Κατοικίδια και εργασία: Βελτιώνουν τις σχέσεις και καταπολεμούν το στρες

Τα κατοικίδια ζώα έχουν γίνει ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο στοιχείο της εργασιακής κουλτούρας. Η Google, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος, έχει φτάσει στο σημείο να αυτοαποκαλείται «εταιρεία σκύλων», καθώς περιλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της:

«Η αγάπη της Google για τους σκύλους αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής μας κουλτούρας»

Το ερώτημα είναι, αν αυτή η νέα εργασιακή κουλτούρα, μπορεί να υιοθετηθεί σε περισσότερους χώρους εργασίας. Εξάλλου, η Google δεν είναι μόνο ένας τεχνολογικό κολοσσός, αλλά και πρωτοπόρος στη διαμόρφωση της μοντέρνας εταιρικής κουλτούρας.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ότι, όλο και περισσότεροι χώροι εργασίας επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να φέρνουν τα κατοικίδιά τους στη δουλειά. Ύστερα από ένα χρόνο αποχής από το γραφείο, ήρθε η ώρα να εξεταστεί, αν τα κατοικίδια στον χώρο εργασίας συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Παρά ταύτα, υπάρχουν μερικές σκέψεις που ταλανίζουν εργαζόμενους αλλά κυρίως… εργοδότες: Μήπως αποσπούν την προσοχή; Τι γίνεται με τις αλλεργίες;

Στρες και κοινωνική υποστήριξη

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να ανακουφίσουν από το στρες. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι, η κατοχή κατοικίδιων ζώων σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κατοικίδια ζώα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων σχετιζόταν με την άσκηση σε καθημερινή βάση και την ανάγκη συντροφικότητας. Μια ξεχωριστή μελέτη που αξιολόγησε την καρδιαγγειακή υγεία κατά τη διεξαγωγή μιας στρεσογόνου εργασίας παρουσία συζύγου, φίλου ή κατοικίδιου ζώου διαπίστωσε πως τα κατοικίδια ζώα συνδέονταν με σημαντικά χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ό,τι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερα λάθη όταν εκτελούσαν το νοητικό-αριθμητικό έργο παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου.

Συγκεκριμένα, στον χώρο εργασίας, δύο ξεχωριστές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία στον χώρο εργασίας. Και οι δύο μελέτες συμπέραναν ότι, οι εργαζόμενοι που έφερναν τους σκύλους τους στη δουλειά είχαν σημαντικά λιγότερο άγχος σε σχέση με τους εργαζόμενους χωρίς σκύλους ή/και τις ημέρες που δεν τους επιτρεπόταν να φέρουν τους σκύλους τους. Ωστόσο, τα οφέλη ενός σκύλου στο χώρο εργασίας μπορεί να εξαρτώνται από μια προϋπάρχουσα σχέση ή δεσμό μεταξύ του εργαζομένου και του κατοικίδιου ζώου.

Τα κατοικίδια βελτιώνουν την επικοινωνία

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν το κοινωνικό περιβάλλον, καθώς αποτελούν συχνά έναυσμα για συζήτηση μεταξύ άγνωστων συναδέλφων, αλλά και μεταξύ των πιο οικείων προσώπων σε ένα χώρο εργασίας. Από την άλλη πλευρά, τα κατοικίδια μπορεί να λειτουργούν ως περισπασμοί που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγικότητα της εργασίας.

Εταιρείες όπως η Google, η οποία υιοθετεί αυτή την πολιτική, ανοίγει τον δρόμο, ώστε όλο και περισσότερες εταιρείας διεθνου΄ς εμβέλειας να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική. Στην εποχή της COVID-19, όπου παρατηρείται μια αύξηση στην ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων, ίσως η ύπαρξή τους στο γραφείο, μπορεί να εξομαλύνει τη μετάβαση στην πολυπόθητη «κανονικότητα» στους εργασιακούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια