Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κρατούν χειρόγραφες σημειώσεις

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι άνθρωποι έστελναν τακτικά χειρόγραφες ευχαριστήριες κάρτες και άφηναν σημειώματα δίπλα στο ψυγείο. Σήμερα, είναι πολύ πιο πιθανό να λάμβάνετε μηνύματα μέσω smartphones ή άλλων gadgets, που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά σας. 

Βέβαια, οι χειρόγραφες σημειώσεις έχουν πολλά οφέλη τόσο για τους ενήλικες, αλλά κυρίως για τα μικρά παιδιά. 

Τα παιδιά θυμούνται περισσότερα όταν κρατούν χειρόγραφες σημειώσεις

Κατά τη διάρκεια μιας νέας μελέτης, ερευνητές στη Νορβηγία κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που παρακολουθεί τα εγκεφαλικά κύματα. Δώδεκα νέοι ενήλικες (στις αρχές της εικοσαετίας τους) και δώδεκα παιδιά (περίπου 12 ετών) συμμετείχαν, φορώντας ένα σκούφο με πάνω από 250 ηλεκτρόδια για 45 λεπτά, ενώ έγραφαν με το χέρι ή πληκτρολογούσαν σε πληκτρολόγιο.

Οι εγκεφαλικές σαρώσεις, έδειξαν ότι ο εγκέφαλός τους ήταν πολύ πιο ενεργός όταν έγραφαν με το χέρι. Τα ανθρώπινα όντα εξελίχθηκαν μαθαίνοντας μέσω των αισθήσεων -όσο περισσότερες αισθήσεις, τόσο το καλύτερο. Οι αισθήσεις ενεργοποιούνται όταν πιέζεται το στυλό στο χαρτί, με τη θέα των γραμμάτων ακόμα και με τον ήχο του χαρτιού. Ως, εκ τούτου, το πληκτρολόγιο δεν προκαλέι τόσο έντονη εγκεφαλική διέγερση. 

Σε ξεχωριστή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της γραφής σε 42 ενήλικες που μάθαιναν το αραβικό αλφάβητο.

Όλοι είδαν βίντεο με τα γράμματα που γράφονταν ενώ άκουγαν τα ονόματά τους. Μια ομάδα είδε επίσης ένα γράμμα να αναβοσβήνει στην οθόνη και έπρεπε να πει αν ήταν το ίδιο γράμμα που μόλις είχε δει. Μια άλλη ομάδα βρήκε το γράμμα σε ένα πληκτρολόγιο. Η τρίτη ομάδα αντέγραψε το γράμμα με στυλό και χαρτί.

Χρειάστηκαν το πολύ έξι συνεδρίες για να το κάνουν αυτό με ακρίβεια. Αλλά η ομάδα γραφής έμαθε πιο γρήγορα, με μερικούς ανθρώπους να είναι ικανοί μετά από δύο συνεδρίες. Οι εν λόγω ερευνητές είπαν ότι η χρήση των χεριών σας ενίσχυε τις πληροφορίες που σας ερχόταν οπτικά και με τον ήχο.

Επίσης, οι κινήσεις των δακτύλων που εμπλέκονται στη γραφή μπορεί να στέλνουν συγκεκριμένα, χρήσιμα σήματα στον εγκέφαλο. Σε ένα πείραμα με πεντάχρονα παιδιά που δεν μπορούσαν να διαβάσουν ή να γράψουν, οι εθελοντές τύπωσαν, δακτυλογράφησαν ή ανίχνευσαν γράμματα και σχήματα. Αργότερα, όταν είδαν αυτά τα σχήματα ενώ υποβλήθηκαν σε σάρωση εγκεφάλου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανάγνωση φωτίστηκε μόνο αν είχαν εκτυπώσει τα σχήματα – όχι αν τα είχαν πληκτρολογήσει ή διαγράψει.

Έτσι, μια καλή στρατηγική θα μπορούσε να είναι να δώσετε στα μικρά παιδιά μολύβι και στυλό και να τα ενθαρρύνετε να γράφουν γράμματα ως μέρος του παιχνιδιού τους, λέγοντας παράλληλα δυνατά τα ονόματα των γραμμάτων.

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί, πιστεύουν ότι τα πληκτρολόγια πρέπει να χρησιμοποιούνται στο σχολείο επειδή τα παιδιά τα βλέπουν παντού έξω. Επίσης, η χρήση πληκτρολογίου είναι ευκολότερη και δίνει στα παιδιά την αίσθηση της ανταμοιβής πιο γρήγορα, καθώς επιτυγχάνουν τη γνώση. 

Η δημιουργικότητα συμβάλλει στην ορθή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ακόμη και τα μικρά παιδιά είναι πιο δημιουργικά όταν χρησιμοποιούν στυλό. Σε μια μελέτη, τα παιδιά της δευτέρας δημοτικού έγραψαν περισσότερες λέξεις πιο γρήγορα, με στυλό παρά με πληκτρολόγιο- τα παιδιά της τέταρτης και έκτης δημοτικού ήταν πιο πιθανό να γράψουν ολοκληρωμένες προτάσεις με στυλό. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά παράγουν περισσότερες ιδέες όταν γράφουν με το χέρι. Τα δοκίμια που παρήχθησαν με το χέρι ήταν πιο οργανωμένα και διορατικά και είχαν καλύτερη γραμματική.

Τι γίνεται με την καλλιγραφική γραφή; Πολλά αμερικανικά σχολεία έχουν σταματήσει να διδάσκουν στα παιδιά να γράφουν καλλιγραφικά ή με γραφή, και πολλοί ενήλικες δεν χρησιμοποιούν πια γραφή. Ο γρηγορότερος τρόπος για να γράψετε, είναι να συνδυάσετε την καλλιγραφική και την έντυπη γραφή. Η εκμάθηση της καλλιγραφίας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για άτομα με δυσλεξία.

Το πιο σημαντικό σημείο: Μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε στυλό και χαρτί. Ή, στη δεύτερη καλύτερη περίπτωση, μπορεί να σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ένα ηλεκτρονικό στυλό σε ένα τάμπλετ.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια