Πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychology & Sexuality υποδηλώνουν ότι οι άνδρες που κάνουν catcall, δεν γνωρίζουν πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται αυτήν την προσέγγιση ως παρενόχληση. Πιο συγκεκριμένα,  οι περισσότεροι άνδρες που κάνουν catcall το κάνουν για να φλερτάρουν με τις γυναίκες και πολλοί από αυτούς ελπίζουν οι γυναίκες να τους το ανταποδώσουν με ένα χαμόγελο. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι που έκαναν catcall σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στην σεξιοστική συμπεριφορά, στην ανδρική υπεροχή, και στην ανοχή της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το catcalling είναι μια μορφή παρενόχλησης στο δρόμο, που συνήθως περιλαμβάνει έναν άνδρα που απευθύνει ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια, χειρονομίες ή σφυρίγματα προς μια άγνωστη γυναίκα. Τα catcalls συνήθως εφιστούν την προσοχή στη φυσική εμφάνιση μιας γυναίκας, ενισχύοντας την αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι σεξουαλικά αντικείμενα. Μελέτες έχουν ρίξει φως στο βαθμό που αυτές οι συναντήσεις επηρεάζουν αρνητικά τα θύματα, με σωματικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα και ναυτία, και συναισθηματικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν αμηχανία, αδυναμία και φόβο.

Οι ερευνητές Kari A. Walton και Cory L. Pedersen υποστηρίζουν ότι η μείωση του catcalling απαιτεί την κατανόηση του τύπου των ανδρών που εμπλέκονται στη συμπεριφορά αυτή, ένα θέμα που έχει τύχει ελάχιστης ερευνητικής προσοχής. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη για να διερευνήσουν τα κίνητρα για το catcalling και να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους άνδρες που κάνουν catcalling από εκείνους που δεν το κάνουν.

Οι Walton και Pedersen διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα σε 258 ετεροφυλόφιλους άνδρες ηλικίας 16 έως 75 ετών. Στους άνδρες παρουσιάστηκαν έξι στοιχεία που περιέγραφαν διαφορετικούς τύπους συμπεριφοράς catcalling (π.χ. φλερτ σε μια ελκυστική άγνωστη γυναίκα, φώναγμα σε μια άγνωστη γυναίκα με παράλληλη προσέλκυση της προσοχής στη φυσική της εμφάνιση). Οι άνδρες κλήθηκαν να δηλώσουν αν είχαν εμπλακεί σε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Στους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι είχαν εμπλακεί σε μία ή περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές catcalling, τέθηκαν στη συνέχεια μια σειρά από ερωτήσεις παρακολούθησης που αφορούσαν το πόσο συχνά έκαναν catcalling, τους λόγους για τους οποίους το έκαναν και τις αντιδράσεις που ήλπιζαν ότι θα προκαλούσε στις γυναίκες.

Για την πλεινότητα των ανδρών το catcalling είναι κάτι φυσιολογικό

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι περίπου το 33% των ανδρών επιδίδονταν σε catcalling. Κατά την εξέταση των λόγων για τους οποίους οι άνδρες αυτοί επιδίδονταν σε catcalling, φάνηκε ότι η πλειονότητά τους δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στις γυναίκες.

Οι λόγοι που επιδίσονταν συχνότερα για το catcalling ήταν:

  • Για να δείξω ότι μου αρέσει η γυναίκα» (85%)
  • Για να δείξω το σεξουαλικό μου ενδιαφέρον για τη γυναίκα” (83%)
  • Επειδή αυτός είναι ένας φυσιολογικός τρόπος φλερτ” (73%)

Τα λιγότερο συχνά υποστηριζόμενα κίνητρα ήταν εκείνα που είχαν τις ρίζες τους στον μισογυνισμό. Για παράδειγμα, το 7% υποστήριξε το κίνητρο δεν μου αρέσει ο φεμινισμός και αυτή η συμπεριφορά είναι ένας τρόπος «να τιμωρούνται οι γυναίκες επειδή προσπαθούν να εξουσιάσουν τους άνδρες», και το 6% υποστήριξε το κίνητρο «για να κάνω τη γυναίκα να νιώσει αμήχανα». 

Οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που ήλπιζαν να προκαλέσουν οι άνδρες ήταν φιλικές ή φλερτ, με το 85% να δηλώνει ότι ελπίζει ότι η γυναίκα θα χαμογελάσει, το 81% ότι η γυναίκα θα φλερτάρει, το 78% ότι θα εμπλακεί σε συζήτηση και το 73% ότι θα αισθανθεί κολακευμένη. Αντίθετα, λιγότεροι άνδρες αναζητούσαν αρνητικές αντιδράσεις, για παράδειγμα, με το 12% να ελπίζει ότι η γυναίκα θα σοκαριστεί, το 9% να εκφοβιστεί, το 5% να νιώσει θυμό και το 5% να νιώσει φόβο.

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι, ενώ η συμπεριφορά του catcalling υποκινείται σκόπιμα από μισογυνιστικές ιδεολογίες σε ορισμένους άνδρες, η πλειονότητα δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει βλάβη ή αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα»

Walton και Pedersen

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνδρες που έκαναν catcalling, επέδειξαν περισσότερο σεξισμό, υψηλότερο αυτοπροσδιοριζόμενο παραδοσιακά συντηρητικό ανδρισμό και μεγαλύτερη ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν το έκαναν. Επίσης, σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στον προσανατολισμό της κοινωνικής κυριαρχίας, μια ιδεολογία που υποστηρίζει μια αντι-ισονομική ιεραρχία όπου ορισμένες κοινωνικές ομάδες κυριαρχούν έναντι άλλων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ορισμένοι ερωτηθέντες μπορεί να έχουν παρεξηγήσει το catcalling, ως ειλικρινείς προσπάθειες κολακείας και κατά συνέπεια να έχουν χαρακτηριστεί λανθασμένα ως catcallers. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να έχουν υπερεκτιμήσει τον αριθμό των ανδρών που έχουν καλές προθέσεις όταν κάνουν catcalling και να έχουν υποτιμήσει τη διάκριση μεταξύ αυτών που θέλουν απλώς να φλερτάρουν με αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν φόβο σε μία γυναίκα.

Αφήστε μια απάντηση