Σεξουαλικός προσανατολισμός: Κατά πόσο επηρεάζει τα «σκοτεινά» σημεία του χαρακτήρα μας – Νέα έρευνα εξηγεί

Νέα έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η σεξουαλική έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, εξελίχθηκε ως συνέπεια της αυξημένης κοινωνικότητας στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences, χρησιμοποίησε στοιχεία από μια διεθνή έρευνα με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες για να εξετάσει πώς τα σκοτεινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονται με διάφορες εκδηλώσεις της σεξουαλικότητας. Τα δεδομένα έδωσαν στους ερευνητές την ευκαιρία να ελέγξουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με την εξέλιξη των σεξουαλικών προσανατολισμών.

«Ειδικότερα, μας ενδιέφερε να ελέγξουμε την υπόθεση της προκοινωνικότητας του Brian Hare, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένη από το έργο του για τη συμπεριφορά των χιμπατζίδων”, εξήγησε ο ερευνητής Peter Karl Jonason, αναπληρωτής καθηγητής ψυχομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα.

Ο Hare και οι συνεργάτες του έχουν προτείνει ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να έχει εξελιχθεί ως αποτέλεσμα της αυξημένης κοινωνικότητας στους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι τόσο η συνουσία του ίδιου όσο και του αντίθετου φύλου παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική σύνδεση των χιμπατζίδων.

Ο Jonason και ο συνάδελφός του, Severi Luoto, εξέτασαν επίσης την υπόθεση της αλλαγής φύλου, η οποία υποστηρίζει ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες τείνουν να έχουν προσωπικότητες που μοιάζουν περισσότερο με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες και ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες τείνουν να έχουν προσωπικότητες που μοιάζουν περισσότερο με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Από το σύνολο του δείγματος, 3.675 προσδιορίστηκαν ως ετεροφυλόφιλοι, 115 ως ομοφυλόφιλοι, 233 ως αμφιφυλόφιλοι και 34 ως “άλλοι”. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα επιστημονικό ερωτηματολόγιο γνωστό ως Dark Triad Dirty Dozen, το οποίο μετρά τα μακιαβελικά, ψυχοπαθητικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Όμως, αντίθετα με την υπόθεση της προκοινωνικότητας, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι τα μη ετεροφυλόφιλα άτομα έτειναν να έχουν λιγότερα από αυτά τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι, συνολικά, οι αμφιφυλόφιλοι και οι ομοφυλόφιλοι συμμετέχοντες έτειναν να είναι ελαφρώς πιο μακιαβελικοί από τους ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα παρείχαν μόνο περιορισμένη υποστήριξη για την υπόθεση της αλλαγής φύλου. Δεδομένου ότι οι άνδρες τείνουν να σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία στις μετρήσεις της Σκοτεινής Τριάδας σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι μη ετεροφυλόφιλες γυναίκες θα έπρεπε να έχουν σημειώσει υψηλότερη βαθμολογία από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες και οι μη ετεροφυλόφιλοι άνδρες θα έπρεπε να έχουν σημειώσει χαμηλότερη βαθμολογία από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Μεταξύ των γυναικών συμμετεχόντων, οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες έτειναν να έχουν ελαφρώς πιο μακιαβελικά, ψυχοπαθητικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες διαπίστωσαν υψηλότερα επίπεδα σκοτεινών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας μεταξύ των αμφιφυλόφιλων φοιτητριών σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες και ομοφυλόφιλες συμφοιτήτριες τους.

Όμως η τρέχουσα μελέτη δεν διαπίστωσε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών και ετεροφυλόφιλων ανδρών ή μεταξύ ομοφυλόφιλων γυναικών και ετεροφυλόφιλων γυναικών.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο συνεπή με ένα μοντέλο ιστορίας της ζωής ή/και με παρατηρήσεις σχετικά με το στρες των μειονοτήτων, υποδηλώνοντας ότι με μεγαλύτερη βιωμένη σκληρότητα των σεξουαλικών μειονοτήτων (δηλαδή των μη ετεροφυλόφιλων), η ενασχόληση με προσεγγίσεις των χαρακτηριστικών της Σκοτεινής Τριάδας στη ζωή μπορεί να βοηθήσει τους μη ετεροφυλόφιλους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς, να αποφύγουν τον εντοπισμό και να πάρουν αυτό που θέλουν από τη ζωή τους”, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη θεωρία της ιστορίας της ζωής, οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μπορούν να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά του ατόμου απέναντι στις σχέσεις και τη ζωή γενικότερα. Όσοι αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες παιδικές ηλικίες αναπτύσσουν μια γρήγορη στρατηγική ζωής που δίνει έμφαση στις ανασφαλείς προσκολλήσεις, την άμεση ικανοποίηση και τις επικίνδυνες συμπεριφορές. Όσοι έχουν μια πιο σταθερή παιδική ηλικία, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσουν μια αργή στρατηγική ζωής που δίνει έμφαση στους μακροπρόθεσμους στόχους, στις μεγαλύτερες επενδύσεις και στη μειωμένη επιθετικότητα.

Ωστόσο, ο Jonason σημείωσε ότι η μελέτη περιορίστηκε από το γεγονός ότι είχε εξαιρετικά μειωμένο αριθμό μη ετεροφυλόφιλων ατόμων, το οποίο, αν και λογικό, μπορεί να οδηγήσει σε μεροληπτικές εκτιμήσεις των χαρακτηριστικών της Σκοτεινής Τριάδας.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια