος. Αυτή η σκόπιμη αναπνευστική κίνηση πιέζει σωματικά και ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο είναι ένα μεγάλο νεύρο που συντονίζει μια σειρά από βιολογικές διεργασίες στο σώμα. Όταν εργάζομαι με παιδιά, ονομάζω αυτή τη μορφή αναπνοής και ενεργοποίησης του νεύρου «υπερδύναμη» τους. Όποτε χρειάζονται να ηρεμήσουν, μπορούν να πάρουν μια βαθιά ανάσα και ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό τους νεύρο, μπορούν να φέρουν το σώμα τους σε μια πιο ξεκούραστη και λιγότερο αντιδραστική κατάσταση.

Μια ανάλυση 23 κλινικών ερευνητικών μελετών, έδειξε ότι η χοροθεραπεία και η κινησιοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και κατάλληλη μέθοδος για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους ασθενείς που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων – συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών ασθενών και εκείνων με αναπτυξιακές διαταραχές. Και τόσο για τα υγιή άτομα όσο και για τους ασθενείς, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χοροθεραπεία και η κινησιοθεραπεία ήταν πιο αποτελεσματική για τη μείωση της σοβαρότητας του άγχους σε σύγκριση με άλλα συμπτώματα. Η έρευνα της ομάδας μας έχει επίσης δείξει ότι υπόσχεται τα οφέλη της χοροθεραπείας και της κινησιοθεραπείας στη μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες και του άγχους σε νέους που μετεγκαθίστανται ως πρόσφυγες.

Ίσως τα πιο ελπιδοφόρα στοιχεία για τη χοροθεραπεία και την κινησιοθεραπεία δεν είναι, μόνο η φυσική αποκατάσταση, αλλά η ψυχική γαλήνη. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά απελευθερώνουν την ενέργειά τους και ό,τι προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια