Τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου στους επιζώντες της COVID-19

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι επιστήμονες συλλέγουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Νέα ευρήματα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια παραθέτουν στοιχεία ότι η κατάθλιψη, η αϋπνία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το τραύμα μπορεί να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Προηγούμενη έρευνα, η οποία εξέτασε τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας 236.379 ασθενών, είχε διαπιστώσει ότι ένας στους τρεις επιζώντες του COVID-19 διαγνώστηκε με νευρολογική ή ψυχιατρική πάθηση εντός έξι μηνών από τη μόλυνση, με συχνότερες τις διαταραχές άγχους και διάθεσης.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, & Immunity – Health, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς εξελίχθηκαν τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου σε μια μικρή ομάδα επιζώντων της COVID-19.

«Μας ενδιέφερε να προσδιορίσουμε ποια συγκεκριμένα ψυχιατρικά συμπτώματα θα μπορούσαν να επιμείνουν μετά τη COVID-19 στη μακροχρόνια παρακολούθηση, η οποία στη μελέτη μας κυμαινόταν από περίπου 6 μήνες έως και πάνω από ένα έτος σε ορισμένους συμμετέχοντες. Η συλλογή δεδομένων αυτού του τύπου θα μπορούσε να επιτρέψει στο ιατρικό προσωπικό να ελέγχουν τους επιζώντες της COVID-19 για τα συμπτώματα και να παρέχουν πιο εστιασμένη φροντίδα παρακολούθησης».

Leon Levy, Ψυχίατρος

Οι ερευνητές εξέτασαν συμμετέχοντες από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης μεταξύ της 15ης Απριλίου 2020 και της 23ης Φεβρουαρίου 2021. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ιατρικά και ψυχιατρικά ερωτηματολόγια και επισκέφθηκαν, επίσης, ένα εργαστήριο για σωματικές εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμπλήρωσαν έρευνες παρακολούθησης 24 έως 60 εβδομάδες μετά την αρχική εγγραφή, ενώ η ανάλυση περιελάμβανε 52 άτομα που είχαν μολυνθεί από COVID-19 και συμπλήρωσαν τόσο τις αρχικές όσο και τις έρευνες παρακολούθησης.

«Βρήκαμε σχετικά υψηλά ποσοστά αϋπνίας, συμπτωμάτων που μοιάζουν με κατάθλιψη και συμπτωμάτων που σχετίζονται με το τραύμα σε μακροχρόνια παρακολούθηση (τουλάχιστον 24 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση) στους επιζώντες της COVID-19, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το ιατρικό μας κέντρο. Είναι ενδιαφέρον ότι, οι βαθμολογίες των ερωτηματολογίων κατά την παρακολούθηση έδειξαν ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με το τραύμα και το PTSD, φαίνεται να χειροτερεύουν σε σύγκριση με την αρχική εγγραφή των συμμετεχόντων στη μελέτη μας».

Στη νέα μελέτη δεν υπήρχαν υγιείς συμμετέχοντες και δεν ελέγχθηκαν ορισμένοι σημαντικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές, εάν οι παρατηρούμενες αλλαγές στα συμπτώματα ήταν αποτέλεσμα της COVID-19. Ωστόσο, τα ευρήματα συνάδουν με μια παρόμοια μελέτη, η οποία εξέτασε τα συμπτώματα που σχετίζονται με το τραύμα σε επιζώντες της νόσου στην Ουχάν της Κίνας.

«Ενώ οι μελέτες μας θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικές, υπάρχουν συγκλίνουσες ενδείξεις από άλλες ερευνητικές ομάδες ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με το PTSD είναι εμφανή στους επιζώντες της COVID-19», δήλωσε ο Kyzar. «Ο προσδιορισμός των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν σε διαρκή νευροψυχιατρικά συμπτώματα μετά τη μόλυνση με COVID-19, καθώς και η διερεύνηση των νευροβιολογικών μηχανισμών που μπορεί να εμπλέκονται, αποτελούν κρίσιμα ερωτήματα για περαιτέρω έρευνα».

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Ακόμη και η ήπια νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη

Με περισσότερους από 18 μήνες πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 σωματικά και νοητικά. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες…

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια